Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Cyrha – The Vertigo Trigger
Nuclear Blast
Release datum: 18 augustus 2023
“Liefhebbers van moderne heavy metal en alternatieve rock waar de refrein voor een enorme aaibaarheidsfactor zorgen, gaan dit zeker kunnen smaken.”
8/10
Koen de Waele  I 25 augustus 2023

Al van bij het ontstaan in 2017 werd de Zweedse heavy metalband Cyhra een tikkeltje als supergroep bestempeld. Je zou voor minder met bekendheden als Jake E (Ex-Amaranthe) achter de microfoon, gitarist Jesper Strömblad (ex-In Flames), Alex Landenburg (Kamelot) als drummer en Euge Valorte

(ex-Shining) als leadgitarist. Ondertussen wordt met ‘The Vertigo Trigger’ plaat nummer drie op de aardbol losgelaten. Jesper was nog steeds diep betrokken in het schrijfproces maar Marcus Sunesson (Engel) gaat live zijn plek overnemen. Frappant is dat je de band moeilijk kan vastpinnen aan één of ander genre.

Melodieuze heavy metal maar ook meer alternatieve rock en zelfs een vleugje metalcore komen langs. Het geheel zit alleszins goed in elkaar. Dat wordt onmiddellijk duidelijk met de dynamische opener ‘Ready To Rumble’ waar bij aanvang nog een lichtvoetige elektrobeat aanwezig is. Het is echter Jake die de hoofdrol wegkaapt met zijn warmhartige zang waar af en toe dat breekbare timbre van Tobias Forge (Ghost) merkbaar is. Let’s Have My Story Told’ is nog zo een uitblinker waar melodieuze power metal gemixt wordt met die pompende Amerikaanse spierballen metal zoals Five Finger Death Punch. In het middenstuk wordt zelfs eventjes de metalcore richting uitgegaan. Soms wordt ook de gevoelige kaart getrokken en ‘Live A Little’ is een mooie emo-achtige semiballad. Wat verder passeert er alweer een ballad met ‘The Voice You Need To Hear’. Jake E laat zich van zijn meest gevoelige kant horen. Tezamen met piano is dit een bijzonder mooi en emotioneel nummer geworden. Afsluiter is het uptempo ‘Too Old For Fairy Tales’ met alweer zo een catchy refrein. Wie graag geraakt wordt door keiharde metal gaat hier een beetje verloren lopen. Liefhebbers van moderne heavy metal en alternatieve rock waar het refrein voor een enorme aaibaarheidsfactor zorgen, gaan dit zeker kunnen smaken. Het ligt wat in de lijn van wat Amaranthe doet maar met een geheel eigen stijl en vooral een supersterke zanger.