Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Sonia Anubis Nusselder: “Als jong meisje droomde ik al om traditionele metal te spelen op grote podia en dat is ook hetgeen ik met Cobra Spell wil gaan nastreven.

Eén van de meest interessante nieuwkomers binnen het traditionele metal genre is ongetwijfeld de rondom gitariste Sonia Anubis geformeerde band Cobra Spell. De dame in kwestie zelf heeft zoveel vertrouwen in haar nieuwe band dat ze al haar andere activiteiten, zoals haar participatie in de formatie Crypta, heeft gestaakt om al haar energie in Cobra Spell te steken. En getuige de zojuist uitgebrachte EP ‘Anthems Of The Night’ heeft ze daarin de enige juiste beslissing genomen. Reden te meer om contact te zoeken met Sonia en haar de kans te geven om onze lezers meer informatie te verschaffen rondom haar band Cobra Spell.
Sjak Roks Ι 27 april 2022

Hi Sonia, wanneer en hoe ben je voor het eerst geinteresseerd geraakt in muziek in het algemeen en heavy metal in het bijzonder?
Ik heb van jongs af aan altijd al een passie gehad voor muziek, maar mijn voorkeur voor het wat hardere werk kwam iets later toen ik Kiss had ontdekt. Ik was gefascineerd door hun muziek, maar zeker ook door hun uiterlijk en raakte steeds meer in de ban van die band. Ik ben erg geïnspireerd geraakt door hun live-videos en zeker door de manier hoe Gene Simmons op het podium stond en in staat was om het publiek helemaal mee te krijgen. Na Kiss ontdekte ik ook bands zoals W.A.S.P. en Alice Cooper en geleidelijkerwijs begon mijn smaak zich steeds meer richting de hardere bands te ontwikkelen zoals Metallica, Megadeth en Anthrax. Daar kwam later nog death en black metal bij zodat ik langzaam maar zeker alle genres binnen het hardere spectrum heb ontdekt.

Welke albums zijn voor jou met name belangrijk geweest voor je muzikale vorming?
Als het gaat om mijn inspiratie om muzikante te worden, moet ik het debuutalbum van Kiss en ‘Hotter Than Hell’ noemen. Maar ook de allereerste plaat van W.A.S.P., ‘World Circus’ van Toxik, ‘Rust In Peace’ van Megadeth, ‘Under Lock And Key’ van Dokken en ‘Maximum Security’ van Tony MacAlpine zijn erg belangrijk voor mij geweest, al zou ik moeiteloos nog een grotere lijst kunnen opleveren.

Je bent oorspronkelijk begonnen als bassiste, maar later overgestapt op de gitaar. Waarom heb je deze switch gemaakt?
Ik noemde net al het album ‘Rust In Peace’ van Megadeth en die formatie was één de bands waar ik erg veel naar ben gaan luisteren in die tijd en dat kwam voornamelijk door de melodieën en de gitaarharmonieën waar men gebruik van maakte. Dat was nogal moeilijk om met een basgitaar te doen en door Marty Friedman ben ik eigenlijk heel erg geïnspireerd geraakt om ook gitaar te gaan spelen.

De eerste keer dat je echt in de spotlights trad was met de all-female heavy metal band Burning Witches, maar voor die tijd ben je ook al actief geweest in meerdere bands. Kun je jouw muzikale historie voor Burning Witches even nader toelichten?
Ik heb inderdaad echt in behoorlijk wat lokale bands in Nederland gezeten. Het begon met mijn eerste band Daemension, daarna de old-school death metal band Ecocide, de melodieuze death metal band Shade Of Hatred en de brutal death metal band Sepiroth. In al deze bands heb ik als bassiste gespeeld en toen ik geswitched was naar gitaar heb ik heel kort in Jackal gespeeld, waarna ik ben toegetreden tot Burning Witches.

Hoe ben je eigenlijk in Burning Witches terecht gekomen en waarom heb je in 2020 besloten om de band weer te verlaten, terwijl de populariteit op dat moment juist aan het toenemen was?
Ik had best wel veel video’s op mijn Youtube-kanaal en Facebook geplaatst en ik had destijds één van de leden van Burning Witches hierop toegevoegd. Toen ze op zoek waren naar een gitariste hebben ze me gevraagd om auditie te doen en eigenlijk is toen heel erg snel besloten dat ik die positie zou gaan invullen. Ik heb zo’n twee-en-half jaar deel uitgemaakt van deze band, maar op een gegeven moment voelde ik dat het niet echt meer klikte vanwege uiteenlopende meningsverschillen. Ik kon helaas zelf ook geen muziek schrijven in de band en daar had ik toch wel behoefte aan. Toen heb ik besloten om toch mijn eigen ding te gaan doen en de band te verlaten.

