Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Darkthrone – Old Star
Peaceville Records
Release datum: 31-05-19
Door: Berto Huizinga – 6 mei 2019
“Je kan zeker stellen dat ‘Old Star’ misschien meer dan anders leunt op de kracht en de magie van de Riff, zoals vroeger (daar gaan we weer, ja toen alles beter was) de meeste muziek opgebouwd was rond een krachtige en memorabele Riff.”
9/10

Darkthrone is inmiddels een begrip, en niet alleen binnen de black metal. Hun groei van death metal naar black metal en de huidige stijl, een mix van black metal, heavy metal en Motörhead, heeft hun veel loftuitingen doen toekomen van vele fans en professionele critici.

Hun nieuwe album ‘Old Star’ is wederom een album geworden dat heel erg een hang naar het verleden laat horen, de periode van de NWOBHM bijvoorbeeld, waarbij je tijdens ‘Alp Man’ misschien ook aan Mercyful Fate kunt denken. De nadruk op ‘Old Star’ ligt uiteindelijk toch ook op de invloed van doom metal, een stijl die al eerder door de heren Fenriz en Nocturno Culto is gehanteerd, maar nu optimaal is verweven met de gitaartonen uit de eerder genoemde NWOBHM.

Het titelnummer ‘Old Star’ is een dergelijk zwaar en traag nummer, met de nadruk op lekkere riffs. ‘Alp Man’ is ook een nummer dat leunt op de riffs uit de jaren zeventig van Black Sabbath, maar ook later werk van Candlemass. ‘Duke Of Gloat’ klinkt dan weer meer black metal door de pompende riff die het nummer domineert. Je kan zeker stellen dat ‘Old Star’ misschien meer dan anders leunt op de kracht en de magie van de Riff, zoals vroeger (daar gaan we weer, ja toen alles beter was) de meeste muziek opgebouwd was rond een krachtige en memorabele Riff. Darkthrone zijn de meesters van de black metal riff, ook al is die gesmeed uit metaal uit de jaren tachtig en zeventig.

Dat maakt het beoordelen van dit album ook een beetje lastig, je hangt snel op twee gedachten. Aan de ene kant is daar de pure kwaliteit van het ambachtswerk, het smeden van songs, laag voor laag, met gebruik van originele onderdelen uit tijden dat men nog moest pionieren. Aan de andere kant is daar het gevoel dat er niet echt meer nieuwe gronden worden ontgonnen, geen nieuwe of zelfs ambitieuze risico’s worden genomen door muzikanten die (in dit geval zeker) voldoende bagage hebben om in plaats van het wiel opnieuw uitvinden, iets nieuws willen ontdekken. Iets waar de ware metalfan, net als in de jaren tachtig, met open mond van zat te genieten vanwege het onbekende dat ze te horen kregen.

Vooralsnog blijf ik zeker regelmatig genieten van ‘Old Star’, want hoewel de sound heel bekend in de oren klinkt, klinkt het toch vooral heel lekker. En Darkthrone heeft met dertien albums inmiddels wel het recht verworven om gewoon de muziek te maken die ze zelf tof vinden. Dus gewoon aanschaffen die hap.

Check de onderstaande socials voor meer informatie over deze band.