Lords of Metal
Arrow Lords of Metal

Burning Witches, Nervosa in Willemeen, Arnhem- 10 augustus 2022

“Er werd nog om een wall of death gevraagd en ook die kwam er, en tegen het einde begaf Laura zich zelfs nog in de moshpit en dat zonder een seconde te stoppen met zingen!”
Metal is een mannensport”, boerden de stoere mannen van Kutschurft ooit. Ze zullen zelf ongetwijfeld ook wel beter geweten hebben dan hun vermakelijke gimmick, en anders hadden ze op een warme woensdagavond 10 augustus naar Arnhem moeten komen om hun ongelijk bewezen te zien worden. Er was die avond op de planken van de Willemeen in Arnhem namelijk geen kerel te bekennen, want de bands die zouden spelen waren het Braziliaanse thrash gezelschap Nervosa en de Zwitsers/Nederlandse heavy metalformatie Burning Witches. Het publiek kwam in grote getalen opdraven en de Willemeen werd dus al snel een sauna, waarin ik mij namens de Lords begaf om dit feestje mee te maken.
10 augustus 2022 I Tekst: Jori van de Worp

Compleet last-minute was blijkbaar besloten om de speelvolgorde om te draaien, want hoewel in het Facebook-evenement diezelfde dag nog werd geplaatst dat Burning Witches de avond zou aftrappen, was het Nervosa dat als eerst de planken besteeg. Van de twee bands van vanavond was deze mij het minst bekend, maar dat verhinderde me niet om me direct mee te laten zuigen in de beukende death/thrash van de vier Braziliaanse dames. Al bij het eerste nummer ontstond een flinke moshpit, waarin een kerel gehuld in bierpak (het was zijn vrijgezellenfeest) het overduidelijke initiatief nam. Nervosa verspilde weinig tijd aan toespraken tussendoor en vuurde hun korte en stevige muziekstukken kort opeenvolgend op een kolkende zaal af. De nummers van hun nieuwste album waren telkens de snelste telgen, hoewel er ook nog plaats was voor een wat meer rockend stuk met ‘Rebel Soul’. De moshpits bleven in de volle vijftig minuten aanhouden en er kwam zelfs nog een (gelukkig bijna lege) beker bier op de mengtafel terecht. Het hoort erbij zullen we maar zeggen!

Na een vlugge change-over was het tijd voor Burning Witches. Tijdens opener ‘Executed’ viel het gitaargeluid van een van de gitaristen nog wat weg, gelukkig werd dit snel verholpen en konden we genieten van de stevige heavy metal van het internationale vijftal. Eindhovense zangeres Laura Guldemond sprak het publiek in het Nederlands toe, de overige vier bandleden uit Zwitserland verstonden dus geen woord en het was een wat komisch zicht om ze een beetje op de gok instemmend de vuist in de lucht te zien gooien. Laura kreeg wel luide response vanuit het publiek wat duidelijk nog energie had na Nervosa, al waren de moshpits minder omdat deze muziek zich nu eenmaal meer leent voor gewoon lekker headbangen. Het bier vloog nog wel rond en ook ik tikte nog instinctief een vliegende beker weg die op weg was bier in mijn nek te gooien. De ballad komt opvallend vroeg in de setlist, maar omdat ‘Flight Of The Valkyries’ toch opbouwt naar een behoorlijk stevig stuk, ging dit niet ten koste van de energieke sfeer die in de zaal hing. De meezinger was er met ‘We Stand As One’, waarop Laura de hele zaal op haar hand had. De band klonk als een geoliede machine, was perfect op elkaar ingespeeld en klonk dan ook retestrak. Er werd nog om een wall of death gevraagd en ook die kwam er, en tegen het einde begaf Laura zich zelfs nog in de moshpit en dat zonder een seconde te stoppen met zingen! Na ‘Black Widow’ ging de band van het podium af om heel snel terug te komen voor een toegift met het nummer ‘Burning Witches’, waarna dit optreden zelfs al na drie kwartier in plaats van het beloofde uur ten einde was. Wellicht was het een beetje te warm om het een uur vol te houden? Wat maakt het ook uit. Iedereen in de zaal heeft een topavond gehad en te oordelen aan de hoeveelheid merch waarmee mensen naar buiten liepen, hebben beide bands een goede indruk achtergelaten.

Social media