Lords of Metal
Arrow Lords of Metal

Epica Omega Alive – A Universal Streaming Event

 
“Het is nagenoeg onmogelijk om de juiste woorden te vinden om deze sublieme visuele en muzikale belevenis te beschrijven, daar er zoveel te zien en te horen was.”

Zaterdag 12 juni was de dag die vele Epica-fans wereldwijd met grote letters in hun agenda hadden gemarkeerd, want op die avond zou deze Nederlandse symfonische metal grootheid hun ‘Omega Alive – A Universal Streaming Event’ gaan verzorgen. Nu het live-circuit reeds langere tijd getroffen is door de maatregelen met betrekking tot het Corona-virus, is een live-stream hetgeen nog het dichtst bij de daadwerkelijke concert-beleving komt en daarom kiezen veel bands in deze periode voor dit medium en getuige de grote populariteit is dit voor nu zeker een terechte keuze. Ook Epica wilde haar fans verblijden met een gezonde mix van nieuwe nummers van de eerder dit jaar uitgebrachte prachtplaat ‘Omega’ en een aantal oudere klassiekers en de perfecte uitvoering van deze uitgekiende setlist werd door de vele fans dan als een warme douche ontvangen.

Sjak Roks Ι  23 juni 2021

Het blijft een vreemde gewaarwording om de “live-feel” van een concert in de huiskamer te ondergaan en zeker de interactie met de band werd node gemist, maar toch was het volop genieten geblazen van hetgeen Epica ons gedurende een tweetal uur voorschotelde. Als “opwarmer” had men de Belgische metalband Off The Cross neergezet, die vanuit een prachtige locatie een drietal nummers op de vele aanwezigen in de stream loslieten. De metalcore van dit gezelschap maakt heeft niet zo veel raakvlakken met de symfonische metal van Epica, maar juist dit contrast zorgde voor veel positieve reacties op de chat. Het dient dan ook te worden gezegd dat de heren zowel muzikaal als vocaal volop wisten te overtuigen en de mooie sfeerbeelden en de erg gave drone-opnamen zorgden er voor dat Off The Cross een korte, maar erg energiek en geslaagde set afleverden.

Na het prima visitekaartje van Off The Cross, kwam er een timer in beeld die een kwartier pauze ging aftellen. Normaliter duurt een ombouwpauze tijdens een regulier concert mij al te lang, maar zeker als je vol verwachting in de huiskamer zit te wachten op de Epica show realiseer je je pas hoe lang een kwartier kan duren. Toen dan uiteindelijk de timer op nul uitkwam, werd er onder de klanken van ‘Alpha – Anteludium’ het eerste gedeelte van het vijfluik “Overtura – Magnituda – Elysia – Gravita en Alpha-Omega” gestart. Al snel ging het intro over in een spetterende versie van ‘Abyss Of Time – Countdown To Singularity’ en maakten we ons op voor een zowel visueel als muzikaal geweldig spektakel. De band oogde erg energiek, de styling was erg fraai en het nieuwe song materiaal bleek het ook live geweldig te doen. Alhoewel live? Al tijdens het eerste nummer ontspon er zich een levendige discussie op de diverse social media platformen dat men een echte “live-stream” had verwacht, terwijl deze ‘Omega Alive’-stream pre-recorded bleek te zijn (en wel in de AED Studios in het Belgische Lint). Al snel ebte deze aanvankelijke verontwaardiging als sneeuw voor de zon weg en maakte deze plaats voor een zeer terechte bewondering voor hetgeen er zich in beeld afspeelde. Een werkelijk geweldige versie van mijns inziens één van Epica’s beste nummers ‘The Skeleton Key’ wist zelfs de grootste twijfelaar (zeer terecht) over de streep te trekken en dit sterke begin bleek een voorbode te zijn voor nog veel meer moois dat ging volgen.

Ondersteund door een aantal ondersteunende acts op de achtergrond waren ‘Unchain Utopia’ en een ontzettend strak neergezette ‘The Obsessive Devotion’ de volgende van vele hoogtepunten. Tijdens de show werd meerdere malen van outfit veranderd, wat alleen maar bijdroeg aan de geweldige visuele ervaring die ‘Omega Alive’ achteraf bleek te zijn geworden. Natuurlijk blijven de fantastische uitvoeringen van de nummers nog altijd het belangrijkste aspect en middels het verrassende ‘In All Conscience’ en ‘Victims Of Contingency’ werden de deelnemers aan de stream hiermee op hun wenken bediend. En als je dan al dacht dat het niet beter kon gaan worden werd je op een niet mis te verstane wijze geloochenstraft! Het tweeluik ‘Kingdom Of Heaven’ en ‘Kingdom Of Heaven Part III – The Antediluvian Universe’ (met Coen Jansen die zijn partijen op een brandende piano aan het spelen was!) werd weergaloos neergezet, maar mijn persoonlijke hoogtepunt van deze show waren toch wel de uitvoeringen van de ballads ‘Rivers’ en ‘Once Upon A Nightmare’ met een absolute hoofdrol voor de geweldige vocalen van zangeres Simone Simons.

Het is nagenoeg onmogelijk om de juiste woorden te vinden om deze sublieme visuele en muzikale belevenis te beschrijven, daar er zoveel te zien en te horen was. Gewoonweg genieten was dan ook het devies en middels ‘Freedom – The Wolves Within’, de klassieker ‘Cry For The Moon’, ‘Beyond The Matrix’ en afsluiter ‘Omega – Sovereign Of The Sun Spheres’ werd deze uitermate geslaagde stream naar een passend einde gevoerd. Tijdens ‘Cry For The Moon’ had zangeres Simone nog een erg gemeend dankwoordje klaar voor de vele volgers van de reeds lange carriere van de band: “About twenty years ago we released our first song, this song is ‘Cry For The Moon’, it took us all around the world on this fantastic journey. ‘Cry For The Moon’ was our alpha and now we are here to celebrate the release of our latest album ‘Omega’. Looking back on this fantastic journey, we realized it’s all because of you, you are the reason we are here. We love your guys, forever and ever!”

Epica’s ‘Omega Alive’ was in alle opzichten dan ook erg geslaagd te noemen: de set-list was dik in orde, je kwam ogen tekort om alle visuele aspecten in één keer in je op te nemen en zowel muzikaal en vocaal stond een en ander als het spreekwoordelijke huis! Natuurlijk hebben we de interactie tussen de band en het publiek node gemist, maar dat is enkel en alleen aan de omstandigheden te wijten. Ik kijk er dan ook erg naar uit om deze fantastische band weer op het podium te kunnen zien, maar tot die tijd is deze stream gewoonweg het beste wat Epica ons had kunnen brengen. Daar deze ervaring gewoonweg meerdere malen beleeft moet worden, lijkt een DVD/Blue-Ray release dan ook een voor de hand liggende volgende stap. Zo kan iedereen die dit “for whatever reason” gemist heeft de noodzakelijke inhaalslag maken. Epica rules, zoveel is in ieder geval wel duidelijk!

Setlist:
1. Alpha – Anteludium
2. Abyss Of Time – Countdown To Singularity
3. The Skeleton Key
4. Unchain Utopia
5. The Obsessive Devotion
6. In All Conscience
7. Victims of Contingency
8. Kingdom of Heaven
9. Kingdom of Heaven Part III – The Antediluvian Universe
10. Rivers
11. Once Upon A Nightmare
12. Freedom – The Wolves Within
13. Cry For The Moon
14. Beyond The Matrix
15. Omega – Sovereign Of The Sun Spheres

Social media