Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
CB3 – Aeons
The Sign Records
Release datum: 28 februari 2020
Tekst: Jan-Simon Hoogschagen – 25 februari 2020
“CB3 is niet het zoveelste Zweedse retrobandje waarvan er dertien in een dozijn gaan. Retro is CB3 wel, reteretro zelfs, maar dat is niet erg als je het doet zoals Charlotta Andersson en haar kornuiten.”
8/10

Het zal je maar gebeuren dat je de King Crimson van Malmö wordt genoemd. Het Zweedse heavy psych trio CB3 viel deze eer te beurt en al valt er het nodige op af te dwingen, een lekkere binnenkomer is het zeker. Charlottas Burning Trio, daar staat de afkorting voor, timmert al een jaar of zes aan de weg met instrumentale psychedelische jams en laat nu via The Sign Records ook buiten de Zweedse landsgrenzen van zich horen met het tweede album ‘Aeons’. Dit korte album, dat met 32 minuten het midden houdt tussen een echte langspeler en een EP, bevat vijf gevarieerde instrumentale songs die de psychedelische muziek van ruim veertig jaar geleden moeiteloos de eenentwintigste eeuw in katapulteren.

Aangevoerd door de spaced-out gitaarsolo’s van frontvrouw Charlotta Andersson schiet CB3 langs de buitengrenzen van het rocksterrenstelsel via Hendrix ten tijde van Electric Ladyland en Pink Floyd tot progressievere elementen als Mahavishnu Orchestra en het al genoemde King Crimson – maar dan met gedowntunede gitaar en een dreunende bas die prominent voor in de mix is geplaatst, als een soort van Karma to Burn op acid. Hier zijn duidelijk drie muzikanten aan het werk die niets voor elkaar onder doen en op momenten alle drie tegelijk lijken te soleren zonder dat dit ten koste van het samenspel gaat.

‘Aeons’ is verrassend veelzijdig. Na vier nummers met afwisselend Hendrixiaanse spacerock en stonerrock met progressieve akkoordenschema’s sluit het album af met een song waarbij Charlotta Andersson de gitaar even aan de kant legt en achter de mellotron plaatsneemt terwijl gast Martin Wirén iedereen onder tafel blaast met een bevlogen saxofoonlead. Waarmee aangetoond is dat CB3 niet het zoveelste Zweedse retrobandje is waarvan er dertien in een dozijn gaan. Retro is CB3 wel, reteretro zelfs, maar dat is niet erg als je het doet zoals Charlotta Andersson en haar kornuiten. Bevlogen, vakkundig en niet te vergeten eigenzinnig. Geïnspireerd door van alles, maar geen naspelers. Met name dat laatste is prettig. Zelfs als de nummers soms een beetje hetzelfde klinken, afsluiter ‘Apocalypse’ uitgezonderd. Het zij ze vergeven.

Check de onderstaande socials voor meer informatie over deze band.