Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Bull Elephant – Created From Death
Eat Lead And Die Music
Release datum: 14 augustus 2020
“Wanneer je je niet te veel laat afleiden door de hysterische onzin over nazi’s en zombies dan is ‘Created From Death’ een geslaagde mix van verschillende soorten doom metal.”
9.3/10
Jan-Simon Hoogschagen I 01 augustus 2020

Heb je je wel eens afgevraagd wat het resultaat zou zijn als je een niet nader gespecificeerde metalband zou opsluiten in een studio met een stapel boeken van H.P. Lovecraft en Nicholas Goodrick-Clarke (oké, ik denk niet dat er veel mensen last zullen hebben van dat soort gedachten)? Er is een antwoord op deze vraag en die luidt Bull Elephant. De band met deze naam komt met een vervolg op het net iets meer dan een half jaar geleden uitgebrachte titelloze debuut. ‘Created From Death’ is naar verluid het tweede deel van een trilogie en vervolgt het bizar-hilarische verhaal van nazi-occultisten van SS-Ahnenerbe die een afgeschoten Afrikaanse olifant weer tot leven willen wekken zodat deze als zombie-vechtmachine kan strijden tegen de geallieerden. Voordat de Frankensteinse reanimatie succesvol afgerond is, verschijnt een mysterieuze heks ten tonele die er met de ondode olifant vandoor gaat. Tot zover deel één. In ‘Created From Death’ is de olifant niet meer, maar hij is herboren in menselijke vorm. Samen met een aap die als pleegmoeder fungeert weet het kind aan de nazi’s te ontsnappen. Ze weten zich voor de vijand schuil te houden tot de grote confrontatie onvermijdelijk is en een occulte oorlog zich parallel aan de “gewone” ontvouwt waarbij onze held een leger überzombies en een pantserwalvis in dienst van het Reich moet overwinnen.

Bent u er nog? Ja, dit is niet een beetje bizar, dit is een compleet geschifte mix van Raiders of the Lost Ark, Tarzan en The Walking Dead en je vraagt je af in wat voor psychedelische roes dit allemaal bedacht is. Vaak is een dergelijk concept een vorm van overcompensatie. Een afleiding zodat we niet te veel letten op dat waar het eigenlijk om gaat: de muziek. Maar in dit geval is die meer dan in orde. De band Bull Elephant is een anoniem opererend gezelschap dat onder leiding van Jaime Gomez Arellano (bekend als producer van onder meer Paradise Lost, Primordial, Hexvessel en als technicus al jaren een niet te missen figuur in de doom en alternatieve metal wereld) een alleraardigst metalalbum aflevert. Wanneer je je niet te veel laat afleiden door de hysterische onzin over nazi’s en zombies dan is ‘Created From Death’ een geslaagde mix van verschillende soorten doom metal. Er zijn duidelijk lijnen naar de death doom van My Dying Bride en Paradise Lost (misschien niet zo vreemd als je weet wie er aan de knoppen heeft gedraaid), maar tegelijkertijd is er een link naar de meer progressieve doom van bijvoorbeeld Yob. In ‘Oneiromantic Rites’ wordt de gruntzang die het grootste deel van de tijd te horen is afgewisseld met cleane zang zoals we die ook van Mike Scheidt kennen; de zang is sowieso ongelooflijk veelzijdig, bijna naadloos alle metal zangstijlen aantikkend. Het lijkt erop dat er (minstens) twee zangers te horen zijn die moeiteloos van gruizig grommende grunts naar de bijna falsetto klassieke metal gillen gaan, met daartussen cleane zang en bijna blackmetalachtig gekrijs. Een zelfde veelzijdigheid kenmerkt de gitaren. Gedowntunede riffs, fingerpicking gitaarsolo’s en andere technische hoogstandjes, alles komt voorbij in het verhaal van de mensgeworden zombie-olifant. Het resultaat is een eclectisch album dat zowel doom als prog als klassieke heavy metal is, maar waarin de doom het vertrekpunt is.

Officieel weten we niet veel over Bull Elephant. De band telt vier leden en heeft Groot-Brittannië als uitvalsbasis, dat is alles wat op dit moment bekend is. Op basis van de twee albums die nu in korte tijd zijn uitgebracht en gezien het feit dat een sterproducer als Gomez Arellano zich over dit project heeft ontfermd, is het niet waarschijnlijk dat we hier met een stel nobodies te maken hebben. Na wat speurwerk online heb ik een donkerbruin vermoeden dat Bull Elephant een andere naam is voor Monsterworks, een band die al een kleine twintig jaar actief is. In die periode heeft deze oorspronkelijk Nieuw-Zeelandse band een imposant oeuvre bij elkaar gespeeld. De eerste albums waren niet heel spannend maar in de loop der jaren is een geluid ontstaan dat verrassend veel lijkt op datgene wat Bull Elephant laat horen. Een vergelijkbare mix van thrash, doom en technische death metal met stukjes prog en black als smaakmakers en verdomd als het niet waar is, zelfs de zang klinkt behoorlijk hetzelfde. De platen van Bull Elephant verschijnen bovendien op hetzelfde kleine label dat sinds jaar en dag als exclusieve uitlaatklep dient voor Monsterworks. De Sherlock in mij merkt ook op dat de output van Monsterworks ophoudt op het moment dat die van Bull Elephant begint en dat men op de Facebookpagina van Monsterworks wel erg veel weet over de nieuwe release van Bull Elephant. Hmm… verdacht. Maar ja, maakt het uit?

Misschien is het maar goed ook dat we niet 100% zeker weten welke Britse metal halfgoden hier aan het werk zijn geweest. Nu kun je niet anders dan je focussen op de muziek en die is verdomd verslavend. Het debuutalbum, dat in een beperkte oplage is uitgebracht en in een mum van tijd uitverkocht was, heb ik vorig jaar gemist – en met mij velen denk ik zo. Gelukkig kan dat via de bandcamp pagina worden ingehaald. Met ‘Created From Death’ gaat dat niet gebeuren. Die staat hier al enige tijd op repeat en dat blijft ook nog wel even zo. Jaarlijstjesmateriaal?