Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Dez Fafara: “Voor elke vrouw met kanker heb ik een boodschap: blijf positief en sterk. En hopelijk bestaat die smerige ziekte niet meer in de toekomst.”

Hoewel hij muzikaal stevig te keer gaat en er nogal ruig uitziet, is Dez Fafara een van de meest aangename artiesten om te interviewen. Het is een bittere pil maar de muziekindustrie zit momenteel helemaal op zijn gat en waarschijnlijk gaat dat nog een hele tijd duren. Toch heeft DevilDriver toch het risico genomen om een nieuw album uit te brengen. En om eerlijk te zijn, ‘Dealing With Demons Vol 1’ (release 9 oktober) kan je direct beschouwen als een van hun strafste albums ooit.  
Koen de Waele Ι 08 september 2020

Dez, jij staat bekend als een van de meest actieve artiesten ooit. Momenteel ligt alles al een hele tijd stil. Hoe frustrerend is dat voor jou?
Wel, eigenlijk is de hele wereld nu om gefrustreerd te raken. Vooral als je in de muziekwereld werkt en wil reizen. Ik zit in het midden van een release en kan helemaal niets doen. Ik probeer wel van alles te regelen maar het is zo moeilijk. Ik kan geen shows spelen. Ik ben manager van meer dan twintig bands waaronder Cradle Of Filth, Jinjer en The 69 Eyes. Ook zij kunnen niet op tour gaan en ik moet hun frustraties ook nog aanhoren. Vandaar dat het zo een deprimerende tijd is. En dan heerst wereldwijd nog eens een pandemie. In de USA hakt die er stevig in en dan heerst hier nog eens een pak civiele onrust. Het enige dat je tegenwoordig kan doen is dicht bij je familie blijven en dat is wat ik momenteel doe. Het is op zakelijk vlak geen slimme zet om nu een album uit te brengen. Het is eerder een menselijke zet. Mensen hebben nu meer behoefte aan muziek dan anders. Ik ben heel trots dat ik dat kan. Heel wat mensen raadden me aan om te wachten. Maar mensen hebben nu DevilDriver nodig.

Vorig jaar kregen jij en je gezin een enorme klap te verwerken toen bij je echtgenote kanker werd vastgesteld. Uit ervaring weet ik hoe hard dat nieuws aankomt. Heeft dat je leven veranderd?
Elke vrouw die ooit kanker heeft gehad, weet waar ze door is gegaan. Zowel mentaal maar ook lichamelijk met al die medische behandelingen, operaties en zware medicijnen. Het was een heel zware tijd voor ons. Het album was eigenlijk juist klaar en ik had al twee toers voorbereid. Eerst moesten we ons huis ontvluchten door die zware bosbranden in Californië. Dan kwam het nieuws over haar ziekte. Nu die pandemie en de civiele onrust. Het is zo een hectisch anderhalf jaar geweest. Maar als familie staan we dichter als ooit bij elkaar. Mijn vrouw is mijn beste vriend en een van de sterkste persoonlijkheden die ik ken. Ik heb me voorgenomen nooit meer op toer te vertrekken zonder haar erbij. Ik was twintig jaar zonder haar op de baan. Nu weet ik hoe sterk ze is. Ze heeft die hele behandeling verdragen als een echte koningin. We kwamen terug van een operatie en ze zong mee met Donna Summer. Het was bijna niet te geloven. Ik wil die tijd nooit meer herbeleven. Maar het is nu eenmaal gebeurd. Nu word ik soms wakker om twee uur ’s nachts. Dan neem ik haar hand vast en besef ik dat ik haar kon verloren hebben. Vroeger dacht ik dat bloemen voor haar kopen erover was. Nu doe ik dat geregeld en vind ik het de normaalste zaak van de wereld. Dus voor elke vrouw met kanker heb ik een boodschap: blijf positief en sterk. En hopelijk bestaat die smerige ziekte niet meer in de toekomst.

Is ‘Dealing With Demons’ dan ontstaan uit al die negatieve ervaringen die je meegemaakt hebt?
Vroeger zocht ik hoofdzakelijk inspiratie in menselijke problemen. Dat was zelfs al tijdens Coal Chamber. Verlies, jaloersheid, haat, ruzie en dat soort dingen. Nu wilde ik een nieuw en hoger niveau bereiken. Ik kwam er eerst niet echt uit maar dan kwam alles eruit. Het eerste nummer ‘Keep It Away’ dat als video verscheen, staat nu op de eerste plaats hier in de US metal radio. Het heeft dan wel een video die over de pandemie gaat maar de echte inhoud van het nummer gaat over mezelf en mijn problemen met mensen. Ik wil niet backstage of op feestjes rondhangen. Ik blijf liever bij mijn familie en hou alles in de privésfeer. De tweede single ‘Iona’ handelt over de dood en hoe die ons steeds maar nazit. Ik snap onze samenleving niet zo goed en versta niet dat een slasher zoals ‘Halloween’ iemand zijn favoriete film kan zijn. Het gaat over het vermoorden van twintig vrouwen. Hoe kan je dat in hemelsnaam graag zien? Ik heb het dan eerder voor thema’s zoals Dracula. Ik heb al mijn demonen in een dubbel album gegoten zodat ik het kan verwerken en dan terug een andere richting kan uitgaan.

