Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Sonia Anubis Nusselder: “Voor wat betreft de toekomstige richting van Cobra Spell kan ik je zeggen dat het een mix van jaren tachtig invloeden zal blijven, daar in de periode onze grootste gezamenlijke passie ligt”

In april van dit jaar had ik reeds gesproken met gitariste Sonia Anubis naar aanleiding van hun op 31 maart verschenen EP ‘Anthems Of The Night’. Daar er in de afgelopen paar maanden nogal wat gebeurd is in het Cobra Spell-kamp, werd de gelegenheid om op het Blast From The Past even bij te praten dan ook met beide handen aangegrepen. Naast bandleider Sonia schoof ook de nieuwe gitariste Noelle dos Anjos aan om Arrow Lords Of Metal te updaten over wat er na de release van de tweede EP allemaal gebeurd is met Cobra Spell.
Sjak Roks Ι 27 december 2022

We zijn nu zo’n zes maanden na de release datum van ‘Anthems Of The Night’. Wat heeft jullie tweede EP betekend voor de band?
Sonia: Het artistieke aspect is voor mij het meest belangrijke en de nummers op ‘Anthems Of The Night’ waren erg geschikt om de progressie in de band te tonen. Het was kwalitatief gezien zeker een grote stap voorwaarts in vergelijking met onze eerste EP ‘Love Venom’. We hebben als band ook meer geïnvesteerd in de release zoals de video’s die we gemaakt hebben. Al met al denk ik dat we er goed in geslaagd zijn om onze passie voor de jaren tachtig metal over te brengen op de luisteraars.

Er zijn nogal wat line-up wisselingen geweest na de release van de EP. Wat was de reden hiervoor?
Sonia: Iedere line-up wijziging heeft zo zijn eigen reden. Onze zanger Alexx Panza kon door zijn andere verplichtingen nooit lang toeren en daar dit juist erg belangrijk is voor een band in opkomst kwam hij zelf met het voorstel om uit te gaan kijken naar een nieuwe zanger. Hij wilde de ontwikkeling van de band niet tegenhouden en daarom hebben we onze huidige zangeres Kristina Vega binnengehaald. Toen Kristina eenmaal in de band was bestond Cobra Spell bijna uitsluitend uit vrouwen en onze drummer Léonard Cakolli wilde daar geen deel meer van uitmaken en dus kwam Jess op zijn plaats. De enige waar we wat problemen mee hebben gehad was onze vorige gitariste Esmée van Sinderen. Dat werkte gewoon niet goed en met Noelle hebben we nu een uitstekende vervanger op die plek.

Wat is de muzikale achtergrond van de nieuwe bandleden?
Sonia: Angelina en ik waren heel erg op zoek naar mensen met wie er zowel een muzikale als persoonlijk klik was. Dat proces heeft wel een paar maanden geduurd, maar het was het ook wel waard.

Noelle: ik speel al gitaar sinds 2009 en ben actief geweest in verschillende bands. Ik heb altijd in Brazilië gewoond, maar ben sinds een tijdje woonachtig in Berlijn zodat de afstand ook niet zo’n probleem is. Ik was erg onder de indruk van Cobra Spell toen ik ze live zag spelen in Berlijn en ik wist dat ze op zoek waren naar een nieuwe gitarist. Ik kwam in gesprek met Sonia en daar we beiden het gevoel hadden dat ik een toegevoegde waarde zou kunnen zijn voor de band werd ik uitgenodigd om auditie te doen. Het resultaat daarvan is dat ik me nu met trots de nieuwe Cobra Spell-gitariste mag noemen.
Sonia: ik kende Jess via een Spaanse fotografe die een website over vrouwelijke rockmuzikanten publiceert. Daar ik zelf half Spaans ben en ook woonachtig ben in Spanje was het alleen maar praktisch om te proberen om daar de muzikanten vandaan te halen. Ook Kristina woont in Barcelona, wat een en ander logistiek gezien wel versimpeld. Jess speelde en speelt nog steeds in een Motley Crue-tribute band en is ook een groot liefhebber van de jaren tachtig metal. Daar het zowel muzikaal als persoonlijk klikte, was het logisch dat zij het plekje achter de drums over zou nemen.

