Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Earth Rot – Black Tides Of Obscurity
Season Of Mist
Release datum: 06 maart 2020
Tekst: Koen Smits – 06 maart 2020
“Er lijkt ook minder geëxperimenteerd te worden, maar naarmate het album vordert, zijn de black metal invloeden duidelijker aanwezig en komen de gekke hersenspinsels van de band toch weer bovendrijven.”
8.5/10

Toen Earth Rot in 2017 ‘Renascentia’ uitbracht, was ik er als de kippen bij om mijn zegje te doen over het album. Hoe ik daar destijds juist over dacht, kan je hier nog eens nalezen. De Australiërs gingen uitgebreid op toer en nu, een kleine drie jaar later, ligt hun derde album ‘Black Tides Of Obscurity’ in de rekken. Men heeft de kwaliteit van hun vorige werk toch naar waarde weten te schatten, want Earth Rot werd getekend door niemand minder dan Season Of Mist. Een deal waar beide partijen maar wel bij kunnen varen.

Waar het vorige album nog als een ware wervelwind van black en death metal over me heen donderde, heb ik nu in het begin meer het gevoel naar een Zweeds death metal album te luisteren. Er lijkt ook minder geëxperimenteerd te worden, maar naarmate het album vordert, zijn de black metal invloeden duidelijker aanwezig en komen de gekke hersenspinsels van de band toch weer bovendrijven. In ‘New Horns’ krijgen we al een glimp te horen van de zwartgalligheid, die gestaag verder wordt opgebouwd, om vanaf ‘Ancestral Vengeance’ helemaal los te breken. Er wordt nog onverwacht teruggeschakeld naar pure death ’n roll op ‘Mind Killer’, waarin drummer D.J. Maloney zich volledig kan uitleven, wat hij overigens gedurende heel het album wel doet. Zijn gevarieerde speelstijl is niet echt een verrassing, aangezien hij nog in een power metal band speelt, een brutal death metal band en een black metal band. Afsluiter ‘Out In The Cold’ is dan weer een veredeld blues nummer dat wel heel sterk afwijkt van de rest, maar schrikken van de eigenaardige gedachtegangen van deze getikte gasten doe ik niet meer. Het bereik dat Jared Bridgeman met z’n stem heeft, is een troef als je dit soort metal speelt: hij kan van een scherpe keelrochel overschakelen naar een zware grunt, zonder geforceerd over te komen en wijst daarmee de richting aan die de band op een bepaald moment op gaat. Het shiften tussen de black metal en death metal stukken is een kunstje dat het duo Slaughterhouse en Dickie perfect onder de knie heeft en er zijn genoeg gedenkwaardige Riffs, met een hoofdletter dus, aanwezig om drie middelmatige albums te vullen!

De bijpassende albumhoes is van de hand van Khaos Diktator Design aka Atterigner, de huidige zanger van Gorgoroth en kunstenaar die eerder al werk afleverde voor Asagraum, Doedsvangr, Of Feather And Bone, Nordjevel enzovoort. Het bandlogo van Earth Rot is ook in positieve zin aangepast, alleen spijtig dat het zo centraal op de frontcover geplaatst is. Sommige ideeën zullen niet iedereen kunnen bekoren, maar metal heads die hun metal ruig en gevarieerd willen, en niet gaan lopen bij de eerste de beste verrassende wending, moeten ‘Black Tides Of Obscurity’ zeker aanschaffen.

Check de onderstaande socials voor meer informatie over deze band.