Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Cavalera – Morbid Visions (re-recording)
Nuclear Blast
Release datum: 14 juli 2023
“Dat primitieve gevoel van spelen is nog steeds aanwezig maar gelukkig maakt de hedendaagse productie het geheel een pak luistervriendelijker dan destijds”
Koen de Waele I 30 juni 2023

Als extreem jonge snaken bracht Sepultura hun debuut uit in 1986. Geld voor een deftige opnamestudio was er niet, zelf waren ze amper zestien jaar oud. De wereld en vooral Brazilië dat midden in jaren tachtig een heus derdewereldland was, was ook helemaal niet bekend met deze vorm van extreme metal. Dat is het zeker want dat thrash geluid van hun volgende albums was nog niet aanwezig. Enkel zo hard mogelijk rammen met als grote voorbeelden Possessed, Hellhammer en Venom. De meningen over het debuut zijn nogal verdeeld. Enerzijds door het rauwe en primitieve geluid maar anderzijds door de bijzonder slechte en goedkope productie.

Vijfendertig jaar laten kwamen Max en Igorr op het idee om de EP ‘Bestial Devastation’ en het debuut ‘Morbid Visions’ opnieuw op te nemen. Dat primitieve gevoel van spelen is nog steeds aanwezig maar gelukkig maakt de hedendaagse productie het geheel een pak luistervriendelijker dan destijds.

Zo hoor je best een aardig album met daarop een oer-Sepultura geluid waar obscuriteit en underground bovenop staan. Het sterkste nummer blijft met voorsprong ‘Troops Of Doom’ dat lang in hun liveset gezeten heeft. Die combinatie van dat opzwepend gitaarwerk met drums blijft na al die jaren nog steeds imponeren. Nog zo een toppertje is ‘Funeral Rites’ met die muur van riffs die over je heen komt. Als extraatje werd ‘Burn The Dead’, iets dat ze al lang liggen hadden maar nooit werd opgenomen, toegevoegd. De fameuze Eliran Kantor, gekend voor zijn bombastische schildermethode, stond in voor het artwork. Het idee van het origineel is nog steeds aanwezig maar het oogt een pak mooier. Het debuut was ook de laatste plaat waar zo diep in de extreme metal werd gegaan. Opvolger ‘Schizophrenia’ (waar gitarist Andreas Kisser de band vervoegde) ging al wat meer de thrash richting uit. Ideaal voor elke Sepultura fan om de collectie te vervolledigen met een debuut waar deze keer op een echt drumstel wordt gespeeld en het niet lijkt of de hele collectie kookpannen van mama vol met deuken werd geklopt.