Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Cianide – Unhumanized
Hells headbangers Records
Release datum: 13 december 2019
Tekst: Pim Blankenstein – 14 december 2019
“Het geluid is dik in orde voor de old-school death metal. En ik moet vooral een pluim uitdelen aan het extreem verrotte maar daarom juist erg gave gitaargeluid van Scott Carroll.”
9/10

Wat een eikels die gasten van Cianide. De laatste echt relevante release, het album ‘Gods Of Death‘, dateert alweer van 2011. Komen ze met nieuw werk; is het slechts een mini-album. Okay, okay, beter iets dan niets. In de tussenliggende jaren is er ook veel oud materiaal opnieuw uitgebracht en verscheen er een split 7” single met Nekrofilth en een live-opname op cassette. Toch had ik liever meer nieuw materiaal te horen gekregen.

Nu rest mij niets dan na 25 minuten de repeatknop in te drukken, want wat deze drie heren op ‘Unhumanized’ laten horen is wel machtig materiaal. Als je nog niet bekend bent met deze exponent van de Chicago death metal scene, dan kan ik vertellen dat hun sound te plaatsen is tussen het werk van Master, Deathstrike enerzijds en Celtic Frost anderzijds. Misschien een vleugje Autopsy en oude Pungent Stench erbij en je weet precies wat je kunt verwachten. De titel van het derde album uit 1997 ‘Death, Doom and Destruction’ vat het werk van Cianide eigenlijk ook prima samen.

Wat Cianide op deze vijf songs laat horen is binnen de geschetste kaders nog best gevarieerd. Opener ‘Serpent’s Wake’ trapt voortvarend af en is zelfs catchy te noemen. Het afsluitende ‘Shadow Of The Claw’ is dan weer lekker langzaam en refereert aan het latere materiaal van Frost en Triptykon. Het geluid is dik in orde voor de old-school death metal. En ik moet vooral een pluim uitdelen aan het extreem verrotte maar daarom juist erg gave gitaargeluid van Scott Carroll. Ik kan geen genoeg krijgen van deze stijl death metal en de vinyl editie staat al in bestelling. Wat mij betreft een dikke aanrader zo aan het einde van een prima metaljaar.

Check de onderstaande socials voor meer informatie over deze band.