Ik ben zeer onder de indruk van de vocale capaciteiten van Kristina. Ik kan me voorstellen dat jullie erg gelukkig zijn met haar als frontvrouwe van Cobra Spell?
Sonia: absoluut, maar niet alleen op het podium! Met deze nieuwe line-up hebben we zoveel lol samen en er is een echte team spirit aanwezig. Dat is echt de eerste keer dat ik dat gevoel heb.
Noelle: het is prettig om te constateren dat iedereen hetzelfde doel nastreeft en dat we gezamenlijk er alles aan doen om dat te bereiken. Alles wat we doen wordt met enorm veel passie gedaan en dat geeft veel voldoening.

Jullie zijn nu inderdaad een all-female band. Zijn jullie niet bang dat dit als een gimmick gezien wordt?
Sonia: de reden waarom ik heb besloten om Cobra Spell een all-female band te gaan maken heeft te maken met mijn verleden in Burning Witches en Crypta, die beiden ook all-female zijn. Zeker in mijn periode in Crypta werd ik veel benaderd door jonge vrouwelijke muzikanten die geïnspireerd raakten door onze werkwijze en het feit dat we all-female waren zorgde voor een grensverlagend effect. Dat zorgde bij mij weer voor een positieve vibe en ik voel me dan ook helemaal niet beschaamd om het all-female aspect te promoten. Het genre wordt nog steeds gedomineerd door mannen en het is belangrijk dat we extra aandacht geven aan de vrouwen binnen de scene. Wij voelen dan ook wel de verantwoordelijkheid om de vrouwen te inspireren die een carrière in de muziek ambiëren.

Vandaag werd inderdaad duidelijk dat het geen gimmick is, want jullie kunnen echt spelen en een geweldige show neerzetten!
Sonia: sinds het allereerste begin ben ik enorm geïnspireerd door Kiss die niet alleen door hun muziek maar ook door hun show-elementen opvielen. Het gaat om het totaalplaatje en daarom vinden we het ook belangrijk om uit te stralen dat we echt lol hebben op het podium en het publiek willen vermaken met dit totaalpakket. Vandaag heb ik ook voor de eerste keer een vuurspuw-act om het podium gedaan zodat we niet alleen muzikaal kunnen overtuigen, maar de mensen ook visueel het nodige mee kunnen geven.
Noelle: we voelen het als onze verantwoordelijkheid om het vrouwelijke aspect in de metal scene te vertegenwoordigen op het podium en het geeft dan ook zoveel voldoening als mensen ons daarna contacteren om aan te geven hoezeer ze genoten hebben van onze show.

Jullie nieuwe single ‘Flaming Heart’ is een stuk radio-vriendelijker dat hetgeen jullie hiervoor hebben gedaan. Is dat een bewuste keuze en is dat ook de richting waarin de band zich gaat begeven in de toekomst?
Sonia: nee, zeker niet! Dit nummer was twee jaar geleden al geschreven, maar we hebben het tot op heden nog niet uitgebracht omdat het inderdaad anders is dan het overige materiaal op onze EP en het hierdoor niet echt erbij paste. De originele demo van het nummer was nog ingezongen door Alexx, maar we vonden het op dat moment niet het juiste tijdstip om dit nummer uit te brengen. Als componist probeer ik me wat breder te oriënteren en dan kan het gebeuren dat er ook wel eens een commercieel of radio-vriendelijk nummer geschreven wordt. Ik ben erg tevreden over het eindresultaat van ‘Flaming Heart’, ik moest alleen het juiste moment vinden om het nummer als single uit te brengen. Met deze nieuwe line-up viel alles samen en was het juiste tijdstip daar om ‘Flaming Heart’ als nieuwe single te promoten. Voor wat betreft de toekomstige richting van Cobra Spell kan ik je zeggen dat het een mix van jaren tachtig invloeden zal blijven, daar in de periode onze grootste gezamenlijke passie ligt.

