Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Easy Action – That Makes One (re-release)
AOR Heaven
Release datum: 31 januari 2020
Tekst: Wim Rueter – 26 januari 2020
“‘Wat opvalt is dat het album behoorlijk tijdloos blijkt en nu nog steeds bestaansrecht heeft.”

Binnen de Zweedse rockscene neemt Easy Action een voorname plek in, edoch de band heeft in de beginjaren 80 slechts twee albums (1983 en 1986) uitgebracht. Easy Action herbergde echter een aantal leden die later nog wel de naam en faam kregen die hen toekwam. Zanger Tommy Nilsson behaalde in 1989 een vierde plek op het Eurovisie Songfestival en is een gevierd solo artiest in zijn thuisland. Gitarist Kee Marcello vulde de grote schoenen die bij Europe vrijkwamen na het vertrek van John Noru, en ook ook bands als Shotgun Messiah of Treat herbergden voormalig Easy Action leden.

Via AOR Heaven komt nu het tweede album ‘That Makes One’ opnieuw uit met twee single b kantjes als bonus. Gelimiteerd tot 1000 exemplaren. Wat opvalt is dat het album behoorlijk tijdloos blijkt en nu nog steeds bestaansrecht heeft door het geweldige muzikale vakmanschap van zanger Nilsson en het wordt op dit album ook duidelijk waarom Marcello uiteindelijk bij Europe terecht gekomen is. Ik vraag me alleen af waarom de band als “glam band” gelabeld werd? Muzikaal is het kwalitatief hoogwaardige poprock op ‘That Makes One’. Vooral keyboards laten zich duidelijk gelden op deze plaat. Easy Action heeft wel in de jaren tachtig een rechtszaak aangespannen tegen het Amerikaanse Poison in verband met plagiaat. Uiteindelijk werd dit in de minne geschikt in het voordeel van de Zweden. Misschien zit daar de link? De hardste noten komen uit de gitaar van Marcello die hier en daar indrukwekkend soleerwerk laat horen.

Liefhebbers van AOR zijn wel bekend met het werk van deze Zweden. Als dit niet het geval is, schaf dit album aan. Gegarandeerd tevredenheid valt je ten deel. Easy Action is overigens weer nieuw leven ingeblazen om in ieder geval dit album integraal ten gehore te brengen op het komende Sweden Rock Festival 2020. Ik ga even duimen draaien in de hoop dat de heren nieuw materiaal gaan opnemen.

Check de onderstaande socials voor meer informatie over deze band.