Lords of Metal
Arrow Lords of Metal

Brainstorm festival 2023 in Gigant, Apeldoorn – 3 en 4 november 2023

“Noem mij één ander festival waar je heen en weer kan lopen tussen een concertzaal met de vetste metal acts, een theaterzaal met allerlei andere unieke optredens, en een café met de gemoedelijkheid van de lokale kroeg in je eigen stad!”
De zestiende editie van het Brainstorm festival was traditioneel gepland voor het eerste weekeind van november in het vaste hok van Gigant, te Apeldoorn. Niet alleen datum en plaats waren een feest der herkenning. Eén blik op de billing leerde dat er dit jaar veel bands zouden zijn die er hun rentree zouden maken. Verzadigd is de trouwe fanschare van het festival blijkbaar nog altijd niet van de oude bekenden, want de kaartverkoop ging harder dan ooit, en dat ondanks een interessante nieuwe vis in de vijver in de vorm van “The Rock Circus”, wat tegelijk in Eindhoven plaatsvond. Traditiegetrouw was ik er weer bij om vanuit de Lords verslag te doen, lees vooral verder.
15 november 2023 I Tekst: Jori

Vrijdag

Helaas besloot het verkeer op de vrijdagavond niet echt mee te werken en was een dikke file op de A12 de oorzaak van het missen van het Nederlandse Neverus. Jammer, want hier had ik wel naar uitgekeken. Gelukkig waren we wel op tijd om de eerste Nederlandse show van het Britse power metal gezelschap Fellowship te bekijken. Het is vooral de tomeloze energie en het enthousiasme van de band wat deze show tot een feestje maakt. Ook muzikaal zit het allemaal prima in elkaar, en zeker de vingervlugge gitarist kan op mijn bewondering rekenen. De vocalen kunnen dat wat minder, de beste jongen zit er geregeld naast en zijn beperkte bereik zorgt ervoor dat de zang qua niveau wat achterblijft op de rest van de band. Maar alles bij elkaar heb ik zeker genoten van het gezelschap en het is terecht dat deze band op het moment behoorlijk booming is.

Even snel wat eten in het gezellige café van Gigant, zodat we niks meer hoeven te missen. Blij dat dat gelukt is, want toen In Vain eenmaal begon met spelen was ik ervan overtuigd dat ik hier geen seconde van had willen missen! Ondanks dat deze progressieve death metal niet helemaal mijn smaak is, sta ik vol bewondering te genieten van de muzikaliteit van deze mannen. De muziek zit boordevol inventieve tempowisselingen, gekke loopjes en onverwachte overgangen. Ook leuk aan deze band is dat ze twee zangers hebben die elkaar erg goed aanvullen omdat ze zo verschillend zijn. Vooral degene met haar blijkt een echte vocale alleskunner te zijn. Clean, grunts, fry screams, hij lijkt nergens zijn hand voor om te draaien. Een hele gave band die ik thuis nog eens verder ga ontdekken!

De eerste factor der herkenning speelt dit jaar in de theaterzaal, Hamradun. Gitarist John Áki Egholm heeft ook in Hamferð gespeeld en vanuit deze band staat een draaideur naar het festival, niet alleen Hamferð zelf maar ook een afgeleid soloproject hebben er eerder gestaan. Het was een vol versterkte set en dat maakte het in de galmkast die deze zaal is wel heel erg hard. Desondanks was dit vol genieten van de dromerige folkrock in de Faroër taal. Ondanks dat we er als bezoekers geen bal van verstonden, wist de band duidelijk verhalend te werk te gaan en dat is toch wel een teken van muzikaal vakmanschap. Heerlijke show!

De afsluiter van de dag was het Duitse symfonische metalgezelschap Xandria. Wat mensen in vredesnaam in deze band zien zal mij altijd wel een raadsel blijven, want ook vandaag is dat raadsel niet opgelost. Dertien in een dozijn female fronted metal waar ook maar nergens een greintje originaliteit of muzikaal vernuft in te bespeuren is, ziehier uw samenvatting. Komt bij dat nieuwe zangeres Ambre blijkbaar geen zuivere noot kan raken, wellicht omdat de rookmachines zo fanatiek staan afgesteld dat ze geen noot voor ogen kan zien? Nee, ik was snel klaar met deze gerecyclede matigheid, een goede reden om lekker op tijd naar bed te gaan vanavond!

Zaterdag

Dat ik zaterdag te laat was, was geheel mijn eigen schuld want geen files. Het was dus Confessions Of A Traitor waar ik de dag mee opende. De metalcore mannen zetten een strakke show neer die barst van de energie. Het hele optreden wordt er flink gemoshed, vooral op verzoek van de zanger die ook zelf lekker meedoet tijdens het zingen. Muzikaal vind ik het op den duur wel veel van hetzelfde worden, maar wat betreft de vroege bezoekers wakker schudden hadden ze geen betere band neer kunnen zetten!

Lyrra is de band van Michalina Malisz, een van de drie miljard ex-Eluveitie muzikanten. Michalina is een van de betere hurdy gurdy spelers van Europa en de show draait dan ook terecht voornamelijk om haar spel. Dit geeft een erg vermakelijke folk rock show die misschien wat minder dynamisch is dan Eluveitie zelf, maar de band is dan ook een tikkeltje kleiner. Michalina zingt er zelf ook bij, al had ze dit niet persé hoeven doen want haar zang is bij kilometers niet van het niveau als dat van haar hurdy gurdy spel. Later op de avond geeft ze ook nog een clinic in de theaterzaal over haar instrument, en legt ze vanalles uit over dit exotische instrument die ze met haar man ook zelf maakt in hun workshop in Polen.

