Lords of Metal
Arrow Lords of Metal

Delain op Graspop Metal Meeting, 16 juni 2023

“…en niemand staat meer stil”
Na de glorieuze comeback van de Nederlandse symfonische metalgrootmacht Delain eerder dit jaar, leek de storm rondom het vertrek van de voltallige band rondom ex Within Temptation toetsenist Martijn Westerholt er opeens eentje in een glas wate. Het album ‘Dark Waters’ (het feit dat uitvalbasis Zwolle aan het Zwarte Water ligt is overigens zuiver toeval) werd buitengewoon goed ontvangen door pers en publiek en niemand lijkt nog terug te kijken naar hoe het ooit was. Tenminste, als je in een paar dagen tijd 125.000 views op YouTube scoort en er staan 3 klagers onder, dan staat dat gelijk aan niemand. Naast het feit dat Westerholt oud bandleden Sander Zoer en Ronald Landa terughaalde, is met name de komst van zangeres Diana Leah een gouden greep gebleken. Alsof de band om haar heen gebouwd is staat de live performance als een huis en vuurt Delain weer op volle kracht de toekomst tegemoet. Dit jaar speelden ze op Graspop Metal Meeting en je leest hieronder hoe ze het er vanaf brachten.
7 juli 2023 

Op vrijdag 16 juni mocht Delain voor de vijfde keer het podium betreden op Graspop Metal Meeting 2023. Oprichter en toetsenist Martijn Westerhold, die eerder aankondigde dat Delain een soloproject zou worden maar daar later op terugkwam, heeft toch weer een volledige band samengesteld. Het optreden op Graspop is dan ook een prima gelegenheid om het eerste album van deze nieuwe formatie, ‘Dark Waters’, te promoten.

Benieuwd naar deze nieuwe bezetting met zangeres Diana Leah stonden we vooraan in de Marquee, waar al vroeg enkele trouwe fans de voorste rijen bezet hielden. Na het vallen van het gigantische doek kwam de band direct vol energie uit de startblokken waarbij alle leden er duidelijk plezier in hadden. Er wordt afgetrapt met The Cold van het nieuwste album Dark Waters. Op een sfeervol podium komen vervolgens Burning Bridges en The Quest and the Curse aan bod.

Tijdens de nummers Queen of Shadow, Your Body is a Battleground en The Gathering wordt Diana vergezeld door zanger Paolo Ribaldini die ook te horen is op het nieuwste album. Het publiek en de band zelf genieten van het energieke optreden. Diana en haar collega’s zoeken veel contact met het publiek en tijdens het laatste nummer, Fire with Fire gaat iedereen los. Grote ballonnen worden het publiek en gegooid en niemand staat meer stil. Ondanks dat Diane af en toe wat aan kracht mist, weet deze nieuwe bezetting een overtuigende set neer te zetten. Conclusie; Delain staat nog steeds/weer als een huis!.

Setlist

  1. The Cold – Dark waters
  2. Burning Bridges
  3. The Quest And the Curse – Dark waters
  4. Queen Of Shadow (with Paolo Ribaldini)
  5. Your Body Is a Battleground(with Paolo Ribaldini)
  6. The Gathering(with Paolo Ribaldini)
  7. Moth To A Flame
  8. Don’t Let Go
  9. Mother Machine
  10. Fire with Fire

Social media