Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Cobra The Impaler – Karma Collision
Listenable Records
Release datum: 31 mei 2024
“Cobra The Impaler heeft zichzelf overtroffen met hun tweede album en verdient zeker een plek op de al lange lijst van succesvolle metalacts die België de afgelopen jaren heeft voortgebracht.”
8.7/10
Koen de Waele I 7 juni 2024

Met hun debuutalbum ‘Colossal Gods’ uit 2022 wisten deze Belgische muzikanten al snel de aandacht te trekken met een verfrissende mix van (progressieve) metal, metalcore en krachtige stonerrock, wat hen op vele festivals bracht. Hun nieuwste werk, ‘Karma Collision’, lijkt alleen maar meer aandacht te gaan trekken. Hoewel het totaalgeluid trouw blijft aan het debuut, is te horen dat de muziek verder is verfijnd en uitgediept. De openingstrack ‘Magnetic Hex’ knalt erin met epische thrash- en metalgeluiden en toont, net als de andere nummers, verschillende muzikale lagen. De vocale lijnen variëren van heldere zang tot opzwepende, brullende en schreeuwende uitbarstingen, terwijl de aanstekelijke gitaarriffs het plaatje compleet maken. ‘Godless Beyonder’ begint met een vette gitaarriff en heeft een krachtig refrein dat je omverblaast, vooral in combinatie met de riffs. ‘Season of the Savage’ neemt een stap terug en leunt meer naar rock. Opmerkelijk is hoe de zangstijl van Manuel doet denken aan de melancholische klanken van Tobias Forge van Ghost. Het kortere, dromerige ‘Eye Of The Storm’ benadrukt deze gelijkenis nog sterker. Aangezien Tobias een wereldklasse zanger is, is dit alleen maar een compliment.

Persoonlijk vond ik ‘Karma Collision’ en ‘My Inferno’ de absolute hoogtepunten. De strijd tussen rock en metal wordt zelden beter gevoerd dan hier. Op ‘My Inferno’ gaat Manuel emotioneel tot het uiterste, alsof hij zijn longen uit zijn lijf schreeuwt. Maar het hoogtepunt is nog niet voorbij, want ‘The Fountain’ bevat fantastische zanglijnen en het langere ‘Assassins of the Vision’ blijft van begin tot eind boeien.

Cobra The Impaler heeft zichzelf overtroffen met hun tweede album en verdient zeker een plek op de al lange lijst van succesvolle metalacts die België de afgelopen jaren heeft voortgebracht.