Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Epica – Omega Live
Nuclear Blast
Release datum: 3 december 2021
“Het klinkt natuurlijk als een studio opname, maar verdorie wat is het goed!”
William Pezy I 24 december 2021

Bijzondere tijden vragen om bijzondere maatregelen. Als je als band dan niet voor een live publiek kunt staan tijdens deze dramatische pandemie dan moet je maar iets online gaan doen. Dat hebben we natuurlijk nu al geregeld gezien. Met de stand van techniek kun je dan ook andere en bijzondere dingen gaan doen. Dat heb je met de live stream van Epica maar ook met bands als Nightwish kunnen zien. Die laatste heeft ook laten zien dat je als artiest via die route een hele flinke omzet kunt genereren en je kosten in de hand kunt houden. Financieel kan het dus heel interessant zijn. Dat je daarnaast veel mensen in verschillende landen bereikt is ook erg leuk, maar wat kan er tippen aan het intieme met-zijn-allen op één plek wachten op de band die op het podium voor je zal gaan spelen? Het gegons vol verwachting van de massa mist. Al die gelijkgestemden, heb je die thuis ook?

Dat hebben wij muziekliefhebbers niet alleen, ook de band mist de connectie. Een voor mij relatief fenomeen is een liveplaat zonder publiek. Die hebben we dan hier in handen. Natuurlijk is het gaaf om weer eens wat anders te horen, maar een live plaat zonder de energie van het publiek? Het rauwere geluid en het ongepolijste zijn juist vaak de zaken die een live plaat uniek maken.

Ik vind het persoonlijk dan ook lastig en ik moet hier aan wennen. Maar dat zegt alles over mij. De terechte vraag is natuurlijk wat je hier voorgeschoteld krijgt. Daar kan ik simpel over zijn, het klinkt natuurlijk als een studio opname. Maar verdorie wat is het goed! Simone schittert zoals Simone dat kan. Ze zingt de sterren van de hemel en weet in het a capella ‘Rivers’ enorm indruk te maken. Maar ook ‘Cry For The Moon’ gaat als de brandweer. Epica is natuurlijk meer dan een zangeres en dat mag duidelijk zijn. Hier staat een club simpelweg fantastisch te spelen. Ergens staat waarschijnlijk ook een pak chocolademelk goed verstopt want de grunts zijn erg goed.

Een plaat is goed als je zodra de stilte toeslaat graag weer op play wilt drukken. Dat is hier aan de hand. Nu hopen dat we ze binnenkort weer op een podium mogen bewonderen.