Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Dozer – Vultures
Heavy Psych Sounds Records
Release datum: 12 februari 2021
“De toevoeging van een, zij het ingetogen, orgel geeft deze track een bijna spookachtig karakter.”
7.7/10
Bart Meijer I 02 februari 2021

De Zweeds stoner rockers van Dozer zijn terug. Sinds hun vorige album ‘Beyond Colossal’ uit 2008 hebben we vrij weinig meer vernomen van deze band, maar ze hebben nu getekend bij Heavy Psych Sounds Records. Dat betekent waarschijnlijk dat er weer leven wordt geblazen in Dozer! Na vorig jaar hun eerste drie albums opnieuw uit te brengen komt het label nu met de EP ‘Vultures’ aan.

Zes Dozer tracks, die de basis zouden gaan zijn voor hun vierde album ‘Through The Eyes Of Heathens’, zijn hierop te horen in de vorm van demo’s. Nu denk ik bij demo’s vaak aan wat verdunde, magere en minder gelikte versies van wat het zal gaan worden, maar daar hoor je op ‘Vultures’ niks van. De sfeer zit er gelijk al goed in als we met ‘The Blood Is Cold’ van start gaan. Een stevige up tempo rocker met het kenmerkende, stroperige geluid dat we van Dozer gewend zijn. En met stroperig bedoel ik niet alleen een vol geluid waarin alles lekker bij elkaar past, maar ook dat het de luisteraar vastgeplakt houdt. Hierna worden wat meer rustige nummers (maar nooit soft) afgewisseld met weer stevigere. Constante factoren hierin zijn de sterke riffs, de herhaling hiervan en het aangename stemgeluid van Fredrik Nordin, die door zijn stem om te slaan een song ineens van relaxed naar agressief kan omtoveren.

Uiteindelijk arriveren we bij ‘To The Fallen’ en zoals je al kunt bedenken als je de titel leest is dit een wat rustiger nummer. Wellicht ook wel het meest hypnotiserende van wat er op deze schijf te vinden is. Het herhalende basloopje heeft een manier om zich in je hoofd te settlen en daar vervolgens ellenlang te blijven hangen. De toevoeging van een, zij het ingetogen, orgel geeft deze track een bijna spookachtig karakter. Maar hiermee is het nog niet gedaan, want als klap op de vuurpijl is daar een bonustrack in de vorm van ‘Vinegar Fly’, origineel van het Finse Sunride. Een interessante versie met genoeg eigen inbreng om een cover te rechtvaardigen!