Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Candlemass – The Pendulum (EP)
Napalm Records
Release datum: 27 maart 2020
Tekst: Vera Matthijssens – 16 maart 2020
“Alzo is deze EP een aardige aanloop naar volgend werk, maar lijkt ie vooral belangrijk te zijn als vrijgeleide om tot grootsere dingen in staat te zijn in de toekomst. Voor de diehardfan en verzamelaars dus, vanwege de korte duur.”
8.5/10

Begin 2019 bracht Candlemass het magistrale ‘The Door To Doom’ uit, waarop de terugkeer van vroegere zanger Johan Langquist een feit werd. De opnamesessies voor dat album blijken nog meer songs opgebracht te hebben en dat wordt nu uitgebracht op de EP ‘The Pendulum’ als overbrugging naar een volgend volwaardig album.

Het titelnummer ‘The Pendulum’ start met mooie akoestische gitaar en ontvouwt zich als power doom track. Dat wil zeggen dat Black Sabbath achtige riffs voorop staan, stevig en strak en we geëxciteerde zang vol pathos mogen verwachten, dit alles omkranst met een vurige gitaarsolo. Na dit energieke begin is ‘Snakes Of Goliath’ wat trager en sluipend vol dreigend verderf. Beide tracks zijn toppers, maar wat daarna komt stelt de ware fan een beetje teleur. ‘Sub Zero’ (akoestisch intermezzo), ‘Aftershock’ (zompig gitaarinterludium) en ‘The Cold Room’ (akoestisch met symfonisch laagje) blijken niet meer dan vingeroefeningen van korte duur te zijn. Dan is er ook nog de demoversie van ‘Porcelain Skull’ dat hier gezongen wordt door Johan, maar dat we eerder zagen verschijnen op het meest recente Avatarium album ‘The Fire I Long For’, maar daar uiteraard gezongen door Jennie-Ann Smith. Toch onweerstaanbaar voor Dio liefhebbers echter (en wie is dat niet?). Alzo is deze EP een aardige aanloop naar volgend werk, maar lijkt ie vooral belangrijk te zijn als vrijgeleide om tot grootsere dingen in staat te zijn in de toekomst. Voor de diehardfan en verzamelaars dus, vanwege de korte duur (20 minuten). .

Check de onderstaande socials voor meer informatie over deze band.