Je was op dat moment al bezig met Cobra Spell, maar toch besloot je ook toe te treden bij de internationale death metal act Crypta. Waarom?
Toen ik gevraagd werd om Crypta mede op te starten, was het de bedoeling dat dit een “side-project” zou zijn waardoor je daar geen prioriteit aan zou hoeven geven. Dat en het feit dat het een echte democratie was, waar iedereen composities mocht aanleveren maakte Crypta erg aantrekkelijk voor mij. Daarnaast zijn het hartstikke toffe meiden, waar ik heel goed mee op kon schieten en dat maakte het ook supercool om daar deelgenoot van te zijn. Omdat mijn mede-bandleden Nervosa hadden verlaten en zich volledig gingen focussen op Crypta, veranderde de prioriteit van de band behoorlijk ten opzichte van de beginsituatie. Voor mij was dat moeilijk omdat ik ook nog in mijn eigen band Cobra Spell zat en ik kon niet dezelfde focus en prioriteit leggen op Crypta zoals zij dat deden. Daarom heb ik de keuze gemaakt om Crypta te verlaten.

In het verleden heb je diverse stijlen gespeeld terwijl je nu met Cobra Spell gefocust bent op het spelen van traditionele heavy metal. Zie je dit niet als een beperking voor je als gitariste?
Absoluut niet, want het is de muziekstijl die mij geïnspireerd heeft om dit te doen. Als jong meisje droomde ik al om traditionele metal te spelen op grote podia en dat is ook hetgeen ik met Cobra Spell wil gaan nastreven. Ik heb mijn persoonlijke droom altijd opzij gezet door in dienst van anderen te spelen, wat me heel veel plezier en ervaring heeft opgeleverd, maar nu is het tijd om voor mezelf te kiezen.

Laten we even teruggaan naar het begin van Cobra Spell. Hoe en wanneer is de band precies ontstaan en wat was de doelstelling die je op dat moment had met Cobra Spell?
Sebastian Silva (Unto Others-gitarist) en ik hebben een grote passie voor de eighties heavy metal muziek en dat was ook exact de reden waarom we Cobra Spell destijds in 2019 zijn gestart. Er waren niet al te veel band die glam en heavy metal muziek op een authentieke manier neerzetten in de stijl van Dokken en Ratt bijvoorbeeld en dat was nu juist het hele idee achter het ontstaan van Cobra Spell. Ik schreef de muziek en Sebastian was met name verantwoordelijk voor de teksten en dat heeft geresulteerd in onze eerste EP ‘Love Venom’.

Zoals gezegd heb je de band samen met Unto Others-gitarist Sebastian Silva opgericht, maar die is inmiddels niet meer actief in de band. Waarom is hij van de trein gestapt?
Hij schrijft nog steeds teksten voor de band en is meer op de achtergrond aanwezig als “zesde bandlid”. Sebastian heeft het gewoon te druk met zijn eigen band om full-time onderdeel uit te kunnen maken van Cobra Spell.

Eén van de belangrijke aspecten in deze muziekstijl is natuurlijk de zanger. Hoe zijn jullie bij Alexx Panza (Hitten) terecht gekomen?
Ik had al een behoorlijk zoektocht achter de rug alvorens met Alexx in zee te gang. Ik kende hem al vrij lang omdat wij beiden grote fans van Toxik zijn en we met Burning Witches op dezelfde show speelden als zijn band Hitten. Zowel zijn zang als zijn David Lee Roth-achtige podiumpresentatie maakte de nodige indruk op me en na de show vroeg ik hem of hij interesse had om auditie te doen. Dat heeft hij toen gedaan en sindsdien maakt hij deel uit van Cobra Spell. Hij heeft echt het stemgeluid waar ik naar op zoek was

Met Esmee van Sinderen (gitaar) en de ritme-sectie Angelina Vehera (bas) en Leonard Cakkoli (drums) heb je de line-up inmiddels weer compleet. Hoe ben je ben deze personen terecht gekomen?
Angelina is altijd al een hele goede vriendin van mij geweest. Ik wist dat zij gitaar kon spelen en ik had op internet een oproep geplaatst dat ik op zoek was naar een glamrock/heavy metal bassiste. Zij was net overgeschakeld naar de bas en had dezelfde passie voor deze muziekstijl, zodat we besloten om haar toe te laten treden in Cobra Spell. Leonard kwam er iets later bij, maar dat ging eigenlijk ook op een redelijk relaxte manier. Hij had wat video’s op internet geplaatst waarin zijn drumkwaliteiten en podiumpresentatie erg goed naar voren kwamen. We zijn toen met elkaar in contact gekomen en hebben besloten om met elkaar verder te gaan. Esmee had me al een berichtje gestuurd met de vraag of me wellicht ooit iets samen konden gaan doen. Ik wist dat we een extra gitarist nodig zouden gaan hebben omdat Sebastian niet full-time beschikbaar was. Ik had met Esmee al eens een video gemaakt voor een Motley Crue cover en we klikten heel erg, zowel muzikaal als persoonlijk. Ik heb haar toen gevraagd om ze bij Cobra Spell wilde komen en zo was de line-up compleet.

