Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Draconian – Under A Godless Veil
Napalm Records
Release datum: 30 oktober 2020
“’Under A Godless Veil’ is een oase van bitterzoete melancholie, een cocon om je te laten meeslepen op betoverende klanken welke soelaas bieden in kommervolle tijden.”
9.5/10
Vera Matthijssens I 29 oktober 2020

Vijf jaar na het zesde studioalbum ‘Sovran’ is Draconian klaar met een nieuwe dichtbundel vol meeslepende doom metal met een vleugje gotische verfijning. ‘Under A Godless Veil’ is het tweede album met de Zuid Afrikaanse zangeres Heike Langhans en illustreert dat alle leden nog dichter naar elkaar gegroeid zijn om weer topklasse af te leveren.

Gelukkig blijkt Draconian dus sinds ‘Sovran’ een passende zangeres gevonden te hebben in Heike Langhans, met voeling voor het melancholische doom/gothic metalgenre en aldus een perfecte frontdame naast dichter/grunter Anders Jacobsson. Mystieke kennis, romanticisme en de eeuwige strijd tussen goed en kwaad. Dat zijn altijd thema’s geweest die de Zweedse band op het lijf geschreven zijn. Een verhaallijn uit het gnosticisme waarin een ruim aanbod emoties de revue passeren, dat is het concept van ‘Under A Godless Veil’.

Het zijn tien, dikwijls lange, songs waarin het contrast tussen Heike’s hemelse engelenzang en de ruwe grom van Anders ten volle benut wordt, omkranst door prachtige gitaarklanken van componist/gitarist Johan Ericsson en Daniel Arvidsson waaruit diepe smart spreekt. Maar ook nu wordt al die miserie omgezet in schoonheid, zodat het beluisteren van deze brok elegante treurnis soelaas zal brengen bij elke getormenteerde ziel. Bovendien wordt alles gekruid met pittige acceleraties (‘The Sacrificial Flame’ is het zwaarste nummer qua riffs). Enigmatisch gesproken fragmenten verhogen de plechtige aard van deze muziek en zo kan je op dit zevende album een uur lang baden in troosteloosheid, maar daarna met gelouterde kracht en gezuiverd de uitdaging van een ‘modern’ leven aangaan. ‘Under A Godless Veil’ is een oase van bitterzoete melancholie, een cocon om je te laten meeslepen op betoverende klanken welke soelaas bieden in kommervolle tijden.