Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Einherjer – North Star
Napalm Records
Release datum: 26 februari 2021
“Leve de oorspronkelijke Viking metal hordes, zij die nooit een duimbreed toegaven aan trends en stug het eigen pad bleven volgen! Daar is ‘North Star’ een volgend bewijs van.”
8.5/10
Vera Matthijssens I 19 februari 2021

De Noorse stoere bonken van Einherjer zijn – samen met Zweedse evenknieën als Thyrfing, Mithotyn en Månegarm – de absolute pioniers van Viking metal. De cirkel is rond zou men kunnen zeggen, want dit achtste studioalbum ‘North Star’ betekent de terugkeer naar Napalm, daar waar ze ooit begonnen met ‘Dragons Of The North’ (1996). Dik twee jaar na ‘Norrøne Spor’ (2018) ligt de opvolger binnen handbereik.

Een voordeel bij deze veteranenbands is dat ze hun black metal (vooral prominent in de barse zang van bezieler Frode Glesnes) presenteren op een fundament van klassieke heavy metal. Acht songs met kop en staart die men zelfs toegankelijk kan noemen. Recht door zee wordt ons zo ‘The Blood And The Iron’ voor de voeten gesmeten met stugge riffs en donderende dubbele basdrums. Keyboards zorgen voor enige atmosferische soundscapes in ‘Stars’, maar deze verzachten de daadkracht van deze robuuste krijgsmacht allerminst.

Elke song wordt gelardeerd met uitstekende, vurige gitaarsolo’s. Schitterend is daarbij het epische ‘Listen To The Graves’ en het verkondigende ‘Ascension’. Steeds voel je een onderhuidse dreiging in de kordaat gebrachte songs. De roep om hulp van de Noordster in deze steeds veranderende wereld is een kreet voor stabiliteit en dat vertaalt zich in acht krachtige Viking statements. Leve de oorspronkelijke Viking metal hordes, zij die nooit een duimbreed toegaven aan trends en stug het eigen pad bleven volgen! Daar is ‘North Star’ een volgend bewijs van.