Ik heb het nieuwe album beluisterd en ik stond eigenlijk perplex. Het behoort alvast tot een van mijn favoriete albums van het jaar. Was het meer werk als anders?
Het was een andere tijd en we zijn met een andere insteek begonnen. We gingen ervan uit dat dit album moest beschouwd worden als mijn laatste album. Ik wilde er alles ingooien. Al de beste elementen die ik al gebruikt heb bij DevilDriver en Coal Chamber. Al mijn bronnen en invloeden van punkrock, gothic en industrial. Met de band stelden we ons voor dat we elkaar voor de eerste keer zouden tegenkomen en welke muziek we dan zouden maken. Wat als we al ons vorig werk negeerden en twintig jaar geschiedenis en ervaring lieten vallen. Ik wil geen artiest zijn die twintig jaar hetzelfde maakt. Ik wil een artiest zijn die groeit en vooruitgaat. Dit is de muziek waar we met tevoorschijn kwamen als DevilDriver.

Het verschil is opvallend. De gitaarpartijen klinken een pak melodieuzer. Het drumwerk is fantastisch en jouw stem klinkt als je ziel met een overdosis van emoties. Is dat de nieuwe DevilDriver?
Voor de volle honderd procent. Wat je nu hoort gaan we nog zeker vijf of zes albums doen. Je gaat het beste werk van DevilDriver dus nog te horen krijgen. Als je denkt aan een band als Guns ’N Roses. Dan is ‘Appetite For Destruction’ met voorsprong hun beste album ooit. Ik wil niet een van die bands zijn. Op het einde van mijn carrière wil ik ook nog uitstekende albums maken. Dat is niet gemakkelijk. Iedereen reageert dat ze van je eerste en tweede album houden. Het is enorm moeilijk om mensen je laatste werk als beste te laten beschouwen. Maar we proberen het heel hard.

Om eerlijk te zijn, ik was blij dat ik het album in daglicht beluisterd heb. Er zit een heel lugubere sfeer in maar op een intellectuele manier gebracht. De muziek klinkt zelfs donkerder dan de meeste van die depressief klinkende gothic groepen.
Het is als duiken in mijn geest. Moest je in mijn brein zitten met een tandenborstel en het daarna afwassen, wat eruit komt is dit album. Gisteren deed ik ook een interview en vroeg men mij naar mijn favoriete metalband. Ik antwoordde Bauhaus. Ik zit in de metalscene omdat ik hou van agressieve muziek. Maar anders was het punkrock geweest. Jammer genoeg is dat niet stevig genoeg. Eigenlijk ben ik een goth zingende metalfan.

Heb je met die angsten dan nooit last gehad om een podium te betreden? Tenslotte zijn er dan duizenden mensen die je staan te begapen.
Nee hoor. Er is een deel van mij dat tien minuten voor het optreden helemaal uit gaat. Dan betreed ik letterlijk een andere plaats. Na het optreden trek ik die huid terug af en wandel ik naar de toerbus. Dus ga je me backstage nooit tegenkomen. Moest ik na het optreden nog mensen moeten ontmoeten of interviews doen, zou ik pas angst hebben. Ik heb dat al sinds de lagere school. Mijn moeder vroeg me of Johnny mocht komen spelen. Toen Johnny dan aanbelde, stuurde ik hem terug naar huis. Ik speelde liever alleen op mijn kamer met mijn LEGO dan rond andere mensen te draaien. Vrienden of mijn vrouw willen soms dat ik meega naar grote feesten of Grammy shows. Andere artiesten en filmsterren nodigen ons soms uit. En soms ga ik daar wel eens op in. Maar mijn vrouw weet dat tien minuten voor ons vertrek en als ik al helemaal opgekleed ben, ik dan ineens weiger om nog te gaan. Ze kent me al vijfentwintig jaar zo. Ik kan niet functioneren rond anderen. Ik ben ook altijd eerlijk en let niet op mijn woorden. Als ik met tien mensen in een kamer zit en er wordt over een gevoelig onderwerp zoals politiek gepraat, hou ik me ook niet in. Heel wat mensen voelen zich daar niet goed bij. Maar ik kan er met leven.