Hebben de line-up veranderingen ook nog een impact gehad op het songwriting proces naar de toekomst toe?
Sonia: op dit moment schrijf ik de muziek voor alle nummers nog zelf, ook voor de nieuwe plaat die er aan gaat komen. Alle bandleden dragen bij aan de teksten voor de nummers, dus dat is echt wel een groepsproces. We zijn wel de mogelijkheden aan het bekijken op de overige bandleden ook mee kunnen werken aan het muzikale gedeelte van het songwriting proces, maar we moeten even afwachten hoe dat zich verder gaat ontwikkelen.

De nieuwe single ‘Flaming Heart’ heeft er ook voor gezorgd dat jullie op de Nederlandse TV te zien waren in het programma van Matthijs van Nieuwkerk. Hoe zijn jullie daar tussen gekomen?
Sonia: ik moet eerlijk zeggen dat het voor mij ook een grote verrassing was! Ik kreeg een e-mail met de vraag of ik deel wilde nemen aan het programma “Matthijs Gaat Door”. Klaarblijkelijk hadden ze me gevonden omdat ik als één van de beste gitaristen werd genoemd in Guitarist magazine. Voor mij was het een grote eer, want om met onze muziekstijl op prime time nationale TV te komen is toch wel iets uitzonderlijks.

Nu we het toch over nieuw materiaal hebben, hoe staat het verder daarmee en gaan jullie dit keer in zee met een platenmaatschappij?
Sonia: toevallig zullen we volgende week een speciale aankondiging doen, waarover ik nu helaas nog niets kwijt kan (inmiddels weten we dat Cobra Spell een wereldwijde deal heeft getekend bij Napalm Records – Sjak). We hebben met diverse labels gesproken het afgelopen jaar en we hebben daar onze tijd voor genomen omdat de band nog niet stabiel was in die periode. De volgende release zal in ieder geval een full-length album gaan worden. Stilistisch gezien zullen we in de jaren tachtig blijven en het zal een mix tussen heavy, speed, glam en A.O.R. gaan worden. De teksten van de nieuwe nummers zullen wel een stuk persoonlijker gaan zijn. We zullen ons richten op een release in 2023, maar dat is nog niet helemaal zeker.

In jullie live-set zat ook de W.A.S.P.-cover ‘Animal (F*ck Like A Beast)’, die zag ik even niet aankomen…
Sonia: ik moet er even bij vermelden dat naast Kiss ook de band W.A.S.P. mij enorm geïnspireerd heeft om muzikant te worden. Die bands hebben me gebracht tot waar ik nu ben en het is nooit slecht om te laten zien waar je door beïnvloed bent. Ik vond het jammer dat W.A.S.P. dit nummer een hele tijd lang niet live hebben gespeeld en daarom hebben we besloten om het op te nemen in de Cobra Spell setlist.

Wat zijn de bands die jou geïnspireerd hebben, Noelle?
Noelle: toen ik pas begon, was ik heel erg fan van de klassieke metal bands zoals Iron Maiden, Judas Priest, Metallica, Megadeth, Motorhead enzovoorts. Girlschool was in hun beginperiode ook een grote inspiratiebron voor mij. Gedurende de jaren is mijn smaak natuurlijk hier en daar wel wat gewijzigd en naast de reeds genoemde bands kan ik Lamb Of God en Behemoth wel waarderen, maar mijn hart blijft bij de traditionele metal en door het spelen in Cobra Spell ga ik weer “back to the roots”.

Dames, dankjewel voor het gesprek en voor de prima show! We gaan reikhalzend uitkijken naar de eerste full-length van Cobra Spell.
Sonia & Noelle: dankjewel voor het interview. We gaan er voor zorgen dat de muziek uit de eighties weer helemaal terug komt!