Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Disbelief – The Ground Collapses
Listenable Records
Release datum: 27 maart 2020
Tekst: Dennis van ‘t Hoofd – 13 maart 2020
“De nummers op ‘The Ground Collapses’ hebben een bijzonder verslavende uitwerking op het menselijk brein.”
8.5/10

Twee jaar na hun geslaagde comeback album ‘The Symbol of Death’ melden de vijf Duitsers van Disbelief zich weer terug aan het metalfront met hun elfde studio album getiteld ‘The Ground Collapses’. In 2017 maakten zanger Karsten ‘Jagger’ Jäger’ en gitarist Jochen Trunk met Disbeleif met een geheel vernieuwde ritmsectie een doorstart, nadat de band door bezettingswisselingen welgeteld zeven jaar op zijn gat had gelegen. Jagger was in die jaren daarvoor als zanger met Morgoth onderweg en fans van Disbelief moesten na de zwakke, negende release ‘Heal’ zeven jaar op een nieuw album wachten.

Met ‘The Symbol of Death’ wist de band met een frisse kijk op de dingen eindelijk weer te overtuigen met groovende en melodieuze death metal en ook op het nieuwe album ‘The Ground Collapses’ dat op 27 maart uit gaat komen, weet Disbelief hun hernieuwde inspiratie optimaal uit te buiten. Voor inspiratie hoefde frontman Jagger overigens niet ver te zoeken, ‘The Ground Collapses’ heeft als centraal thema de vernietigende uitwerking op aarde van het doen en laten van de mensheid meegekregen en die is overal om ons heen zichtbaar. De elf death metal tracks op dit elfde studioalbum van de band ademen dan ook één en al wanhoop en neerslachtigheid uit. Met loodzware doch groovende death metal riffs neemt Disbelief ons mee op een apocalyptische reis door de melancholische en duistere gedachtegangen van zanger Karsten ‘Jagger’ Jäger. Groove staat voorop in de muziek van Disbelief en het is haast onmogelijk om niet mee te deinen op de golven van catchy riffs en dubbele bassdrums. Door de zweverige melodielijnen verslapt de aandacht gedurende de drie kwartier die ‘The Ground Collapses’ duurt, geen moment. Het gitaartandem Dave Renner en nieuwkomer Marius Pack tovert daarbij de ene na de andere bezwerende riff uit hun gitaren. Nummers als ‘Killing To The Last’, ‘Colder Than Ice’ of ‘Insane’ weten live ongetwijfeld een zaal tot een deinend kookpunt te brengen. En dat terwijl de muziek van Disbelief over het algemeen niet de meest opzwepende death metal is, maar eerder een soort van easy listening death metal. Zeer melodieus en zeer pakkend.

Voor de opnames maakte Disbelief net als bij de vorige schijf opnieuw gebruik van de diensten van producer (en Onkel Tom drummer) Corny Rambardt (Sodom, Bonded), die hier uitstekend werk aflevert. De nummers op ‘The Ground Collapses’ hebben een bijzonder verslavende uitwerking op het menselijk brein. Eénmaal in de ban van dit album en je raakt er niet meer van los!

Check de onderstaande socials voor meer informatie over deze band.