Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Caliban – Zeitgeister
Century Media
Release datum: 14 mei 2021
“Wat aanvankelijk voorzien was als een tussendoortje, duurde toch langer dan verwacht.”
8.5/10
Koen de Waele I 1 mei 2021

Ergens in 2012 nam Caliban voor het eerst in hun carrière een Duitstalig nummer op. Dat was destijds Rammsteins ‘Sonne’ welke verscheen op het album ‘I Am Nemesis’. Sindsdien was er op elk album wel een nummer in hun landstaal te horen. Zo begon het idee te rijpen om eens een album met Duitstalige nummers op te nemen en dat werd de EP ‘Zeitgeister’. Zeven nummers uit hun omvangrijke oeuvre werden grondig herwerkt en als afsluiter krijg je met ‘nICHTs’ een nieuweling te horen. De EP zou kort na een volwaardig album verschijnen maar corona gooide de agenda helemaal overhoop en in afwachting tot het nieuwe album ergens verschijnt (zonder lockdown zodat een dergelijke promotie en tour kan volgen), wordt ‘Zeitgeister’ toch ervoor uitgebracht.

Wat aanvankelijk voorzien was als een tussendoortje, duurde toch langer dan verwacht. Een letterlijke vertaling was onmogelijk want dan dienden ook de melodieën te veranderen. Uiteindelijk kreeg elk nummer een grondige make-over en mag de band terecht trots zijn op hun prestatie. Opvallend is het verschil tussen de originele titel en de Duitse vertaling. ‘Intolerance’ en ‘Intoleranz’ lijken nog op elkaar maar ‘Arena Of Concealment’ werd vertaald als ‘Trauma’ en ‘I Will Never Let You Down’ als ‘Herz’.

In dat ondertussen soms wel saaie en voorspelbare metalcorelandschap is Caliban altijd een band geweest die gedrevener en steviger klonk als heel wat genregenoten. Dat is hier al gauw duidelijk met het eerst nummer ‘Trauma’. Matthi van het hardcoregezelschap Nasty komt als gast meebrullen en het nummer schuurt hierdoor tamelijk dicht bij deathcore aan. In het Duits klinkt de band nog gevaarlijker en nummers als het meezingbare ‘Nichts ist Für Immer’ en het waanzinnig goed klinkende ‘Intoleranz’ laten horen wat voor een klasbak zanger Andy is. Zowel de oude als de nieuwe generatie Caliban-fans gaan hiervan genieten.