Lords of Metal
Arrow Lords of Metal

Bernd  ‘Bernemann’ Kost: “Onze sterkte is dat we muzikaal onze stijl gevonden hebben.”

Kort nadat gitarist Bernd Bernemann en drummer Markus Makka Freiwald Sodom dienden te verlaten, richtten ze al snel de nieuwe band Bonded op. In 2020 verscheen het debuut ‘Rest In Violence’ en een jaar later komt opvolger ‘Into Blackness’ al uit. Een album dat laat horen hoe thrashmetal in 2021 dient te klinken. Zo kreeg ik de kans om Bernd en zanger Ingo te spreken in een dubbelinterview. Ingo had jammer genoeg problemen met zijn microfoon en kon er pas halverwege het interview bij komen. Gelukkig kon een super relaxte Bernd zijn afwezigheid opvangen.
Koen de Waele Ι 17 november 2021

Hallo Bernd, eerst en vooral proficiat met het nieuwe album ‘Into Darkness’, een album dat laat horen hoe thrash anno 2021 moet klinken.
Bedankt voor het compliment.

Het debuut ‘Rest In Violence’ is slechts één jaar oud en nu zijn jullie er al terug met de opvolger. Vanwaar komt al die inspiratie?
Haha, dat is inspiratie en vooral covid. Dat laatste is de reden dat we heel wat tijd hadden om een nieuw album te maken. Zonder covid zouden er meer shows geweest zijn maar omdat alles stil lag, had ik tijd genoeg. Ik was alleszins blij dat we drie maanden na het uitbrengen van ons debuut terug konden beginnen met nieuwe nummers te schrijven en het opstarten van de pre-productie. Twee albums op 22 maanden is wel snel en er kroop het nodige werk in.

Wat is het tekstuele concept rond ‘Into Darkness’? De titel klinkt niet zo positief.
Dat is eigenlijk iets dat Ingo moest uitleggen want hij is de man achter de teksten. Jammer genoeg is hij nog steeds niet te horen dus ga ik een poging doen. Ingo kreeg zijn inspiratie toen hij het boek had gelezen van Richard Rhys Jones: The Division of the Damned en dat boek is een verhaal over vampiers en de tweede wereldoorlog. Ingo was erg onder de indruk en kreeg het idee om het te gebruiken in zijn teksten. Hij schreef vier nummers: ‘Lilith (Queen Of Blood)’, ‘The Holy Whore’, ‘Division Of The Damned’ en ‘Into The Blackness Of A Wartime Night’ die waren geïnspireerd door dat boek. Hij wilde ook het album min of meer daar naar vernoemen. De titel refereert dus helemaal niet naar de donkere covid tijden zoals heel wat mensen denken.

Het album start met ‘Watch (While The Worlds Burns)’. Al vanaf het begin hoor je kwaliteit in de drums, gitaren, zang en dat allemaal in een excellente productie gegoten. Wat dat het geluid zoals je het wilde horen?
Ja, het is er heel dichtbij. De meeste muzikanten en dat omvat ook mij zijn heel erg kritisch als iets klaar is. Ik ben nooit honderd procent tevreden maar nu zit het er heel dichtbij. We deden de pre-productie en onze producent Cornelius Rambadt stak er heel veel werk in. We zijn heel tevreden over het eindgeluid.

Dit album was mijn kennismaking met Bonded. Ik had verwacht om dat typische Duitse thrash geluid te horen maar jullie klinken veel meer als een Amerikaanse band.
Ik ben verzot op die Amerikaanse bands, meerbepaald op de riffs van bands als Exodus, Death Angel en Testament. Dat is alvast een reden en dan is er natuurlijk nog Ingo. Hij is erg in de Amerikaanse scene zoals Suicidal Tendencies. Hij is niet de typische thrash metal zanger zoals we die hier in Duitsland kennen. Hij heeft een veel bredere kijk erop en dat in combinatie met mijn voorliefde voor die Amerikaanse bands laat ons zo anders klinken.

Zo heb ik nog eens teruggeluisterd naar jullie debuut en ik vond het album minder rauw maar des te meer melodieus klinken.
Ja hoor, volgens mijn mening is het nieuwe album iets harder maar het bevat meer melodie. Het geluid is volgens mij veel beter, transparanter en zo. We wilden dit contrast tussen harde riffs en brutaliteit maar ook met plaats voor sterke hooklines en zang.

Ingo heeft een fantastische stem en op het nummer ‘Destroy The Things I Love’ lijkt hij zowat zijn stembanden aan gort te schreeuwen.
Lacht, dat was wel zo. Het is geweldig om met Ingo samen te werken. Hij is zo gemakkelijk in de studio. Andere zangers werken anders en hun de volgende dag te laten starten met hetzelfde volume in hun stem is niet altijd gemakkelijk. Ingo heeft dat probleem niet en behoudt zijn niveau. Hij heeft een pak ervaring achter de rug en in de drie maanden van de pre-productie waren alle zanglijnen en melodieën al klaar.

