Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Cirith Ungol – I’m Alive
Metal Blade Records
Release datum: 25 oktober 2019
Tekst: Sjak Roks – 26 oktober 2019
“Cirith Ungol was in de jaren tachtig al een erg interessante cult-band en dat geldt heden ten dage nog steeds, zoveel maakt dit ‘I’m Alive’ wel duidelijk.”
8.3/10

Mijn eerste kennismaking met de Amerikaanse cult-band Cirith Ungol dateert reeds van het jaar 1982, toen het nummer ‘Death Of The Sun’ op het inmiddels legendarische eerste deel van de Metal Massacre-reeks verscheen. Cult-band? Jazeker, want als er één band in de traditionele metal scene gecategoriseerd kan worden als echte “love them or hate them” band is dat Cirith Ungol wel. Dat heeft alles te maken met het op zijn zachtst gezegd enigszins karakteristieke stemgeluid van zanger Tim Baker wiens vocalen de band een zeer herkenbare en bovenal unieke sound geven. Ik kan me echter wel voorstellen dat er een heleboel mensen snel af zullen haken bij het horen van de door merg en been gaande krijsstem van de heer Baker, maar mijns inziens draagt dit element alleen maar bij aan de charme van Cirith Ungol. Men heeft in hun carrière middels ‘King Of The Dead’ (uit 1984) en ‘One Foot In Hell’ (uit 1986) een paar erg sterke albums afgeleverd, die anno 2019 het beluisteren nog steeds meer dan waard zijn. Na het in 1991 verschenen ‘Paradise Lost’ hield de band het voor gezien, maar in 2015 gebeurde dan toch hetgeen menigeen niet meer voor mogelijk had gehouden: Cirith Ungol werd weer tot leven gewekt!

In 2017 werden eerst nog alle vier de Cirith Ungol albums (aangevuld met een bonus-disc ‘Live At The Country Club 1984) uitgebracht in een speciale box set onder de naam ‘The Legacy’ en nu is dan een erg fraai vormgegeven 2-CD/2-DVD digi-pack, getiteld ‘I’m Alive’, verschenen met hierop de volledige optredens van het ‘Up The Hammers’ festival in Griekenland, alsmede ook hun optredens op de Hammer Of Doom en Rock Hard festivals in Duitsland. En als of dat nog niet genoeg is, heeft men er ook nog een twee uur durende, behoorlijk interessante documentaire op geplaatst, waarin de geschiedenis en nalatenschap van Cirith Ungol uitgebreid wordt toegelicht. Toegegeven, een en ander is dus een behoorlijk lange zit maar als liefhebber van Cirith Ungol krijg je met deze vier schijfjes wel erg veel waarde voor je geld. Zoals eerder aangegeven zullen diegenen die absoluut niet overweg kunnen met het eigenzinnige stemgeluid van Tim Baker deze digi-pack bij voorkeur ritueel verbranden, maar de toch wel grote fanschare van dit illustere bandje zal deze release zeker koesteren.

Alle vier de Cirith Ungol albums zijn goed vertegenwoordigd op deze live-release en het is toch wel leuk om te constateren dat nummers zoals ‘Atom Smasher’, ‘Frost And Fire’, ‘Doomed Planet’, ‘Master Of The Pit’ en ‘Cirith Ungol’ om er maar een paar te noemen na al die jaren nog niets van hun oorspronkelijke kracht hebben verloren. De logge, doomy riffs van het gitaristenduo Greg Lindstrom en Jim Barraza zijn bere-heavy en de stem van zanger Tim Baker is na al die jaren ook nog geen spat veranderd. Ook geluidstechnisch hebben we zeker niets te klagen, terwijl het visuele gedeelte ook prima in beeld gebracht is. Cirith Ungol was in de jaren tachtig al een erg interessante cult-band en dat geldt heden ten dage nog steeds, zoveel maakt deze ‘I’m Alive’ wel duidelijk. Hopelijk blijft het dan ook niet alleen bij deze erg geslaagde live-registratie en zal men ons in de toekomst weer verblijden met nieuw studio-werk. Tot dat het eventueel zover is kunnen we ons nog volop vermaken met dit prima ‘I’m Alive’ pakket!

Check de onderstaande socials voor meer informatie over deze band.