Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Enslaved – Utgard
Nuclear Blast
Release datum: 02 oktober 2020
“Dit is een manifest van de giganten der progressieve black metal op de top van hun kunnen, daar laten we geen twijfel over bestaan!”
9.6/10
Vera Matthijssens I 29 september 2020

Bijna dertig jaar bestookt Enslaved ons met innovatieve muziek. Vanuit hun woonplaats Bergen in Noorwegen startten zij met black metal op zeer jonge leeftijd, om later te evolueren naar meer progressieve elementen, maar ten allen tijde bleef het Viking metal. Gitarist Ivar Bjørnson en zanger Grutle Kjellson waren altijd de explosieve motor van Enslaved en zij loodsten de band via een intrigerend parcours naar een muzikale ontwikkeling die men heden ten dage kan omschrijven als progressieve black metal. Het is één van de weinige bands die op zo’n grote schaal respect krijgt uit de progressieve scene – naast Ihsahn – en de band weet alle muzikale invloeden die ze in hun leven verorberd hebben op een gracieuze wijze te infiltreren in hun huidige muziek.  

De opvolger van ‘E’ heeft de mythologische titel ‘Utgard’ en zet het avontuur verder. Ditmaal met Iver Sandøy (reeds lang hun geluidstechnicus in de studio) op drums. Hij neemt ook een deel van de cleane zang op zich, naast de ingeburgerde kracht Håkon Vinje op toetsen die sinds vorig album ‘E’ de plaats innam van Herbrand Larsen. Hij is zeker gegroeid in zijn rol. Het levert een krachtige cocktail van alle ingrediënten op, zodat we begin oktober van een nieuw meesterwerk kunnen spreken.

De grote verdienste van Enslaved is dat zij naast al deze andere invloeden erin slagen om woest te blijven. Ik schrijf niet ‘heavy’, ik schrijf ‘woest’, dat is een overtreffende trap. Daarnaast komen zij ook steeds op de proppen met aanstekelijke melodieën, zodat je het altijd toegankelijk blijft vinden. Wie opent zijn album met beklijvende heidense a-capella gezangen? Yes, Enslaved met ‘Fires In The Dark’ waarbij de naakte existentie van de band meteen voorop staat. Aangevuld met de woeste zang en zalvende cleane zang. Meteen is dat al de essentie en weet het rockende ‘Jettegryta’ (video!) en het van liederlijke gitaarsolo’s door Arve ’Ice Dale’ Isdal voorziene ‘Sequence’ ons nog meer in vervoering te brengen. Luister naar het duistere intermezzo ‘Urgardr’ en duik diep in de Tangerine Dream klanken van ‘Urjotun’ en je weet meteen dat je hier gebeiteld zit voor een fantastisch avontuur! Dit is een manifest van de giganten der progressieve black metal op de top van hun kunnen, daar laten we geen twijfel over bestaan!