Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Construct Of Lethe – A Kindness Dealt In Venom
Transcending Obscurity Records
Release datum: 21 juni 2024
“Zie ‘A Kindness Dealt In Venom’ niet als een doorsnee death metal album, maar als een tocht door de donkere diepten van de menselijke psyche.”
8.2/10
Koen de Waele I 7 juni 2024

Deze Amerikaanse death metalband, opgericht in 2016, presenteert met ‘A Kindness Dealt In Venom’ hun derde studioalbum. Het album, opgedeeld in twaalf tracks, moet worden ervaren als een samenhangend geheel, dat een diepe persoonlijke strijd tegen zelfmoord en depressie uitbeeldt.

Het is een intens persoonlijk en autobiografisch conceptalbum, dat de strijd tegen suïcidale gedachten verkent. Om de breedte van deze emotionele ervaring te vangen, verkent de band diverse muzikale richtingen, waaronder Industrial, black en doom metal, aangevuld met ambient secties en diverse elektronische elementen.

Wie in een opgewekte stemming dit album beluistert, zal merken dat de blijdschap snel verdwijnt als sneeuw voor de zon, aangezien zo’n sombere toon zelden is waargenomen. De ambient en noise elementen fungeren vaak als het begin- of eindpunt en vormen de brug tussen de nummers. De openingstrack ‘Artifice’ begint hiermee en leidt plotseling tot een krachtige uitbarsting van agressie, met krachtige riffs die doordenderen met talrijke hooks. Halverwege is er een onderbreking die voornamelijk bestaat uit snelle drumritmes, begeleid door vervormde gitaargeluiden. Het langste nummer, ‘Bete Noire’, dompelt de luisteraar onder in een extreem onheilspellende doom met menselijke kreten die pure horror oproepen. Het trage tempo blijft voortduren en herhaalt zichzelf continu, met vocale explosies die diepe wanhoop uitbeelden.

Melodie en empathische elementen zijn volledig weggelaten, wat de vraag oproept of het wel goed afloopt met de hoofdpersoon. Het album sluit af met het één minuut durende ‘Sacrosanct’, gekenmerkt door sombere, langzame gitaartonen en een fluisterende stem, gevolgd door ‘Tension – There is Nothing for You Here’, waarin de gitaren en drums een steeds sneller tempo aannemen gedurende één minuut, culminerend in een lange schreeuw die het einde markeert. Construct Of Lethe moet je zien als een kunstvorm, en hun doel om een donkere, emotionele ervaring te creëren is meer dan bereikt. Zie ‘A Kindness Dealt In Venom’ daarom niet als een doorsnee death metal album, maar als een tocht door de donkere diepten van de menselijke psyche.