Eén van de bands waar ik erg naar uitgekeken had was Temperance. Deze band stond twee jaar eerder ookal op het festival en vorig jaar stond Fallen Sanctuary op de planken waarin één bandlid van Temperance zit (samen met ook de zanger van Serenity). Inmiddels heeft Temperance een nieuwe drummer, Alfonso Mocerino, maar ook in Kristin Starkey alweer hun derde zangeres en dit is wat mij betreft geen verbetering. Oh, Kristin kan een heel degelijk potje zingen, maar heeft een te schreeuwerig geluid voor de mooie symfonische muziek van de band. Daarbij kan ik me groen en geel ergeren aan haar typisch Amerikaanse houding. Het snobisme spoot er vanaf, en de kledingstijl was, om het zacht uit te drukken, wel héél erg gericht op het binnenhalen van mannelijke fans. Muzikaal gezien was het deze avond ook wat rommelig en ook het live gehalte was niet bepaald hoog met alle meelopende backing tracks. Een extra gitarist of beter nog een toetsenist zou deze band al zoveel beter maken. Nee, ondanks dat ik altijd heb genoten van hun albums is dit zo’n band die het live vaak niet waar weet te maken.

Hoe anders bij de vrienden van Temperance, Serenity! Al vanaf opener ‘Fall Of Man’ van hun nieuwe album wat net één dag uit is, staat dit optreden als een huis. De wisselwerking tussen zanger Georg Neuhauser en “zijn” band is spetterend en energiek. Bijzonder aan Serenity is dat ook alle muzikanten nog eens fantastisch kunnen zingen en regelmatig worden de lead vocals dan ook “gepingpongd” tussen Georg en bijvoorbeeld bassist Fabio en vooral ook gitarist Marco, die net ook al bij Temperance liet horen over een gouden strot te beschikken. Alsof dat nog niet genoeg vocaal spektakel zou zijn, komt ook zanger Michele van Temperance nog een nummertje meezingen. In totaal worden vier nieuwe nummers gespeeld, naast de genoemde opener waren dat het fantastische ‘Reflections Of AD’, ‘The End Of Babylon’ en ‘Ritter, Tot Und Teufel’ waarop het publiek werd gevraagd om even Duits te leren om mee te zingen. Als afsluiter was er uiteraard ‘Lionheart’. Serenity komt samen met Temperance in februari terug naar Nederland voor twee shows, zorg dat je dit niet mist! Met Serenity komt trouwens nog een interview online, houd onze kanalen in de gaten.

De reünie van de Noorse Christelijke progressieve death metal band (hoeveel onmogelijkheden tel jij in die omschrijving?) Extol was één van de kroonjuwelen voor het festival dit jaar. De zaal is dan ook mokervol wanneer de speeltijd van de heren ingaat. Helaas blijken er nogal hardnekkige technische problemen en wordt de start van het optreden uiteindelijk ruim een half uur verlaat. Verreweg de meeste bezoekers blijven trouw wachten, en toen de band dan eindelijk kon beginnen werden de fans ook zeker beloond. De muziek vak Extol is loodzwaar, lekker technisch en wordt retestrak gespeeld. Ook tijdens de show zijn er nog wat problemen en de boosdoener blijkt een haperend in-ear systeem te zijn. De band laat zich gelukkig niet uit het veld slaan en speelt stug door, en de energie uit het publiek laat blijken dar de vertraging allang is vergeven. Uiteindelijk speelt de band nog een half uur over tijd door en heeft dus alsnog de hele show die ze gepland had kunnen geven, de dankbaarheid vanuit zowel band als publiek was duidelijk te merken. Een betere afsluiter van Brainstorm was niet denkbaar!

Nabeschouwing

Brainstorm festival is, zoals de kenner weet, niet alleen maar een verzameling metal concertjes met een biertap en frituurtent erbij. Dit is een heuse belevenis waarbij naast de optredens in de zaal nog veel meer te beleven is. Natuurlijk zijn er de optredens en interviews in de theaterzaal. Naast de optredens die hierboven al te belezen waren, was er onder andere een college met Tim Ziegeler over social media gebruik voor artiesten, en een concert van de band Leonov wat ik gemist heb omdat het helemaal vol was. Nieuw dit jaar waren een tweetal drumclinics in samenwerking met de lokale drumschool, met de drummers van In Vain en die van Lyrre. De jaarlijkse artwork expositie was dit keer met werk van Kristian ‘Necrolord’ Wåhlin, bekend van album covers van onder andere Bathory, Dissection, Amorphis, Ensiferum en ook Extol welke er ook daadwerkelijk te zien waren.

De belangrijkste troefkaart van Brainstorm en de voornaamste reden dat ik jaarlijks weer trouw terugkom, is echter de sfeer. Metalheads zijn natuurlijk altijd wel gemoedelijke en relaxte lui, maar op dit festival is dit allemaal nog net een trapje sterker aanwezig. Omdat het festival kan rekenen op een trouwe schare terugkerende mensen, kent iedereen elkaar. Voor veel vriendengroepen is dit festival de jaarlijkse reünie en die gemoedelijkheid proef je. Noem mij één ander festival waar je heen en weer kan lopen tussen een concertzaal met de vetste metal acts, een theaterzaal met allerlei andere unieke optredens, en een café met de gemoedelijkheid van de lokale kroeg in je eigen stad!

Dus, even kijken of ik volgend j… Evergrey bevestigd als headliner?? Ik ben er 200% zeker weer bij!

Social media