Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Druid Lord – Relics of the Dead
Hells Headbangers
Release datum: 21 januari 2022
Na dat gerammel komt de drummer in een tempo terecht dat ook bij de andere instrumenten past en wordt het nummer alsnog gered.”
7.5/10
Erik Boter  I 14 januari 2022

Florida is lange tijd bakermat geweest als het gaat om de levering van (death-)metalbands van hoge kwaliteit. Denk maar aan groepen als Death, Cynic, Cannibal Corpse en Obituary om er maar eens een paar te noemen. Wat betreft vruchtbare grond voor goede muziek heeft het kwartet Druid Lord de wind in ieder geval mee.

De groep (op zang en bas Tony Blakk, op gitaar Chris Wicklein en Pete Slate en op drums Elden Santos) wordt in haar bio omschreven als een band die invloeden uit death metal combineert met doom. Ik snap die omschrijving wel. Druid Lord maakt in eerste instantie gewoon death metal (laag gestemde gitaren, smerige productie, rochelende grunts) maar speelt dat doorgaans zó traag dat doommetal duidelijk doorklinkt als referentie.

Wat de snelheid betreft word je in de openingstrack, het titelnummer ‘Relics of the Dead’, nog even op het verkeerde been gezet doordat direct na het stemmige intro drummer Santos zijn blastbeatvoetjes even aanzet en daarmee en passant dat gedeelte van het nummer volledig verpest. Na dat gerammel komt de drummer in een tempo terecht dat ook bij de andere instrumenten past en wordt het nummer alsnog gered.

‘Thirteen Days of Death’ start ook met een intro, is over de gehele linie traag maar wordt gelukkig in het midden van de track door een tempowisseling interessant. ‘Immolated into Ashes’ en ‘Festering Tombs’ hebben hetzelfde, supertrage ritme waardoor ze op het eerste gehoor weinig van elkaar verschillen. Het was beter geweest tussen deze tracks een sneller lied te plaatsen.

Of een intermezzo. Dat is ‘Nightside Conjuring’ namelijk. Het klinkt een beetje als een stukje uit een slechte jaren tachtig horrorfilm. In ‘Ethereal Decay’ horen we een lekker toetsendekentje, 54 seconden lang. Dan is het nummer alweer afgelopen. Eigenlijk kent de plaat maar zes nummers, een intermezzo en een outro. Toch mag ‘Relics of the Dead’ een langspeler heten met een speelduur van 41 minuten.

Kunnen de heren Tony, Chris, Pete en Elden mee met illustere voorgangers uit dezelfde Amerikaanse staat? Nee, bij lange na niet. ‘Relics of the Dead’ is best een aardige plaat geworden, maar zal zeker niet uitgroeien tot een klassieker. Als je echter van trage, laag gestemde death metal houdt kun je dit derde album van Druid Lord zeker eens gaan beluisteren. Dat kan overigens in eerste instantie alleen op CD of musicassette. Door de drukte in de vinylperserijen komt de LP pas in de loop van 2022 uit.