Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Déhà / Humanity Defiled – So Humanity Burns (split CS)
Back From The Grave Tapes
Release datum: 12 februari 2021
“Ondanks het draagvlak van een audiocassette, werd alles nog in een aanvaardbare productie gegoten en hoor je twee uitstekende artiesten waar nog zeker nog meer van wil horen.”
Koen de Waele I 01 februari 2021

Heb ik al spijt gehad dat ik mijn antieke cassettedeck destijds weggebracht heb naar het stort. Wie had toen kunnen voorspellen dat de audiocassette nog een revival als verzamelitem zou worden? Het Nederlandse label Back From The Grave Tapes heeft zich hier in gespecialiseerd en hun catalogus begint al aardig vorm te nemen.

‘So Humanity Burns’, dat je ondertussen bijna letterlijk kan nemen met al die ellende rondom ons, is een splitalbum met de twee Belgische bands Déhà en Humanity Defiled. Déhà is het eenmansproject van Olmo Lipani die zo maar eventjes een twintigtal actieve bands op zijn conto heeft waarvan Wolvennest de bekendste is. Humanity Defiled draait rond multi instrumentalist Iwein Denayer. Beide bands hebben al een kleine maar trouwe fanschare rond zich verzameld. En dat die zich niet vergissen, wordt al gauw duidelijk. De eerste vier nummers zijn van Déhà en die klinken directer en compacter dan het werk van zijn collega Humanity Defiled. Op opener ‘Above Seasonal Norms’ komt Arno Strobl van Carnival In Coal nog een stukje meegrunten. Stevige basdrums, snelle en strakke riffs zorgen voor aanstekelijke death metal met zware maar best nog verstaanbare zang. Het is in elk geval afwisseling troef want op ‘Collapse’ komt er een opzwepende punkattitude erbij. Halverwege gaat het tempo omlaag en wordt de zang een pak venijniger om dan naar het einde terug alle remmen los te laten. De absolute uitschieter is ‘Take A Breath And Die’. Het tempo ligt al direct hoog maar de waanzin komt hier helemaal van de zang. Diepe en snelle grunts, piggy screams en zelfs wat cleane zang met een hardcore achtergrond. Hoewel Humanity Defiled ook die death metal achtergrond gemeen heeft, klinkt de muziek toch helemaal anders door de tragere doom waardoor er meer duistere emoties vrijkomen. Het meest beklemmende van de drie nummers is de bijna tien minuten durende afsluiter ‘Ringed By Dark – Engulfed In Light’. Het verhaal draait rond een bekentenis van een man die in zijn jeugd seksueel misbruikt werd. Funeral doom met diepe grunts wordt afgewisseld met snellere ritmes.

Ondanks het draagvlak van een audiocassette, werd alles nog in een aanvaardbare productie gegoten en hoor je twee uitstekende artiesten aan het werk waar je zeker nog meer van wil horen. En voor diegenen onder ons die geen cassettedeck meer hebben: deze release is ook op CD verkrijgbaar.