Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Destrage – So Much. Too Much
3DOT Recordings
Release datum: 16 september 2022
“Destrage is niet zo een gemakkelijk te kwalificeren band maar de beluistering van ‘SO MUCH. Too much’ is een spannende trip vol met verrassingen.”
8.2/10
Koen de Waele I 3 oktober 2022

Als je me vraagt wat ik vind van Italië en metal, moet ik onmiddellijk denken aan die talloze saaie power metal bands, waar ik totaal geen binding met heb. Een uitzondering is Destrage. Deze band uit Milaan draait al mee sinds 2002 en bracht zelfs al twee albums uit via Metal Blade. Voor hun zesde album kwamen ze bij het nieuwe label 3DOT Recordings terecht. Het leuke aan Destrage is dat ze nu eens helemaal niets te maken hebben met power metal maar behoren tot een genre dat je zou kunnen benoemen als weirdo metal. Iets met metal als basis maar talloze andere invloeden als het maar afwijkend en extravagant klinkt. Dat wordt al direct duidelijk op het eerste nummer met de opvallende titel ‘A Commercial Break That Lasts Forever’. Stevige en harde metalcore, stukken techno, djent, mathcore en daartussen meerdere zangstemmen die samen één coherent geheel vormen. Soms gaat het er wat chaotisch aan toe maar op het einde vallen alle puzzelstukken mooi in elkaar. Op het volgende ‘Everything Sucks And I Think I’m a Big Par…’ wordt nog meer de extreme richting uitgegaan met snelle techno en iets dat tegen deathcore aanhangt. Er is een zachter tussenstuk voorzien om dan terug over te schakelen naar een combinatie van techno en grunt. Telkens als je denkt dat je Destrage ontleed hebt, hoor je iets helemaal anders. ‘Venice Has Sunk’ bestaat uit metal, heel gekke techno en zelfs een fragment jazz. ‘Italian Boi’ klinkt dan eerder luchtig en er is zelfs een klassieke hardrock solo te horen. Ook de feestgangers onder ons worden niet vergeten op ‘Private Party’ waar zelfs Devin Townsend komt meedoen.

De tweede helft gaat het er iets gematigder aan toe en op enkele nummers lijkt de band de akoestische gitaar ontdekt te hebben. Afsluiter ‘Everything Sucks Less’ doet zelfs een beetje denken aan het duo Simon & Garfunkel.

Destrage is niet zo een gemakkelijk te kwalificeren band maar de beluistering van ‘SO MUCH. Too much’ is een spannende trip vol met verrassingen. Muzikaal wordt op hoog niveau gemusiceerd en zanger Paolo Colavolpe is door zijn veelzijdige aan zangstemmetjes het voorbeeld van een multi vocalist. Dit album is zeker een aanrader voor mensen op zoek naar iets nieuws, speciaal en avontuurlijks.