Lords of Metal
Arrow Lords of Metal

Charlotte Wessels, Marcela Bovio in Tivoli Vredenburg – Utrecht – 23 oktober 2022

“Charlotte Wessels bewijst eens te meer een begenadigd zangeres en performer te zijn”
De afgelopen twee jaar heeft ex-Delain zangeres Charlotte Wessels zich in haar kelder opgesloten om daar maandelijks een “song of the month” voor haar Patreons op te leveren. Dat heeft uiteindelijk geresulteerd in het tweeluik ‘Tales From Six Feet Under’ en ‘Tales From Six Feet Under Vol. II’, waarop Charlotte haar enorme veelzijdigheid als zangeres etaleerde. Dat al dit fraais ook live het daglicht moest gaan zien was voor iedereen duidelijk en op zondag 23 oktober was het dan eindelijk zover in de Ronda-zaal van Tivoli Vredenburg in haar thuisstad Utrecht. Gedurende een meer dan twee uur durende show liet Charlotte haar fans live kennis maken met haar solo-materiaal en dat zorgde voor een heerlijke muziekavond in een bijzonder intieme sfeer.
9 november 2022 I Tekst & fotografie: Sjak Roks 

Oorspronkelijk was het de bedoeling dat er geen support act op deze avond te bewonderen zou zijn, maar toen ex-Stream Of Passion zangeres Marcela Bovio het voorstel deed om gedurende een half uurtje het publiek op te warmen kon Charlotte dat natuurlijk niet weigeren. Ondersteund door Kingfisher Sky toetsenist Erik van Ittersum bracht Marcela een zevental nummers die veel indruk maakten. In deze sobere setting kwam het prima stemgeluid van Marcelo optimaal tot zijn recht en dat leverde een aantal erg fraaie momenten op. Met name tijdens ‘Loneliness Anthem #2’, ‘Here To Stay’ en de Ayreon-cover ‘Valley Of The Queens’ stonden de aanwezigen ademloos toe te kijken om na beëeindiging van deze nummers een ware orkaan aan geluid te produceren. Als laatste nummer werd het Stream Of Passion nummer ‘The Curse’ om een bijzonder mooie manier neergezet. Het was echter de aankondiging die vooraf ging aan dit nummer, die voor de meest enthousiaste reactie zou zorgen. Marcela liet namelijk weten dat het daadwerkelijk ging gebeuren: een reünie-optreden van Stream Of Passion en wel op 9 september 2023 in Dynamo, Eindhoven. Zet deze datum maar vast in je agenda zou ik zeggen!

Na een korte pauze is het dan tijd voor hetgeen waar de aanwezigen zolang naar hebben uitgekeken, de terugkeer van Charlotte Wessels op het podium. Na het intro ‘Ouverture’ wordt er zeer indrukwekkend gestart met één van haar beste solo-nummers ‘Human To Ruin’. Meteen wordt het duidelijk dat Charlotte nog niets van haar charismatische stage presence heeft verloren. Ook laat de zangeres meteen blijken dat haar fans haar nauw aan het hart liggen, want ze heeft veel aandacht voor de aanwezigen die vanuit alle delen van de wereld naar Utrecht zijn gekomen om dit mee te maken. Charlotte speelt daar snel op in door de aankondigingen tussen de nummers door die aanvankelijk in het Nederlands gedaan werden in het Engels te gaan doen.

Er gebeurt heel veel op het podium, want naast de live-band die buiten keyboard-speelster Sophia Vernikov louter bestaat uit haar ex-Delain collega’s Timo Somers, Otto Schimmelpenninck van der Oije en Joey Marin de Boer, is er ook een complete dansgroep aanwezig om het optreden verder op te leuken. Het song materiaal klinkt dankzij de prima band veel heaviër dan op de plaat en dat levert alleen maar meer waardering op vanuit  het publiek. Nummers als ‘Venus Rising’, het Nederlandstalige ‘Afkicken’ en ‘Superhuman’ worden volop meegezongen en dat zorgt voor een prima sfeer in de zaal en menig emotionele glimlach op de mond van de sympathieke zangeres.

Geluk dwing je af zeggen ze wel eens en het kan haast geen toeval zijn dat Alissa White-Gluz de avond van tevoren met haar band Arch Enemy in Den Bosch gespeeld heeft en dat haar band op deze release-show datum een dagje vrij heeft. Als Alissa tijdens ‘Toxic’ het podium betreedt om de brute grunt-stukken te verzorgen stijgt het enthousiasme dan ook naar het kookpunt. In de prachtige duetten ‘Fool’s Parade’ en ‘Lizzie’ laat Alissa horen niet alleen te kunnen grunten, maar tevens over een fabelachtige zangstem te beschikken. Tijdens ‘Lizzie’ maakt ook celliste Elianne Anemaat haar opwachting en dat wordt door de aanwezigen op de juiste waarde geschat.

Middels onder andere ‘A Million Lives’, de Delain-cover ‘Combustion’ (waar Timo en Joey even hun niet geringe capaciteiten mogen etaleren) en een fantastische versie van ‘Soft Revolution’ wordt de reguliere set naar het einde gebracht. Natuurlijk kan een toegift niet uitblijven en middels ‘The Final Roadtrip’, het ingetogen ‘Against All Odds’ en ‘All You Are’ wordt deze heerlijke muzikale avond afgesloten. De enorme energie en tijd die er in deze show is gestoken betaalt zich moeiteloos uit en heeft geresulteerd in een ronduit onvergetelijke release-show. Charlotte Wessels bewijst eens te meer een begenadigd zangeres en performer te zijn.

Setlist Charlotte Wessels:

 1. Ouverture
 2. Human To Ruin
 3. Superhuman
 4. Afkicken
 5. Venus Rising
 6. Source Of The Flame
 7. Cry Little Sister
 8. Good Dog
 9. Toxic
 10. Fool’s Parade
 11. Lizzie
 12. I Forget
 13. Victor
 14. A Million Lives
 15. F.S.U.
 16. Combustion
 17. The Phantom Touch
 18. Masterpiece
 19. Soft Revolution
  Toegift:
 20. The Final Roadtrip
 21. Against All Odds
 22. All You Are

Social media