Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Enforcer – Live by Fire II
Nuclear Blast Records
Release datum: 19 maart 2021
“Live by Fire II” is het best klinkende live album dat ik in recente jaren heb gehoord.”
7.9/10
Erik Boter I 12 maart 2021

Enforcer brengt met “Live by Fire II” haar zevende album uit. Na de release van de eerste twee studioplaten “Into the Night” (2008) en “Diamonds” (2010) werden de Zweden opgepikt door het grote Nuclear Blast label en werd er flink geïnvesteerd. Dat resulteerde o.a. in het eerste live album “Live by Fire” (2015) dat qua titel een variatie was op het eerste studio album voor Nuclear Blast, “Death by Fire” (2013).

“Live by Fire II” is het logische live vervolg op het eerste deel. Het werd in 2019 opgenomen tijdens een show in Mexico City. Het is goed te horen dat Enforcer het goed doet in Zuid Amerika. Het publiek is uitzinnig en scandeert de naam van hun idolen uit volle borst, al voor aanvang van het optreden.

Het valt op hoe ontiegelijk strak Enforcer live speelt. De snelle heavy metal wordt nagenoeg foutloos uitgevoerd. En dat is best knap in een zweterig zaaltje in Zuid Amerika. Zanger/gitarist Olof Wikstrand heeft in ieder geval geen last van een rokerige omgeving of een tijdens de reis opgedane verkoudheid. Van hoog naar laag haalt hij al zijn noten, erg indrukwekkend om te horen. Wat een geweldige strot heeft deze man. In “Undying Evil” en (opener) “Die for the Devil” is dat goed te horen. De koortjes zijn echter nergens live, die komen hoorbaar uit de keyboards die door drummer Jonas Wikstrand worden bediend (lees: zijn voorgeprogrammeerd). Ik vind dat ergens toch wel jammer. Ingeblikte vocalen klinken natuurlijk beter maar doen zeker af aan het live gevoel van zo’n album als deze.

Het album laat de gehele avond in chronologische volgorde horen. Het is derhalve echt een registratie van één show. De drum- en gitaarsolo’s zijn blijven staan wat afbreuk doet aan de luisterbaarheid van de plaat. Wanneer “Live by Fire II” een dvd release was geweest, was het wellicht leuk geweest de solo’s te laten staan. Op de CD kun je ze beter skippen. De vijftien nummers op het album beslaan het gehele oeuvre van Enforcer, waarbij ook de eerste twee albums niet zijn overgeslagen. Zo krijgen we het van het debuut afkomstige “Scream of the Savage” in een uitstekende versie te horen en van de tweede plaat “Katana” en “Midnight Vice” (de afsluiter van de avond).

De productie van het album is meer dan uitstekend te noemen. Sterker nog, “Live by Fire II” is het best klinkende live album dat ik in recente jaren heb gehoord. Dat moet ik de groep (gecompleteerd door bassist Tobias Lindqvist en tweede gitarist Jonathan Nordwall) echt nageven. Het album doet het verlangen groeien om Enforcer live te gaan bekijken en daarmee is de release van dit tweede album van de Zweedse metalband volledig gerechtvaardigd.