Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Desert Storm – Death Rattle
APF Records
Release datum: 31 maart 2023 
“Het geheel is overgoten met een gevoeligheid die je van tijd tot tijd even doet stoppen met het bangen van je hoofd, en tot bezinning doet komen”
9/10
Bart Meijer I 24 maart 2023

‘Death Rattle’ heet de nieuwe plaat van Desert Storm, en dat is zo’n beetje de laatste gorgel die een bijna dood persoon uitademt. Het lijkt een fikse paradox met wat we op het album aantreffen aan sonisch geweld. Luid, levendig en hoogst waarschijnlijk niet het laatste dat we van de band voorgeschoteld zullen krijgen. Ik had al vanaf de eerste keer dat ik het luisterde zin om met de recensie te beginnen, maar dan weet je nog niet genoeg, of je hebt een boek op schoot liggen, of het is ineens al middernacht en je realiseert je dat de wekker over vijf uur gaat.

Desert Storm maakt een stevige vorm van sludge waarin een aanstekelijke groove verwerkt is, zonder dat dit ooit vrolijk of kinderlijk klinkt. Integendeel, er zijn menige momenten op ‘Death Rattle’ dat de muziek de indruk wekt een granieten keukenplaat stuk te slaan met één vuistslag, en met gemak. Beukende breaks, slopende rivieren van riffgenot en, ik ga het ook bij dit album zeggen, de steengoede en genadeloze vocalen van Matt Ryan. Ondanks dat hij met enige regelmaat diep en grommend zingt is het altijd kraakhelder en vloeien zijn stem en de muziek om en door elkaar heen als één solide machine. Het geheel is overgoten met een gevoeligheid die je van tijd tot tijd even doet stoppen met het bangen van je hoofd, en tot bezinning doet komen, voordat de beuk er weer in gaat.

De nummers op ‘Death Rattle’ zijn gevariëerd. Van de zomperige western ballade aan het begin van ‘Salt of the Earth’ varen we door naar bijvoorbeeld de treurige golven doom van ‘Self Deprecation’. Deze monden uit in een wat rustigere benadering, waarna je vervolgens je vingers gekruist houdt, hopende dat er nog een nummer komt. En jawohl! ‘New Dawn’ begint en sluit met een fris en repeterend geluid het album af.

Desert Storm is een band die “het snapt” en elke keer weer nog beter naar voren stapt. ‘Death Rattle’ is gewoon compleet. Het heeft niet het ge-anthem waar je als tiener helemaal dol van werd, neen. Het is een volwassen plaat die het niet moet hebben van gimmicks of hoge riedeltjes, maar van vakmanschap en creativiteit. Kopen dus die handel!