Lords of Metal
Arrow Lords of Metal

Dark Tranquillity, Ensiferum, Nailed To Obscurity, Legion Ghost in Doornroosje, Nijmegen- 10 april 2022

“Naast het nieuwe Dark Tranquillity album zijn hoofdrollen weggelegd voor ‘Atoma’, waarvan de eerste drie nummers gespeeld worden, ‘Damage Done’ en uiteraard ‘Fiction’, wat voor velen toch het magnum opus van de Göteborgers is”
Het komt weer op gang, langzaam maar zeker beginnen de eerste concerten, tours en festivalletjes na de lockdowns weer daadwerkelijk door te gaan. Zo kwam ook de prachtige Scandinavische double headliner package met Dark Tranquillity en Ensiferum eindelijk deze kant uit. De twee support acts die het geluk hadden aan deze mooie tour mee te kunnen doen waren Nailed To Obscurity en The Legion:Ghost, beiden uit Duitsland. Een prachtige package op een kwartiertje fietsen, dat kon ik als liefhebber van beide headliners natuurlijk niet laten schieten! Voor het eerst sinds ruim twee jaar, toen ik er was voor Saxon en Diamond Head, kom ik weer eens binnen in dit prachtige pand in “mijn” Nijmegen, maar ik beloof er niet emotioneel over te gaan lopen doen.
17 november 2021 I Tekst: Jori

Als er twee dingen zijn waar je bij de Doornroosje op kan rekenen, is het dat ze rijkelijk laat de deuren open gooien en dat je lang moet wachten bij de garderobe. Het was dus ook al een eind in hun setlist dat ik The Legion:Ghost eindelijk te zien krijg, ik kom binnen op hun single “The Price”. Met het eerste biertje in de hand sta ik lekker te genieten van de moderne metal die dit vijftal op het nog wat onwennige publiek afvuurt. Qua stijl kan ik de band lastig plaatsen, ze hebben zeker invloeden van de “Göteborg sound” zoals Dark Tranquillity, maar ook elementen van metalcore steken de kop op, wat dan weer naar een band als Trivium neigt. Welke naam we het beestje ook geven, dat er van de band genoten werd was wel duidelijk gezien het applaus na afloop.

Hierna was het tijd voor Nailed To Obscurity. Deze mannen maken melodic death/doom en al snel ging de snel voller wordende zaal als één man mee in de muur van geluid die dit genre live altijd zo vet maakt. Ook deze band heeft goed opgelet bij Dark Tranquillity, de gelaagdheid van de muziek, de diepe grunts en het gebruik van natuurwetenschappelijke terminologie in de teksten lieten dit doorschemeren. De eerste moshpits komen ook tot leven en tegen het eind is er zelfs nog een wall of death, er moet nogal wat energie uit! De band had in totaal ongeveer een half uurtje speeltijd, en daar had van mij zo nog een half uur achteraan gemogen. Een erg toffe band die ik thuis zeker eens verder ga verkennen, en te zien aan de response van het publiek dachten er meer mensen zo over.

Het zijn in Nederland verdraaid populaire genres: viking, folk en pagan metal. Het mag dus weinig verrassing zijn dat er voor Ensiferum misschien nog wel meer enthousiasme was dan voor de “echte” headliner. Na het intro knalt de band ijzersterk uit de startblokken met ‘Rum, Women, Victory’ van hun nieuwste album. Direct valt de uitstekende stem van nieuwe toetsenist Pekka Montin op, een schot in de roos om deze man in de gelederen op te nemen. De meeste aandacht gaat natuurlijk uit naar Petri Lindroos die nog altijd de hoofdvocalist is. Vier nummers van de nieuwe plaat worden er gespeeld, verder is het vooral oud werk wat de revue passeert. Publieksfavorieten hierbij zijn vanzelfsprekend ‘In My Sword I Trust’ en de heuse klassieker in het genre ‘Lai Lai Hei’. Uiteraard is het publiek volop in beweging, de circle pit is bij deze band favoriet. Mij een paar door de lucht vliegende tanden herinnerend bij het vorige Ensiferum concert in Doornroosje bleef ik lekker wat meer naar achteren staan, om daar nog gecomplimenteerd te worden op mijn blijkbaar uitstekende air guitar skills. De afsluiter is de titelsong van ‘From Afar’, waarop de fans nog één keer goed los gaan. Helaas zit een encore er niet in, het is echt tijd voor “see you next time!”.

Wat ik vreesde gebeurde hier en daar toch wel, trouwe Ensiferum supporters die na de laatste noten de zaal verlieten om de headliner over te slaan. Gelukkig ging het niet om honderden mensen en was de zaal nog altijd goed gevuld toen Dark Tranquillity middels ‘Phantom Days’ aan hun set begon. De band is helaas niet compleet, gitarist Christopher Amott moest verstek laten gaan. Dit komt bovenop een heel regiment toch al curieuze line-up wisselingen en mijn eerste reactie was een opgetrokken wenkbrauw, maar aan medische ellende doe je weinig. Gelukkig weet de band ook met gemankeerde line-up strak en overtuigend te spelen. Net als Ensiferum begon Dark Tranquillity met twee stukken van hun nieuwste album, wat de titel ‘Moment’ draagt. Met ‘Focus Shift’ leidt de band ons naar wat ouder werk, hoewel we deze avond nauwelijks echt diep de archieven induiken. Naast het nieuwe Dark Tranquillity album zijn hoofdrollen weggelegd voor ‘Atoma’, waarvan de eerste drie nummers gespeeld worden, ‘Damage Done’ en uiteraard ‘Fiction’, wat voor velen toch het magnum opus van de Göteborgers is. Het is een show van het type “niet lullen maar spelen”, hoewel bij ‘Encircled’ toch wel even gemend moest worden dat dit hét moshpitnummer van de avond moest zijn. Het publiek doet beleefd wat er gevraagd wordt, en hierna is de afsluiter van de reguliere set de grote verrassing van de avond. De band speelt hier namelijk het enige nummer van de hele avond wat van voor de millenniumwisseling is, ‘ThereIn’ van het album ‘Projector’! Dat maakt natuurlijk hongerig voor meer, en dat krijgen we. ‘The Treason Wall’ opent de encore, waarna het toch tijd is voor een korte toespraak. ‘Lost To Apathy’ volgt, maar de vaste afsluiter van de band is en blijft natuurlijk ‘Misery’s Crown’, waarna een meer dan tevreden publiek zich een weg baant naar het naastgelegen treinstation, een auto of natuurlijk de fietsenstalling. Wederom een geslaagde avond met dank aan vier geweldige bands!

Social media