Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Conan – Live At Freak Valley
Napalm Records
Release datum: 12 maart 2021
“Met ‘Live At Freak Valley’ weet Conan de drang naar optredens meer dan redelijk te bevredigen.”
8.5/10
Bart Meijer I 22 maart 2021

De naam Conan was voor mij niet meer dan een (zij het een noemenswaardige) Hollywood referentie, totdat ik op een donderdagavond tijdens Roadburn 2014 Het Patronaat in Tilburg in wandelde (of wankelde), waar de band Conan een machtig optreden zou geven. Vanaf die dag is deze stoner/doom band uit Liverpool het eerste waar ik aan denk bij de naam Conan. Deze maand brachten ze hun derde live album uit, ‘Live At Freak Valley’.

Opgenomen in Duitsland in 2017 (waardoor er geen nummers van hun vorige studioalbum ‘Existential Void Guardian’ opstaan) bevat de plaat een mooie uitstalling van wat de band tot dan toe aan de wereld heeft laten horen: bijna primitieve, rauwe stoner/doom metal! Het moment dat Jon Davis zijn strot opentrekt tijdens opener ‘Gravity Chasm’ gaat heel diep. Vooral nu, op een moment dat de behoefte aan live en atmosfeer groter is dan ooit, pakt zijn schreeuw je bij je kladden en word je zonder enige barmhartigheid de geluidsput ingetrokken. Een put waarin vervormde snaarinstrumenten, wazige episodes en genadeloze drumslagen zich vormen tot een strak en zanderig geluid waarvan je niet meer los wil komen.

Negen nummers lang nemen Davis, Fielding en (live drummer) Dan Mullins je mee in hun grauwe wereld van wraak, overwinning en doodslag. Hierdoor waan je je niet alleen middenin een bloederige strijd – ook geeft deze plaat je als je je ogen sluit (en wellicht wat van de MJ nuttigt) je daadwerkelijk het idee dat je weer eens in een schemerige, muffe zaal staat waar het publiek opgaat in de muziek die door dit drietal meedogenloos de speakers uit geslingerd wordt. Je kunt hem gerust nog wat harder zetten ook, want de geluidskwaliteit van deze schijf is echt heel goed. Met ‘Live At Freak Valley’ weet Conan de drang naar optredens meer dan redelijk te bevredigen.