Je gebruikt nu de artiestennaam Sonia Anubis, terwijl je “vroeger” je eigen naam Sonia Nusselder gebruikte, vanwaar deze keuze?
Die artiestennaam had ik eigenlijk altijd al, maar bij Burning Witches waren ze het er niet mee eens dat ik deze naam gebruikte dus toen is mijn eigen naam gebruikt. Echter, mijn eigen achternaam wordt vaak verkeerd geschreven en is vrij moeilijk uit te spreken, vandaar dat ik binnen Cobra Spell gebruik maak van mijn artiestennaam Sonia Anubis.

In 2020 verscheen de eerste in eigen beheer uitgebrachte EP ‘Love Venom’. Wat heeft deze debuut-EP voor jullie betekend en hoe kijk je nu zelf terug op jullie eerste plaat?
Ik kijk er met behoorlijk veel trots op terug, want deze EP is in hele moeilijk omstandigheden tot stand gekomen. Het is de eerste EP waar ik zelf de muziek voor heb geschreven en heel veel is thuis opgenomen. Het was het eerste project waar ik honderd procent de vrijheid had om te doen wat ik wilde en het bracht me dan ook veel voldoening om dit te maken. ‘Love Venom’ is in het begin van de Corona-pandemie opgenomen en dat was zeker niet de gemakkelijkste periode. De EP werd echter zeer goed ontvangen, wat natuurlijk waanzinnig is voor een nog onbekende band. Dat gaf ons ook de motivatie om alles erg serieus te gaan nemen en de volledige focus op Cobra Spell te plaatsen.

Wanneer ben je begonnen met de voorbereidingen voor ‘Anthems Of The Night’ en is er ten opzichte van het debuut nog wat veranderd in het songwriting proces?
De songwriting voor onze tweede EP begon ruim een jaar voordat ‘Anthem Of The Night’ uitgebracht is. Met de ervaring die opgedaan was met ‘Love Venom’ en bij Crypta was het proces een stuk gemakkelijker. Het ging allemaal wat spontaner en natuurlijker en naast Sebastian heeft ook Angelina een bijdrage geleverd aan de teksten.

In december van 2021 zijn jullie naar de PKO Studios in Madrid getrokken om deze opvolger ‘Anthems Of The Night’ op te gaan nemen. Waarom de keuze voor deze Madrileense studio?
Wij hebben met Alejandro Gabasa Barcoj gewerkt als producer voor onze eerste EP die woonachtig is in Madrid. Hij weet precies wat wij willen en hij begrijpt ons als band erg goed. Daarom wilden we voor ‘Anthems Of The Night’ weer met hem samenwerken. Hij raadde ons de PKO Studios aan en dat advies hebben we opgevolgd. Het is voor ons ook een goede investering geweest om het beste eindresultaat te bewerkstelligen.

Wat zijn naar jouw mening de belangrijkste veranderingen en/of verbeteringen als je beide EPs naast elkaar legt?
De nummers zijn beter uitgewerkt en het geheel is beter geproduceerd. Er is beter nagedacht over hoe we als band willen klinken en er is meer aandacht besteedt aan diverse details.

Welke ingredienten dienen er aanwezig te zijn in een goed Cobra Spell nummer?
Wauw, dat is een goede vraag…het is voor mij heel belangrijk dat een nummer niet gaat vervelen. Ik had veel nummers in demo-vorm tot mijn beschikking en daar heb ik de beste uitgekozen voor ‘Anthems Of The Night’. Vooral de nummers die lekker wegluisteren en die de identiteit van Cobra Spell goed laten zien waren in dat opzicht belangrijk voor mij. Ze moesten ook goed bij elkaar passen omdat er slechts vier nummers op de EP geplaatst zouden worden, maar tegelijkertijd moesten ze ook verschillende kanten van de band belichten. Zo staat er met ‘Accelerate’ een Judas Priest-achtig nummer op, terwijl ‘Steal My Heart Away’ meer een arena rock-oriented nummer is. Nummers die wel bij elkaar passen, maar toch de verschillende invalshoeken van Cobra Spell laten zien.

