Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
K. K. Warslut: ““Ik heb mezelf geleerd en getraind om niet afhankelijk te zijn van dingen die gemakkelijk kunnen worden veranderd, geannuleerd of beperkt door externe krachten

De liveband bij uitstek Deströyer 666 brengt met ‘Never Surrender’ eindelijk nog eens nieuw werk uit. Zoals gewoonlijk wordt er stevig op doorgedramd en staan er enkele absolute topnummers op. Zanger/gitarist en oprichter K. K. Warslut was jammer genoeg niet in levenden lijve te spreken maar werkte uitsluitend van via e-mailers, je stuurt wat vragen door en hij beantwoordt ze. Het is een beetje jammer omdat je nergens op kan anticiperen maar de man heeft zijn best gedaan en die typische Australische humor duikt geregeld al eens op in de antwoorden.
Koen de Waele Ι 7 december 2022

De albumtitel ‘Never Surrender’ bestaat uit slechts twee woorden maar die klinken zo sterk. Gaat over de band, de huidige wereldsituatie of een beetje beiden?
Beiden, As above, so below. De twee zijn onzichtbaar.

Eén van de sterkste elementen zijn die door riffs gedreven gitaren en de melodieën. Is dat de basis van een Deströyer nummer?
Je slaat de spijker op de kop.

Ben jij de architect van alles of worden alle nummers door de hele band geschreven?
Alles wordt als een band geschreven. Deströyer 666 blijft een band over de hele lijn.

Het valt op dat je tegenwoordig meer helder zingt dan schreeuwt. Juist op ‘Pitch Black Night’ grijp je terug naar de manier van zingen van vroeger. Is dat wat een weg dat je hebt afgelegd?
Nee helemaal niet. Het is ook geen indicatie voor toekomstig werk. Misschien komt er in de toekomst minder of meer of zelfs helemaal niets van

‘Guillotine’ is een van de sterkste nummers die ik in jaren gehoord heb. Vooral live gaat er enorm meegebruld worden. Heeft het nummer ook een sociale gebondenheid?
Ik werd me ervan bewust dat er geen punkbands meer waren die echt punk zijn. Punk lijkt gewoon een ander genre te zijn dat de mantra van het establishment nabootst. Zielig eigenlijk. Ik was nooit een grote fan van punk, maar ik heb altijd bewondering gehad voor hun anti-autoritaire houding. Hoe dan ook, ik vond er geen in de wereld en besloot het zelf te proberen. Het was een heel plezierige en bevrijdende ervaring. Het heeft me geholpen de aantrekkingskracht van dat genre te begrijpen.

Er zijn een paar nummers die me deden denken aan Bathory toen die de epische kant was ingeslagen. Hoe werd jij geïnspireerd?
Het korte antwoord is: de nummers zelf inspireerden ons hoe we ze afmaakten. Niks anders.

De enige manier om dit interview te doen was per e-mail. Dat bezorgt je toch een pak meer werk. Waarom die keuze?
Omdat mensen klote zijn.

Moesten we dit interview toch gedaan hebben, had je mijn Deströyer 666 T-shirt kunnen bewonderen. Uiteraard met de boosaardige wolf die je op bijna al jullie artwork en merchandise terugvindt. Waarom die keuze want zover ik me herinner zijn er geen wolven roedels in Australië.
Leuk om dat te horen. Wolflegendes, het is Europese folklore.  En omdat Australië een heel jonge Europese kolonie is, beschikt het nog steeds over dezelfde Europese kennis die werd doorgegeven via media, boeken, kunst en muziek. Vergeet niet dat Australië in het groot verloop van de geschiedenis slechts voor een zeer korte periode werd gekoloniseerd.

Ik dacht eigenlijk dat je nog in Nederland woonde maar hoor dat je nu in Zweden woont. Waarom verhuis je zoveel?
Laat ik kort en duidelijk zijn: negen van de tien keer wanneer je iemand ontmoet die niet meer in zijn thuisland woont gaat het om dezelfde reden en niet echt in een specifieke volgorde: geld, kut, lul en muziek. Maar ja, ik ben een beetje nomadisch ingesteld. De andere drie bandleden: Felipe, Kev en Bez ook wel maar toch iets minder. Persoonlijk wil ik ervaren hoe de verschillende Europese culturen geëvolueerd zijn in de afgelopen millennia. Vooral tot aan het huidige tijdperk waarin alles erop gericht lijkt om alle culturele verschillen te vernietigen.

Deströyer 666 startte ooit als een Australische band maar nu heb je Felipe, geboren in Chili en woonachtig in Zweden, drummer Kev Desecrator uit Frankrijk en de nieuwe gitarist Bez uit het Verenigd Koninkrijk. Dat is nogal internationaal. Hoe slaag je erin om je troepen samen te brengen?
Met het vliegtuig. Dat is een beetje zoals een bus maar dan met vleugels, slecht eten en veel te dure drankjes.

‘Never Surrender’ is het zesde album en als je rekent dat jullie al bestaan sinds 1994 is dat eigenlijk niet zoveel.
Ik heb me nooit willen overhaasten en nu nog steeds niet. Om eerlijk te zijn, ik kan niet echt bedenken wat er voor de band zou veranderd zijn moest ik destijds hebben aangedrongen om meer albums uit te brengen.

Deströyer 666 is vooral een liveband. Hoe heb je die lange twee jaren van lockdown overleefd?
Ik heb mezelf geleerd en getraind om niet afhankelijk te zijn van dingen die gemakkelijk kunnen worden veranderd, geannuleerd of beperkt door externe krachten. Was het ideaal? Zeker niet. Was de ontbering van genoemde aspecten voldoende om mij te dwingen niet-geteste experimentele medische procedures te volgen om de schatkist van internationale bedrijven te vullen? Nee, ver van.

Het blijft nog steeds een moeilijke situatie voor een artiest. Heel wat shows in Europa zijn geannuleerd omdat de energie-en brandstofkosten te hoog oplopen. Hoe gaat het bij jullie?
Nou, we hebben geen geheime uitweg uit de brandstofstijgingen, ontslagen van het vluchtpersoneel, annuleringen van vluchten als je dat bedoelt. Hier zijn de simpele feiten maat. Ik raad iedereen aan het zelf te onderzoeken.

  1. Ze willen niet dat we rondvliegen.
  2. De problemen die we met de luchtvaartindustrie ervaren, zijn nog maar het begin.
  3. Als koolstofkredieten eenmaal zijn ingevoerd, zal ons vermogen om iets te doen waarvoor een soort brandstof nodig is, ernstig worden belemmerd. Vliegen zal natuurlijk het eerst worden geraakt, maar dan rijden, zelfs een verdomde trein nemen. Alles kost koolstofkredieten, en je krijgt er maar zoveel per maand om te gebruiken, beste kameraad, je kunt natuurlijk meer kredieten kopen als je het kunt betalen.

Als je er de geschiedenis van de bandleden eens op nagaat, dat zijn er al een pak. Bez is nieuw als gitarist dit jaar. Welke eigenschappen moet een lid van Deströyer hebben om lid te worden?

Muziek, spierkracht en een machogehalte.

De enige al gekende show is begin december in Mexico. Gaat er nog iets verschijnen voor België of Nederland of mikken jullie eerder naar de zomerfestivals?
We hebben wel wat plannen maar dat gaat pas verkondigd worden op een later tijdstip.
Alvast bedankt voor dit interview.