Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Crematory – Unbroken
Napalm Records
Release datum: 06 maart 2020
Tekst: Vera Matthijssens – 26 februari 2020
“Het leuke van ‘Unbroken’ is dat het nieuwe album alle stijlen van de band op één album verenigt, van stampende oorwormen over doomachtige tracks tot gothic metal.
8.3/10

Na het verschijnen van vorig album ‘Oblivion’ (2018) leek het erop dat Crematory – veteranen uit de jaren negentig in het gothic/doom metalgenre – weldra de handdoek in de ring zou gooien, maar zij hebben een reddende engel gevonden in gitarist/cleane zanger Connie Andreszka (ex-Mystic Prophecy) om het oude vuur weer op te rakelen. In die optiek spreekt de titel ‘Unbroken’ van dit nieuwe album boekdelen. Eerder koos deze kameleon van de Duitse scène een welbepaalde stijl per album. Zo opende ‘Revolution’ destijds de weg naar stampende clubhits met elektronica en industrial invloeden, terwijl ‘Pray’ een terugkeer naar doom metal predikte. Het leuke van ‘Unbroken’ is dat het nieuwe album alle stijlen van de band op één album verenigt.

Opener ‘Unbroken’ (met Robse van Equilibrium), ‘Behind The Wall’ en ‘Abduction’ zijn opzwepende uptemposongs met stampende beats, ‘The Downfall’ en ‘A Piece Of Time’ vallen onder gothic rock, ‘The Kingdom’ en ‘Voices’ refereren naar doom metal en de ballade van dienst heet ‘Like The Tides’. Een verrassing is het jazzy swingende ‘I Am’. Aan inspiratie geen gebrek, want er staan maar liefst 15 songs op het reguliere album, terwijl er ook nog een bonus disc voorhanden is voor de fans. Voor elk wat wils en afwisseling troef, terwijl het onmiskenbaar Crematory blijft door de wulpse keyboards van Katrin en de stugge grom van Felix. De cleane zang van nieuwkomer Connie brengt een prima fris element in de sound. Zo kan Crematory nog jaren mee.

Check de onderstaande socials voor meer informatie over deze band.