Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Domination Inc. – Memoir 414
Steamhammer/SPV
Release datum: 23 augustus 2019
Tekst: Patrick Verhoeven – 10 augustus 2019
“De optelsom aan het eind van de rekening leert dan dat ‘Memoir 414’ een vermakelijk album is, maar ook geen moment ook maar iets nieuws aan het thrash metal genre toevoegt.”
7.1/10

“… state-of-the-art, setting thrash metal standards and thereby raising the bar for any genre act, upcoming and established alike.” Ach ja, het kan meteen maar duidelijk zijn wat je op het nieuwe album van het Griekse Dominator te wachten staat, toch? Als ik de woorden uit de promo moet geloven, is dat niets minder dan een album dat de wereld van thrash metal op zijn grondvesten zal doen schudden. Nou, en tot zover de illusie. Laat je niets door band en/of platenmaatschappij op de mouw spelden: ‘Memoir 414’ van het Griekse Domination Inc. is een onderhoudend album, maar zal zeker niet de annalen ingaan als een ware klassieker.

Laten we al deze bombast maar eens terzijde schuiven en simpelweg bezien wat ‘Memoir 414’ te bieden heeft. En dan blijft er album tevoorschijn te komen, dat gestoeld is op thrash metal, maar waar de band toch wat moderne wijzigingen in aangebracht heeft. Opener’ Cutting Edge’, ‘The Sickening’, ‘Dehumanized’, ‘The Eye’ en ‘Culling’ kennen allemaal het typische thrash metal venijn en dat is waar de band het meest tot zijn recht lijkt te komen. In de meest opvallende track op het album (‘Day VIII Deus’ Ignorance’, een opus van bijna tien minuten) wordt een langzamer tempo gehanteerd en is vooral gebouwd op groove. Instrumentale track ‘Crux, Nux, Lux’, halverwege het album, trekt het tempo ook flink omlaag en dat gespeel met het tempo komt mijn aandachtsboog niet ten goede. Afgesloten wordt er met ‘Love Me Forever’, een cover van Motörhead.

De optelsom aan het eind van de rekening leert dan dat ‘Memoir 414’ een vermakelijk album is, maar ook geen moment ook maar iets nieuws aan het thrash metal genre toevoegt en wat nauwelijks echte uitschieters kent, waarmee de houdbaarheidsdatum van het album helaas toch onder druk komt te staan. Nee, dit ‘Memoir 414’ zal de band niet gaan brengen waar het vijftal uiteindelijk naar streeft: dominantie. Iets meer bescheidenheid was wellicht op zijn plaats geweest?

Check de onderstaande socials voor meer informatie over deze band.