Lords of Metal
Arrow Lords of Metal

Dragonforce, Frozen Crown & Athanasia – 013 Tilburg – 5 februari 2020

De show was zoals je die van Dragonforce mag verwachten. Een kleine kanttekening is echter wel dat het podium aan de kleine kant was voor de mannen.”
We schrijven 5 februari 2020, en vanavond staat de Britse speed metal (om deze term nog maar eens van stal te halen) formatie Dragonforce op de planken van een uitverkocht 013 Tilburg. Dit optreden is onderdeel van de recente Europese tour ter promotie van hun laatste album ‘Extreme Power Metal’, en aangezien deze band live zelden teleur stelt was het voor ondergetekende geen enkel probleem om de trip naar het zuiden van Nederland weer te ondernemen.
10/02/20 I Tekst & Pics: Hans Lievaart

We trappen de avond af met de formatie Athanasia. Deze heavy metal groep uit Los Angeles is de nieuw geformeerde band rondom Caleb Bingham, die we kennen als voormalig bandlid van Five Finger Death Punch. ‘Athanasia’ brengt ons vanavond vooral materiaal van hun debuut album ‘The Order Of The Silver Compass’. Maar, zo beloofd Caleb, zal er ook werk van hun nieuwe album ‘Obelisk’ ten gehore worden gebracht. Het begint allemaal wat rommelig. Het geluid is verre van perfect waardoor het allemaal niet uit de verf komt. Ondanks het geluid doen de bandleden verwoede pogingen om de sfeer de juiste setting te geven, dit helaas zonder het gewenste succes. Op hun website is te lezen ‘We’re looking forward to punishing European ears once again!!’ Dit lukt aardig, maar dan op een andere manier. De hoofdoorzaak is het drumgeluid, dit steekt namelijk met kop en schouders boven alles uit waardoor gitaar en zang weg valt. Het publiek komt dan ook niet veel verder dan een beetje knikken met hun hoofd. ‘Athanasia’ staat bekend om snoeiharde metal en stevige grunts, maar het komt vanavond allemaal niet echt uit de verf. Jammer want de mannen in het met spikes bezaaide leer zijn echt wel in staat iets beters neer te zetten.

Kwart over acht, tijd voor band nummer twee. De Italiaanse powermetal formatie Frozen Crown betreed het podium. ‘Frozen Crown is een bonte verschijning. De band bestaat uit drie heren, een blondine als frontzangers en een slanke vrouwelijke basgitarist. Vijf leden op het podium in de kleine zaal van 013, waar ook nog de spullen van de hoofd-act staan maakt het allemaal nogal vol. Te vol om ook maar enige vorm van beweging te hebben. Als de overige bandleden een beetje in elkaar schuiven kan de opvallende blonde zangeres in ieder geval bewegen. Bijna te lieflijk en wulps probeert ze als een fotomodel over het podium te paraderen. We weten dat de vocaliste, ‘Giada ‘Jade’ Etro’ genaamd, normaal erg goed bij stem is. Dit kwam vanavond niet echt uit de verf. Ook bij deze band liet het geluid te wensen over en was het zeker niet goed uitgemixt. De geringe ruimte en het tegenvallende geluid weerhield de band er niet van om bij de pakken neer te gaan zitten en stak de nodige energie in het optreden. Het publiek liet dan ook zeker merken dat deze energie gewaardeerd werd door lekker mee te doen met nummers ‘I Am the Tyrant’, ‘Neverending’ en ‘Fury of the Storm’. Energie oppikken werkt dan als een sneeuwbal effect. De band pikte de energie van het publiek dan ook goed op om dit direct in het optreden te steken en het publiek steekt deze energie in het meezingen en headbangen. Aan het einde van het optreden is ‘Frozen Crown’ gelukt wat ‘Athanasia’ niet lukte. Het publiek is in de stemming voor DragonForce.

Met het goed opgewarmde publiek in een werkelijk overladen 013 is het om half tien de beurt aan waar we uiteindelijk allemaal voor kwamen: Dragonforce. Natuurlijk kunnen we beginnen de link te leggen tussen het computerspel ‘Guitar Hero’ en ‘Dragonforce, maar dat laten we aan anderen over. We mogen concluderen dat na acht albums, Dragonforce tot een van de bekendste power metal bands van deze tijd is uitgegroeid.

Dragonforce begint de show met een fantastische, Jean Michel Jarre achtige, lasershow die adembenemend door het publiek wordt gade geslagen. Herman Li en Sam Totman hebben de arcademachines bestegen en de confetti wordt over het publiek geblazen. We zijn begonnen. ‘Highway To Oblivion’ is de opener voor vanavond. Wat opvalt is dat vanaf het begin het geluid perfect is. Dat is voor het eerst deze avond. Direct daarna krijgen we ‘Fury of the Storm’ voorgeschoteld. Al is de avond nog maar twee Dragonforce nummers oud, de gitaristen laten horen waar ze goed in zijn. Razendsnelle solo’s worden door Herman Li en Sam Totman de Jupiler zaal in geslingerd. Dit in combinatie met de sterke en hoge uithalen zoals alleen Marc Hudson dat in zich heeft die ondersteund worden door de rappe drum partij. Dit is wat ‘Dragonforce’, ‘Dragonforce’ maakt.

Als derde nummer staat ‘The Last Dragonborn’ op de setlist. Hiervoor is onze eigen Coen Jansen van Epica ingevlogen. Nu is dat niet zo verwonderlijk want Coen heeft de nodige medewerking voor het inspelen van de keyboardpartijen wel verleend aan het laatste album. Tijdens de ‘Video Game Medley’ pakt Marc zelf ook nog even de snaren ter handen wat zeer gewaardeerd wordt door het publiek. Niks lijkt meer te gek en het wordt een optreden onder het motto van niks moet alles mag. Zelfs als er in de toegift het nummer ‘My Heart Will Go On’ zit gaat het publiek compleet door het 013 dak. Al had ik in het begin beloofd niet naar het gevreesde Guitar Hero te verwijzen, ik kom er helaas niet onderuit. Als er een nummer bekend geworden is door deze game is het wel ‘Through The Fire And Flames’ die dan ook als afsluiter voor deze avond is gebruikt. Alle fans zingen luidruchtig en uit volle borst mee. De show was zoals je die van Dragonforce mag verwachten. Een kleine kanttekening is echter wel dat het podium aan de kleine kant was voor de mannen.

Met een moeizaam begin van de avond mogen we toch terug kijken op een stevige metal avond. De fans zijn deze avond beloond met een beestachtige hoeveelheid aan laser, confetti en rookmachines, dit alles gecombineerd met een enorme diversiteit aan licht. Ook het bekende CO2 gun om het publiek mee te bespelen ontbreekt niet. Het publiek heeft de bands hiervoor bedankt door uit volle borst mee te zingen, te headbangen en diverse moshpits te verzorgen. We kunnen voldaan naar huis en morgen aan onze collega’s vertellen wat wij zoal mee gemaakt hebben terwijl zij duf aan het bankhangen waren.

Check de onderstaande socials voor meer informatie over Dragonforce.