Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
DevilDriver – Dealing With Demons, Volume I
Napalm Records
Release datum: 09 oktober 2020
“Met het schrijfwerk werd tot het uiterste gegaan. De donkere en soms lugubere sfeer waar alles in baadt, is ronduit prachtig te noemen.””
9/10
Koen de Waele I 21 september 2020

Een album uitbrengen in volle crisis is een risico op zich, maar het coveralbum ‘Outlaws ’til the End: Vol. 1’ niet meegerekend, was het al geleden van 2016 dat DevilDriver een album had uitgebracht. Op het toenmalige ‘Trust No One’ volgde de band een beetje hun normale pad. Daar is nu wel een eind aan gekomen. Het leven van Dez is eigenlijk niet zo simpel. Hij kampte met heel wat angsten. Al zijn demonen heeft hij nu uitgeschreven in een dubbelaar waarvan deel twee in de loop van 2021 uitkomt.

Met het schrijfwerk werd tot het uiterste gegaan. De donkere en soms lugubere sfeer waarin alles in baadt, is ronduit prachtig te noemen. Het eindgeluid klinkt een pak melodieuzer dan hun voorgaande albums. Dat uit zich vooral in de gitaarpartijen die zelfs overweldigend te noemen zijn. Dat wordt al duidelijk van bij opener ‘Keep Away From Me’. Snelheid staat niet voorop maar onderhuids blijft een felle agressie aanwezig. ‘Nest Of Vipers’ is nog zo een uitzonderlijk nummer. Het is trouwens voor het eerst dat Dez zich tijdens het schrijven liet bijstaan door iemand anders, maar de zanglijnen primeren en het gitaarwerk manifesteert zich alweer tot ongekend hoog niveau. Het als tweede single ‘Iona’ is nog zo een nummer dat je serieus bij de keel grijpt. Het refrein Have you ever been in love – Love is a killer hakt er serieus in en laat alweer een uitstekende indruk na. Hoewel Dez jaren terug zwoor dat clean zingen in DevilDriver uitgesloten was, laat hij op ‘Wishing’ toch enkele mooie stukken horen. Het nummer is een eerbetoon aan zijn vrouw die vorig jaar vocht tegen kanker. Iets wat je bij heel wat hedendaagse artiesten mis is het gebrek aan goede refreinen. Alle tien de nummers op dit album, laten dat wel horen. En het is juist daardoor dat je de drang krijgt om luidop mee te zingen. Die combinatie met de melodieuze gitaren en bijzonder kwaliteitsvolle drumpartijen, zorgen ervoor dat dit album een van de sterkere albums van 2020 is. Het is dus al aftellen tot Volume II eraan komt.