Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Ecryptus – Ky’ram Beskar
SBDC Records
Release datum: 14 januari 2022
“Ik zou dat zelf eerder met een lekker biertje in de hand doen dan met een lichtzwaard, maar dat zal voor iedereen anders zijn”
8/10
Erik Boter I 20 januari 2022

In mijn langjarige carrière als hardrock- en metal liefhebber ben ik nog nooit, zover in kan nagaan, een concept-EP tegengekomen. Daar maakt de Amerikaanse death metal formatie Ecryptus eigenhandig een eind aan want met de viertrack ‘Kyr’am Beskar’ is het er dan toch van gekomen.

De EP bevat dus vier nummers die allen in het teken staan van.. de filmreeks Star Wars. Gelukkig zitten de teksten bij het album zodat je het één en ander een beetje na kunt lezen, want het gebrul en gerochel van zanger/gitarist Lord Crypt is wat dat betreft natuurlijk wat lastig te volgen.

Wat het verhaal wat kleur geeft zijn de verschillende geluidsfragmenten die uit de films zijn geleend. Laat het maar niet horen aan de producenten van de films, want dan zijn de rapen gaar voor Ecryptus, vrees ik. Verder tooien de bandleden zich met lichtzwaarden en andere attributen die we uit de films kennen.

Mijn advies is om het concept verder te vergeten en gewoon fijn naar de vier nummers op deze, helemaal niet slechte, EP te luisteren. Ik zou dat zelf eerder met een lekker biertje in de hand doen dan met een lichtzwaard, maar dat zal voor iedereen anders zijn.

Ecryptus laat op ‘Kyr’am Beskar’ een prima potje death metal horen. De tracks zitten vol lekkere tempowisselingen (luister maar eens naar afsluiter ‘Digested over a thousand years’) waarbij de groove gelukkig net zo belangrijk is als de snelheid van de dubbele bass pedalen van drummer Dann Solo (als je bekend bent met de Star Wars films, zal je om de naam van deze man moeten lachen).

De productie is bovendien lekker vet en modderig en ik heb de band (gecompleteerd door Lord Tenebris op bas) in de uitvoering niet op slordigheden kunnen betrappen.

Na de EP ‘Astral Crusades’ (2008) en de single ‘Rancorous’ (2018) en nu ‘Kyr’am Beskar’ is toch wel de tijd rijp voor een eerste langspeelplaat van Ecryptus. Tot die tijd zul je het met Darth Vader, Luke Skywalker en Yoda moeten doen.