Hoe gaat het dan met signeersessies?
Dat is anders. Ik zit aan een tafel en iedereen passeert me. Of die meet and greats met vijf of tien mensen. Met hun kan ik wel praten en bedanken dat ze onze albums kopen. Maar voor feesten met honderd personen in Hollywood ga ik passen.

Op het nummer ‘Wishing’ hoor je een Dez die je niet veel tegenkomt. Je cleane zangpartijen klinken zelfs enorm goed.
Ik weet het eigenlijk niet zo goed. Ik heb altijd gezegd dat ik in DevilDriver nooit clean zou zingen. Maar dat nummer was een deel van mezelf dat rond mijn vrouw wilde zijn en beschrijft het gevoel dat ik zou ervaren mocht ik haar verliezen. Dus was er een behoefte aan een heldere manier van zingen. Iedere band heeft een hard en een helder stuk. Machine Head, Arch Enemy, Jinjer. En ik hou van al die bands. Zelf ben ik er nooit fan van geweest. Ik beschouw het als formule waarmee je op de radio wil komen. Coal Chamber was destijds regelmatig op de radio te horen en het was de start van mijn carrière. Ik wilde met DevilDriver eigenlijk geen radiovriendelijke muziek maken. Maar ik wilde al mijn kunnen en kennis in dit album leggen. Net zoals ik van de rest van de band geëist heb. Ik zie het als een schilderij dat we maakten met alle mogelijk kleuren en geen uitsluiting van bijvoorbeeld rood of geel. Daarom is het zo een uniek album. ‘Wishing’ is trouwens een erg gothic klinkend nummer.

‘You Give Me A Reason To Drink’ bevat zelfs een gastbijdrage van je zoon Simon. Hoe trots maakt je zoiets als vader?
Wel, toen hij negen was zong hij op ‘Tirades Of Truth’ al eens mee. Nu is hij eenentwintig. Hij is zijn eerste plaat aan het schrijven en opnemen. Die komt normaal volgend jaar uit. Hij doet het op zijn manier. Maar hij heeft een veel betere stem als mij. Zowel in de lagere als hogere tonen. We hebben besloten om zijn album niet onder de naam Fafara uit te brengen. De muziek is zo goed dat het op zichzelf kan staan. Er gaat minstens een nummer opstaan dat een echte metalhit gaat worden. Ik mag nog niet verkondigen onder welke naam het album zal uitkomen.

Opvallend is dat elk nummer een uitstekend refrein bevat. En jammer genoeg is dat net iets dat heel wat bands vergeten.
Ik ben opgegroeid in de jaren zeventig, tachtig en begin negentig. Ik hou van rockabilly en alles tussen de jaren vijftig en negentig. Je nummer moest toen een refrein hebben of het kwam niet op plaat. Tegenwoordig wordt daar jammer genoeg minder rekening met gehouden. Een hook is belangrijk in elk nummer. Zelfs een nummer als ‘Happy Birthday’ heeft dat. Als je naar een album luistert en je kan je achteraf het refrein niet meer herinneren, dan was het een slechte plaat.

Naast een artiest ben je ook een zakenman. Suncult is een surf en skate merk dat je ooit begonnen bent en nu al naam gemaakt heeft.
Ik slaap maar vijf uur per nacht. Ik sta op om vijf uur ’s ochtends en ga pas slapen rond middernacht. We hebben met Suncult ons eigen merk. Ik heb nog eens het Oracle management en we zijn nu ook begonnen met Oracle Records. Die heeft net zijn eerste band binnengehaald. Broken Jaw uit het Verenigd Koninkrijk. Ik vind het interessant om nieuwe zaken op te starten. Suncult werd destijds gestart als familiebedrijf maar ook Randy Blythe van Lamb Of God is ondertussen een van de medezaakvoerders. Hij heeft zelfs zijn eigen kamer bij mij thuis want hij zit hier toch de hele tijd. Dagelijks gaan we samen surfen…

…het gesprek wordt eventjes gepauzeerd omdat Dez een dringend telefoontje moet beantwoorden…

Dat was Dani Filth van Cradle Of Filth. Ik ben ook hun manager. Ik heb met hem een speciale band want toen mijn vrouw en ik de eerste keer kusten, was dat op muziek van hun. Hij is een ongelofelijk intelligente en toffe kerel. Ondertussen zijn we al goede vrienden.

Je was altijd al een fan van tatoeages maar met je nieuwe kin tattoo val je wel op. Heeft deze een speciale betekenis?
Ik heb al een gezicht tatoeage sedert 1997. Toen zag je dat alleen bij bendeleden. Destijds zei de vriendin van Rob Zombie ooit tegen mijn vrouw dat ze gekke Dez aan het daten was omdat ik een gezichtstattoo had. Mijn eerste was het logo van DevilDriver. Toen werd je nog echt bekeken. Ondertussen ga je naar een bankfiliaal en heeft de bediende er tattoos op beide onderarmen. Nu is dat helemaal anders. Maar de vooruitgang van kunst in onze cultuur en de acceptatie ervan is een heel positieve zaak.

