Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Crescent – Carving The Fires Of Akhet
Listenable Records
Release datum: 18 juni 2021 
“De technisch onderlegde death metal met zowel brutale stukken als melodieuze passages laat een overweldigende indruk na.”
8.5/10
Koen de Waele I 17 juni 2021

Nadat Crescent in 2014 de Wacken Metal Battle in Egypte won en hun land mocht vertegenwoordigen op het grote Wacken, begon het snel te gaan. De band kwam in het zicht van Listenable Records die hen binnenhaalde en verwierf in 2018 internationale bekendheid met ‘The Order Of Lamenti’ dat hen zelfs tot in Europa bracht. Ondertussen stopten twee bandleden ermee waarvan stichtend lid Amr Mokhtar en kwamen er met Julian Dietrich (drums) en Stefan Dietz (bas) twee – Duitse – nieuwe leden bij. Een leuk detail is dat door de coronamaatregelen Julian en oprichter/gitarist/vocalist Ismaeel elkaar nog nooit in levende lijve ontmoet hebben maar dat alles gebeurde via Skypemeetings en het uitwisselen van bestanden. Toch is dat er helemaal niet aan te horen. De technisch onderlegde death metal met zowel brutale stukken als melodieuze passages laat een overweldigende indruk na.

Opener is het magistrale en acht minuten durende ‘Fires Of Akhet’ waarin te horen valt hoe getalenteerd er gespeeld wordt. Een deel is weggelegd voor een sfeervolle oosterse tussenvoorstelling waarin een duistere stem in authentiek oud-Egyptisch verteld, gevolgd door orkestratie, koren en snelle percussie. Snelle blastbeats afgewisseld met ingenieuze passages zorgen voor een uitstekend DM-nummer. Dat hoge niveau wordt een heel album lang volgehouden. Oosterse invloeden zijn aanwezigen maar vormen zeker niet het hoofdbestanddeel. Enkel op ‘As Nu Enshrines Death’ gaat men iets minder snel tekeer. Maar de trage en logge riffs zorgen dan weer voor een dreigende en donkere sfeer als afsluiter. Als extra krijg je er nog een heropname van het uit 1999 daterende ‘Dreamland’ en covers van Dissection en Bolt Thrower. Een tot in de puntjes verzorgd album integere death metal waar heel veel tijd en moeite werd ingestoken.