Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Elder – Omens
Stickman Records
Release datum: 24 april 2020
Tekst: Bart Meijer- 11 april 2020
“En dat wijdopen gevoel is echt goed, alsof je bovenop de wereld staat met de armen open en omhoog en de grootst mogelijke grijns op je gezicht.”
10/10

De uit de VS afkomstige maar heden ten dage in Berlijn verblijvende band Elder heeft zojuist hun vijfde langspeler afgerond. ‘Omens’ is de, ik wil zeggen langverwachte, maar zo lang hebben we er niet op hoeven wachten, opvolger van de in 2019 verschenen EP ‘The Gold & Silver Sessions’. Wat ik wel kan zeggen is dat deze schijf aan alle positieve verwachtingen zal gaan voldoen, zowel die van de fans als die van de critici.

De muziek is vol en compact en alhoewel dit het makkelijkst in de categorie progressieve metal past, zou ik het toch ook graag als doom metal willen bestempelen. Niet de traditionele doom. Elder is één van de bands die het progressieve genre verder neemt en er een bitterzwart randje aan geeft. Denk hierbij aan bijvoorbeeld Ancestors of Vanishing Kids. Het doomy is misschien niet gelijk helemaal duidelijk, omdat we niet de vernietigende hooks en riffs horen die het doom genre bevat, maar waar wel een bepaalde wanhoop vanuit straalt. Een gevoel dat langzaam maar zeker bij de luisteraar naar binnen kruipt. Begrijp me niet verkeerd, er zijn riffs, en die zijn allemaal top en worden afgewisseld door fuzzy gitaren en rustig kabbelende baslijnen. Het keyboard is ook aanwezig, maar de band slaagt er in, door zo’n ontzettend gewichtige atmosfeer neer te zetten, om zelfs de soms wat kazige synthesizer ejaculaties diepzinnig en betekenisvol te laten klinken.

Er zit zoveel variatie in deze muziek en toch is het één geheel. Het prachtige symfonische dat Elder hanteert draaft hier en daar lang door, waardoor je als luisteraar nog meer gehypnotiseerd en de muziek ingetrokken wordt. Het vult me met heerlijke visioenen van wandelen over uitgestrekte, beheuvelde grasvlaktes, vergezeld door een speelse, warme bries. Geen idee wat er achter de volgende heuveltop zal wachten, alles is mogelijk. En dat wijdopen gevoel is echt goed, alsof je bovenop de wereld staat met de armen open en omhoog en de grootst mogelijke grijns op je gezicht.

Dit album krijgt van mij een perfecte score omdat dit precies is hoe muziek hoort te klinken. Levend, innovatief, nieuw, avontuurlijk. Het zet de verbeelding in gang, maakt hongerig naar meer en neemt de luisteraar mee naar plekken die zij voorheen voor onmogelijk hield. Elder helpt je op weg naar een openbaring, maar geeft je vervolgens de vrije hand in het invullen van de betekenis hiervan. Waar ze niet onderuit komen is dat het ongelofelijk prettig klinkt en mijn advies is dan ook voor iedereen om dit te luisteren en zelf te ontdekken hoe mooi en sterk muziek kan zijn.

Check de onderstaande socials voor meer informatie over deze band.