Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Ecclesia – De Ecclesiae Universalis
Aural Music
Release datum: 13 november 2020
“Het is even afwachten hoe Ecclesia het concept van de Inquisitie verder uit gaat werken, met de hoop dat het geen herkauwen wordt.”
7/10
Bart Meijer I 10 november 2020

De populairiteit van Ghost is nog niet minder aan het worden of er staat een nieuw, gemaskerd gezelschap op. Nu zijn theater en drama gewoon onderdeel van de metalwereld en is er ook een verschil tussen de duistere missen van de eerstgenoemde band en de op heksenjacht gebaseerde thematiek van Ecclesia, erg katholiek is het allemaal wel. Deze Franse groep kleedt zich voor de gelegenheid in rode pijen en gouden maskers.

Voorheen bracht de band een demo uit, waarop een aantal van de nummers staan die ook op deze schijf staan. De demo klonk rauwer en donkerder en daardoor ook meer doomy dan ‘De Ecclesiæ Universalis’. Dat is het noemen waard, omdat de band zichzelf promoot als de ideale balans tussen doom en heavy metal. Als je met dat idee gaat luisteren dan zul je wel verdrietig worden, maar niet vanwege de mooie doom passages, want behalve een riffje hier en daar ontbreekt het doom-gedeelte. Wat overblijft is hele stevige heavy metal met overrompelende riffs, strakke drums en intens solowerk. De solo’s worden afwisselend gedaan door gitaar en orgel. De breaks en tempowisselingen zorgen voor een knap hoog headbang-gehalte. Het geluid van het kerkorgel is overigens wel sterk aanwezig, maar is nergens te overheersend; de meeste melodie wordt alsnog door de gitaren verzorgd. De zang van Frater Arnhwald is gevariëerd en alhoewel zijn grunts wat mij betreft beter uit de verf komen is er niks mis met zijn cleane zang. Zijn grommen doen zelfs een beetje denken aan de meer dreigende kant van de stem van Andi Deris (Helloween).

In elk geval, de muziek ligt lekker in het gehoor en is over het algemeen genomen ook erg catchy. Als ik het ergens mee moet vergelijken dan noem ik The Heretic Order, maar alleen als lichte indicatie. Het is even afwachten hoe Ecclesia het concept van de Inquisitie verder uit gaat werken, met de hoop dat het geen her- en herkauwen wordt. Voor de metal puristen is dit, ondanks de stevigheid, misschien net iets te commercieel, maar ik weet zeker dat er een grote groep, met name jonge, metalfans is die deze theatrale muziek enorm zal waarderen.