Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Carr Jam 21 – Carr Jam 21
Sound Pollution
Release datum: 7 januari 2022
“Dat de heren allemaal KISS fans zijn, is goed te horen. Tot in detail zijn de vier nummers nagespeeld, het klinkt allemaal heel erg lekker”
8.5/10
Erik Boter I 12 januari 2022

In 1981 bracht KISS het album ‘(Music from) the Elder’) uit. Het conceptalbum werd de grootste commerciële flop in de geschiedenis van de gemaskerde mannen. Toch was (en is) het album voor veel KISS fans een pareltje in de catalogus van de groep. Drummer Eric Carr maakte op het album zijn debuut. Van de heren Simmons en Stanley kreeg de opvolger van Peter Criss zelfs een beetje ruimte om nummers aan te dragen. Twee ervan verschenen op het album: het bombastische ‘Under the Rose’ (geschreven met Simmons) en het snelle instrumentale ‘Escape from the Island’ (geschreven met Ace Frehley).

Er bleef genoeg materiaal op de “cutting floor” liggen. Demo’s en rehearsals uit die periode doen al jaren hun rondjes in kringen van tapetraders en bootleggers. Eén van die tracks, ook instrumentaal, was de stevige Eric Carr compositie die door de bootleggers ‘Heaven’ werd genoemd maar later bekend werd onder de titel ‘Breakout’. Het verscheen onder die titel, inmiddels voorzien van vocalen, op de debuutplaat van Frehley’s Comet in 1987.

Nadat Eric Carr in 1991 overleed en hij door Eric Singer vervangen was in KISS, zocht de band samen met producent Bob Ezrin naar oude opnames van Carr om zodoende de overleden drummer te eren op het ‘Revenge’ album. En zo werd de oude demo van ‘Heaven’ (of ‘Breakout’ zo u wilt) afgestoft en van nieuwe leadgitaarpartijen voorzien. Deze keer kwam het nummer onder de naam ‘Carr Jam ’81’ op het album terecht.

Onder de noemer Carr Jam 21 verschijnt nu als eerbetoon aan Eric Carr een viertrack EP. Het is echter ook een tribute aan KISS want twee op twee van de vier liedjes drumde Eric Carr helemaal niet.

De meest bekende namen achter dit project zijn Ryan Roxie (Alice Cooper band), Philip Shouse (Gene Simmons band), Dregen (Hellacopters) en Jesper Binzer van D.A.D. Dat de heren allemaal KISS fans zijn, is goed te horen. Tot in detail zijn de vier nummers nagespeeld, het klinkt allemaal heel erg lekker.

Het eerbetoon aan Carr krijgt vorm door de covers ‘Can you feel it’ en ‘Eyes of love’, twee tracks die door Eric werden geschreven en als demo opgenomen, maar nooit op een KISS album terecht kwamen. Postuum werden deze liedjes in 1999 uitgebracht op de CD ‘Rockology’. Vooral wat betreft ‘Eyes of love’ is het mij een raadsel waarom het nooit op een KISS album is uitgebracht. Een geweldig nummer dat door de heren Carr Jam 21 bijzonder veel eer wordt aangedaan. Dit nummer had gewoon op het KISS album ‘Crazy Nights’ moeten staan.

De EP wordt gecompleteerd door covers van ‘Love her all I can’ van KISS’ ‘Dressed to Kill’ album uit 1975 en ‘Snowblind’ dat afkomstig is van de soloplaat van Ace Frehley uit 1978. De hoes van Carr Jam 21 is een vette knipoog naar het al eerder genoemde ‘Crazy Nights’ album.

Carr Jam 21 is voor KISS fans een hele leuke EP om in de kast te hebben staan. De vinylversie is echter al volledig uitverkocht en alleen nog op de tweede hands markt te krijgen. De EP krijgt echter ook een release op musicassette dus hou de Social Media pagina’s van de Amerikaanse en Zweedse mannen in de gaten. In de tussentijd zijn de vier tracks gelukkig gewoon op Spotify te beluisteren.