Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Deeds Of Flesh – Nucleus
Unique Leader Records
Release datum: 11 december 2020
“Het is soms onnavolgbaar technisch, maar de klasse zit hem in het feit dat de muziek toch herkenbaar blijft. Al heb je wel enkele luisterbeurten nodig voor het kwartje gaat vallen.”
8.5/10
Berto I 09 december 2020

Alvorens de muziek van het nieuwe album van Deeds Of Flesh te behandelen, moet er toch even worden vermeld dat Deeds Of Flesh het kindje was van Erik Lindmark, gitarist en zanger van het eerste uur en oprichter van het kwaliteitslabel Unique Leader Records. Erik Lindmark is in 2018 helaas overleden na de strijd tegen de ziekte sclerose te hebben verloren.

Dit nieuwe album ‘Nucleus’ is dus het eerste album na het heengaan van deze genre bepalende muzikant en zal dienen als eerbetoon. Terugkerende zanger Jacoby Kingston wordt op dit album bijgestaan door enkele hele grote namen uit het extreme genre, zoals daar zijn George Fisher van Cannibal Corpse, Luc Lemay van Gorguts en Frank Mullen van Suffocation. Het album is een proces geweest van vier jaar en dat proces is dus begonnen toen Lindmark nog leefde. Een groot deel van de muziek is dus ook van hem afkomstig, maar de hele band is verantwoordelijk voor de songs en de structuren en de zang- en verhaallijnen.

Van bovenaf gezien is er weinig veranderd aan de muziek van de band. Het is nog steeds ultrastrakke, technische en brute death metal zoals we die ook kennen van Suffocation, Decrepit Birth en Cannibal Corpse. Het is soms onnavolgbaar technisch, maar de klasse zit hem in het feit dat de muziek toch herkenbaar blijft, al heb je wel enkele luisterbeurten nodig voor het kwartje gaat vallen. Alle losse onderdelen haken echter weer vernuftig in elkaar als vanouds en dat maakt ‘Nucleus’ gewoon weer een goed Deeds Of Flesh album waar de geest van Erik Lindmark behoorlijk aanwezig is gelukkig. De echte vooruitgang zal hem wel zitten in wat technische onderdelen en dergelijke, maar voor de gewone luisteraar (lees: de non-muzikant) is dit misschien wel meer van hetzelfde. Maar gelukkig dan wel van hetzelfde hoge niveau als altijd.