Mensen denken er niet aan maar je bent dit jaar vierenvijftig jaar geworden (op de achtergrond horen we zijn vrouw in de lach schieten). Maar je ziet er nog steeds in prima vorm uit en op het podium sta je geen seconde stil. Heb je bepaalde keuzes moeten maken om gezonder te leven?
Ja, je moet veganist worden. En stoppen met alcohol drinken. Ik stopte met drinken en werd veganist. Ik ben dan met mijn vrouw yoga beginnen doen. Elk ochtend mediteren we samen een halfuurtje om het hoofd leeg te maken voor de rest van de dag. Als je de leeftijd van vijfendertig bereikt hebt, begint de alcohol op je lichaam te werken. Ik ben er te lang met doorgegaan en stopte pas op mijn vijftigste. Ik was zeker geen alcoholist. Maar twee glaasjes whisky voor elke show en twee erna. En dan kwam ik thuis van een toer en kwam ik tot het besef dat ik vijftig dagen na elkaar gedronken had. Thuis begon ik dan telkens met een ontgiftingskuur. Ik kwam tot het besluit dat ik me dan beter in mijn vel voelde en wat alcohol deed met je hersenen, lever, hart en huid. Ik ben dan compleet gestopt met drinken. Hopelijk krijg ik nu wat meer volgers.

België had een lockdown in maart. Een paar maand later begon het sociale leven terug beetje bij beetje met als gevolg dat er sinds vandaag terug een pak strengere maatregelen gekomen zijn. Hoe is de situatie in de US want op de media zie je de zwaarste verhalen?
Ik ben klaar om een tweede lockdown te ondergaan. Ik verwacht dat die er elk ogenblik kan komen. Ik heb totaal geen benul wat er hier gaat gebeuren. Ik durf zelfs al zeggen dat er een burgeroorlog aan zit te komen. De Corona crisis zag ik in december 2019 al aankomen. Ik sprak er met vrienden en familie over en voorspelde dat alles ging sluiten. Iedereen verklaarde me gek. Ik ben dan gaan hamsteren en heb voor twee jaar eten, drinken, een shotgun en munitie gekocht. En voldoende honden en katteneten. Het werd februari en Corona brak in volle kracht uit. Ik kreeg ineens heel wat verontschuldigingen te horen. Ik heb van mijn huis een beschermd onderkomen gemaakt. We hebben eten, water en wapens. Er komt buiten onze dichte kring niemand in huis. Ik laat alle boodschappen leveren. Alles wat niet in de koelkast of diepvriezer moet, laat ik twee dagen buiten aan mijn voordeur liggen vooraleer ik het aanraak. Ik schud geen handen of ga winkelen. We zijn heel voorzichtig. Vooral na de kanker van mijn vrouw. Ik wil geen ziekte meenemen naar huis. Ik kan niet zeggen hoever het nog zal gaan. Oorlog of burgeroorlog? En wat gaat er het komende halfjaar gebeuren tussen de Verenigde Staten en China? We hebben zelfs elkaars ambassades gesloten. Dus zitten wij al sinds eind januari compleet afgesloten. Als ik nog iets uit de winkel moet halen, doe ik dat om zes uur ’s ochtends. Ik draag een mondmasker en zorg dat ik na vijf minuten al terug buiten ben. Ik heb overal beveiliging aangebracht en bewakingscamera’s geïnstalleerd. Ik heb een plan opgesteld met mijn kinderen en vrouw voor als er een alarm afgaat en wat we doen. Mijn jongste zoon rolt over zijn bed en neemt zijn pistool. Mijn vrouw kruipt in haar schuilplaats en ik neem mijn shotgun. Het is echt wel angstaanjagend. Mensen hebben behoefte aan liefde in dit leven. Er zijn zoveel sociale verschillen tussen gekleurde en blanke mensen. Tussen rijk en arm. Mensen zouden moeten overeenkomen maar dat zit niet in ons. We voeden onszelf met angst en pijn. Alles hier is huilen en moord. Als soort gaan we nooit slagen als we niet leren om elkaar te accepteren en graag te zien en respecteren. Ik hoop echt dat alles terug goedkomt en we terug de baan mogen opgaan. De laatste keer dat ik in België en Nederland was, hebben mijn vrouw en ik een reuzentijd beleefd. Hopelijk dus tot binnenkort.

Check de onderstaande socials voor meer informatie over DevilDriver.