Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Criminal – Sacrificio
Metal Blade Records
Release datum: 17 september 2021
“‘Sacrifico’ is alweer album nummer negen maar klinkt zo fantastisch goed dat het één van de sterkste Criminal-platen is geworden en het jaar 2021 toch nog wat goed kan maken”
8.5/10
Koen de Waele I 23 september 2021
 

Het is alweer een aantal jaren geleden dat Criminal nog nieuw werk uitbracht. De van oorsprong Chileense band heeft door de jaren heen een groot aantal leden zien komen en gaan maar zanger/gitarist/oprichter Anton Reisenegger heeft het roer nog steeds stevig in de hand. Sinds het vorige album ‘Fear Itself’ uit 2016 was er slechts één verandering en dat is drummer Danilo Estrella die erbij gekomen is. Met uitzondering van bassist Dan Biggin, is de rest van de band terug afkomstig uit Chili en dat is ooit wel anders geweest.

Laat Chili nu net één van die Zuid-Amerikaanse landen zijn waar armoede en corruptie nog welig tiert. Wie een grote mond heeft, wordt er nog vakkundig in elkaar getimmerd door de politie en zonder noemenswaardige redenen opgesloten. De ideale voedingsbodem voor een agressief klinkende thrashplaat. Opener van dienst is ‘Live On Your Knees’: razende Zuid-Amerikaanse thrash met enkele death en hardcore invloeden er vakkundig in vermengd. Opvolger ‘Caged’ laat nog steeds die strakke en stevige riffs op je los en de toch wel uitstekende refreinen worden beenhard in je gezicht gemept. Maar vooral, het blijft meezingbaar of meebrulbaar. Het is maar hoe je het benaderd. Dat is altijd één van de sterke kanten van Criminal geweest maar komt op dit album nog beter tevoorschijn. Anton beschikt over een verstaanbare en fijne stem voor dit genre van agressieve muziek. Zelfs de twee Spaanstalige nummers blijven een festijn om naar te luisteren. Zeker het vermelden waart is afsluiter ‘Ego Killer’ dat weliswaar iets trager wordt ingespeeld maar door het refrein en de implementatie van een vorm van illustere koorzang nog lang blijft nazinderen. ‘Sacrifico’ is alweer album nummer negen maar klinkt zo fantastisch goed dat het één van de sterkste Criminal-platen is geworden en het jaar 2021 toch nog wat goed kan maken.