Waarom hebben jullie alweer gekozen voor een EP en zijn jullie niet meteen gegaan voor de volledige full-length plaat?
We hebben op dit moment geen label en moeten dus alles zelf in eigen beheer doen. Dus plat gezegd moet alles door onszelf gefinancierd worden. Daar we met ‘Anthems Of The Night’ vooral voor een hele goede productie wilden gaan en daar we ook de nodige video’s wilden maken betekende dit dat we binnen het beschikbare budget keuzes moesten gaan maken. Dankzij onze Indiegogo campagne zijn we in staat geweest om nog wat extra budget vrij te maken, maar het was realistischer om wederom een EP te maken dan een full-length album. Deze keuze blijkt nu wel de juiste te zijn geweest, omdat de respons erg goed is en omdat we al de nodige interesse van labels hebben opgewekt.

Als video-clips hebben jullie gekozen voor ‘Addicted To The Night’ en ‘The Midnight Hour’, vanwaar de keuze voor deze nummers?
Muziekvideo’s zijn heden ten dage super belangrijk voor een band omdat die het image goed kunnen weergeven. Naast de muziek geeft het ook een beeld van de band qua outfit en live-act en dat vonden we belangrijk om op een goede manier over te brengen. ‘Addicted To The Night’ is mijn favoriete nummer van de EP, een snel, catchy nummer met heel veel melodieën en met een unieke structuur. Dit was voor ons duidelijk de keuze voor de eerste single. ‘The Midnight Hour’ is eigenlijk een contrast ten opzichte van ‘Addicted To Night’, daar dit een wat meer mid-tempo song is en het een ander gezicht van de band laat zien. Met deze twee nummers laten we dus zien dat we binnen onze stijl wel degelijk een bepaalde variatie in song materiaal hebben en dat was belangrijk voor ons.

Wat zijn je persoonlijke verwachtingen van deze EP, zeker nu de markt overspoeld wordt met een ware stortvloed aan nieuwe platen?
De eerste reacties zijn echte waanzinnig positief en de muziekvideo’s worden erg goed bekeken op Youtube, eigenlijk boven verwachting. Dat geeft ons ook de nodige kansen om shows te spelen en we hebben ook de nodige interesse van diverse labels gekregen. Dat had ik eerlijk gezegd totaal niet verwacht, maar alle aandacht is natuurlijk zeer welkom.

Ik zag dat de eerste Cobra Spell shows reeds geboekt waren, maar wat zijn de verder plannen die jullie hebben op dit gebied? Willen jullie graag op pad met een grotere headliner of losse clubshows doen?
Wij willen eigenlijk gewoon heel graag spelen, waar en met wie maakt ons eerlijk gezegd niet zoveel uit. Door de Corona-crisis is het natuurlijk niet mogelijk geweest om op te treden, dus we zijn hartstikke hongerig wat dat betreft. We willen zoveel mogelijk in Europe spelen, want dat is in eerste instantie het meest realistisch. We moeten onze naam nog gaan vestigen, dus daar zullen we hard aan gaan werken. We hebben reeds shows staan in veel landen binnen Europa en daar kijken we echt naar uit. We gaan ons focussen op wat er gepland staat en zien daarna wel wat er verder op ons af komt.

Hoe gaan jullie een en ander logistiek organiseren, want Cobra Spell is een internationaal gezelschap?
Angelina en Esmee wonen in Nederland dus dat is niet echt een probleem. Leonard woont slechts twee uur hier vandaan dus dat is ook te overzien. De enige die wat verder weg woont is Alexx, maar die vliegen we gewoon in voor de rehearsals en de diverse shows.

Natuurlijk is het vanwege Corona erg stil geweest qua live-shows en er is nu een ware overkill aan geplande optredens. Waarom zouden mensen toch zeker naar een Cobra Spell show moeten gaan?
Omdat Cobra Spell heel speciaal is…haha…wij hebben een hele energieke show, wij zijn jong, naast de muziek hebben we een frisse podiumpresentatie, maar het is vooral de combinatie van de goede muziek en de energieke show vol beweging die ons uniek maakt. Mensen die van jaren tachtig heavy metal houden moeten zeker onze shows gaan bezoeken!

Ok, Sonia, ik wil je graag bedanken voor je bereidheid om mijn vragen te beantwoorden. Is er verder nog iets wat je aan onze lezers kwijt wil?
Onze nummers zijn te vinden op alle bekende platformen en verder hebben we CDs, LPs en merchandise op onze cobraspell.com website. Bedankt voor het interview!