Lords of Metal
Arrow Lords of Metal

Epica & Blackbriar – TivoliVredenburg Utrecht – 5 oktober 2019

Wat ook meteen opviel was dat zangeres Simone Simons uitstekend bij stem was en haar bijdrage zou dan ook één van de absolute hoogtepunten van het optreden worden.
Het Epica album ‘Design Your Universe’ bestaat tien jaar en dat dient passend gevierd te worden! Niet alleen heeft de band dit plaatje in een zogenaamde “gold edition” opnieuw op de markt gebracht (met een zestal bonus-nummers), maar ook de dit jaar geplande live-optredens staan grotendeels in het teken van deze prachtplaat. Dit initiatief bleek bij vele fans in de smaak te vallen, daar het optreden in Tivoli Vredenburg binnen no-time uitverkocht was. En het dient te worden gezegd dat de band op deze avond een magistraal optreden ten beste gaf en de uitzinnige menigte absoluut waar voor hun geld gaf.
08/10/19 I Tekst: Sjak Roks I Foto’s: Hans Lievaart

Men had de eveneens Nederlandse band Blackbriar de kans gegeven om als support act te fungeren en zich als zodanig voor te stellen aan een groter publiek. Daar ik deze band alleen qua naam kende en nog geen kennis had gemaakt met hun muziek kon ik hun performance geheel objectief op me af laten komen en ik moet zeggen dat de eerste kennismaking met dit gezelschap me best goed beviel. Het song materiaal klonk lekker gevarieerd en bevatte zowel ingetogen als heavy stukken, de heren muzikanten wisten de nummers in een live setting goed neer te zetten en zangeres en blikvanger Zora Cock zorgde voor een prima vocale invulling van het muzikale plaatje. Daar dit de eerste keer was dat ik Blackbriar’s materiaal kon beluisteren, klonk een en ander nog behoorlijk onwennig in de oren maar het was wel duidelijk dat dit een band met potentie is. Tot op heden heeft men een drietal EPs uitgebracht en momenteel is men samen met producer Joost van den Broek aan het werk om hun eerste full-length plaat op te nemen. Ik ben erg benieuwd wat dat op gaat leveren, want hetgeen Blackbriar op deze avond op het podium liet zien was dermate interessant dat ik wel meer van dit gezelschap wil horen. Laten we eerst maar eens beginnen met het aanschaffen van de drie EPs…

Om negen uur was het dan zover en startte Epica met het op de ‘Design Your Universe’ gebaseerde optreden in de Ronda zaal in Tivoli Vredenburg. Na het intro ‘Samadhi’ werd er uitermate sterk gestart met ‘Resign To Surrender’ en het heftige ‘Unleashed’, waarbij meteen overduidelijk werd dat men er erg veel zin in had. Wat ook meteen opviel was dat zangeres Simone Simons uitstekend bij stem was en haar bijdrage zou dan ook één van de absolute hoogtepunten van het optreden worden. Alle nummers van de uitstekende setlist werden vocaal fantastisch neergezet door Simone, maar vooral in de ijzersterke ballad ‘Tides Of Time’ kwamen haar niet geringe vocale capaciteiten echt goed tot uiting. Het zou echter te ver gaan om dit optreden als een Simone Simons one-woman show te bestempelen, want daar zou ik de rest van de band ernstig mee tekort doen.

Drummer Ariën “The Beast” van Weesenbeek bleek wederom een echt beest op de drumkit te zijn en samen met bassist Rob van der Loo werd er een stevige fundering neergezet. De erg beweeglijke toetsenist Coen Janssen zorgde met zijn virtuoze spel voor een fraaie en bij tijd en wijlen erg bombastische inkleuring van het gevarieerde song materiaal, terwijl beide gitaristen Mark Jansen en Isaac Delahaye lustig strooiden met geweldige riffs en (in het geval van laatstgenoemde) lekkere solo’s. Niet alleen Simone was uitstekend bij stem, want ook de grunts van Mark Jansen klonken erg goed en het geheel van dit alles zorgde voor uitstekende uitvoeringen van ‘Martyr Of The Free World’, het lange epische ‘Kingdom Of Heaven’, ‘Burn To A Cinder’ en ‘Design Your Universe’ om er maar een paar te noemen, maar eigenlijk was het gehele optreden van begin tot eind één groot hoogtepunt. De uitzinnige reactie van het in grote getale opgekomen publiek liet er geen enkel misverstand over bestaan dat men het hier zeker mee eens was. Na de reguliere set kwam de band natuurlijk nog een keer terug om middels de toegiften ‘Sancta Terra’, ‘Beyond The Matrix’ en ‘Consign To Oblivion’ een passend einde te maken aan deze magische avond.

Epica is al sinds jaar en dag één van mijn favoriete live-bands in het symfonische metal genre en de manier waarop men het fantastische song materiaal op deze avond neerzette beweest eens te meer dat dit een band van uitzonderlijke klasse is. Hopelijk zal men in de toekomst nog veel meer shows in het Benelux-gebied gaan spelen, want dit soort shows smaakt absoluut naar meer, veel meer…

Check de onderstaande socials voor meer informatie over Epica.