Wat is voor jullie de sterke kant van Bonded?
Bernd: Onze sterkte is dat we muzikaal onze stijl gevonden hebben. We houden van dit soort riffs en dat in combinatie met sterke teksten en zanglijnen. We kennen elkaar al zolang. Makka uit de tijd van Sodom. Onze bassist Marc Hauschild en tweede gitarist Chris Tsitsis hebben lang gewerkt als roadie bij Sodom. Dat maakt het voor ons ook heel speciaal.

En daar is Ingo die een andere microfoon gebruikt en er eindelijk duidelijk doorkomt.
Ingo: Hopelijk is nu alles opgelost en sorry voor het storen. Ga maar gewoon door.

Ik laat Ingo weten wat ik van zijn zangprestatie vond en de man kan dat zeker appreciëren.
Mijn stem kan heel wat verschillende pogingen en nummers aan. Onze producer Cornelius stond me heel goed bij en pas na drie nummers achter elkaar opgenomen te hebben, ging mijn stem wat ruwer aanvoelen. Na enkele opnames verdween dat. Nu ben ik erg krachtig in zingen en ben blij dat het zo afgelopen is.

Bonded is gestart in een speciaal tijdperk. Jullie debuut kwam uit tijdens de pandemie, hebben jullie ooit live gespeeld?
Ingo: De laatste keer dat we live speelden was in oktober 2020. Samen met Rage stonden we in Essen op het podium.

Bernd: Nog voor ons debuut uitkwam, speelden we een keer of vijf. Het was echt wel balen dat alles stopte want er waren heel wat aanbiedingen die we moesten schrappen. De promotie voor het album stopte al voor het begon.

Ingo: We wilden ons debuut goed promoten maar er gebeurde niets. Het was voor iedereen erg maar voor ons was het bijna het einde. We maakten een debuut en keken ernaar uit om het te laten horen. Jammer genoeg viel die mogelijkheid weg. Maar wat kon je doen, iedereen leed er onder.

Hoe verliep het opnameproces? Konden jullie samen in de studio spelen of moest iedereen zijn stuk apart inspelen wegens quarantainemaatregelen?
Ingo: In het begin waren mondmaskers verplicht maar ergens na de derde lockdown, begonnen de maatregelen lichter te worden. De hele band was wel nooit samen geweest. Uiteindelijk was dat een voordeel want met hoe meer mensen je samen staat, hoe meer discussies er komen. Zo heb ik regelmatig op mijn eentje staan zingen in mijn box.

Bernd: Marc, Chris en ikzelf speelden de gitaren en de bas in. Ik heb mijn stukken in mijn thuisstudio opgenomen. Chris deed het ook op die manier. Enkel tijdens de eindmix konden we samenkomen.

Ingo: De pandemie was zelfs een voordeel want zo konden we het hele album rustig maken. Het vorige album was moeilijker te maken want we hadden veel minder tijd. Toen we nu eindelijk aan de finale opnames begonnen, was het zwaarste werk al gepasseerd door de uitgebreide pre-productie. Alle beslissingen waren reeds genomen, het was juist een kwestie van op te nemen.

Duitsland lijkt wel wat het walhalla voor metalfans. Is dat land de grootste afzetmarkt voor Bonded?
Bernd: Natuurlijk. Toch op dit moment. Volgend jaar volgt een tour in Spanje en in december komen we nog naar Nederland voor één show. Ik hoop dat we volgend jaar eindelijk terug kunnen beginnen met reizen maar afgelopen jaar beperkte zich dat tot Duitsland.

Ingo: Eind dit jaar gaan we een beperkte tour doen met Rage. Daarvoor was een schema gemaakt om te spelen in Tsjechië, Polen en andere landen maar dat werd afgelast en volgt op een ander tijdstip. Vandaar dat we ons momenteel concentreren op Duitsland. De werelddominantie zal op een later tijdsstip volgen.

Verwacht je een explosie als jullie terug live op het podium staan na zo een lange afwezigheid?
Bernd: We zijn er helemaal klaar voor. Afgelopen jaar was het minder prettig met al die quarantaineshows maar terug live op het podium staan oog in oog met de fans, we zijn er helemaal klaar voor.

Bernd, jij was het gewoon om als hoofdact op het podium te staan met je ex-band. Zal het niet raar aandoen om nu te spelen als support?
Bernd: Ik zit er zeker niet met in. Het is natuurlijk beter als het jouw show is, maar het is een nieuwe uitdaging. Ik heb er geen probleem mee hoor. Met Sodom speelden we af en toe ook nog supports. Ik wist van in het begin dat alles kleiner ging zijn, maar ik wil met de rest van de band spelen en dat onze eigen muziek.
Ingo: Zijn rocksterziel huilt maar vertel het niet door hoor.

Ik heb het niet van nabij gevolgd wat de reden was dat Tom Angelripper na 22 jaren de samenwerking met jou en Makke eindigde. Een paar maand terug liet Max Cavalera ook weten dat hij na achttien jaar de samenwerking met Marc Rizzo beëindigde. Is geld tegenwoordig belangrijker geworden dan vriendschap in de metalwereld?
Bernd: Ja dat wel, maar we dat was niet het probleem dat we Sodom dienden te verlaten. Tom wilde meer teruggrijpen naar dat jaren tachtig geluid en hij wilde terug klinken zoals een old school band. Dat ontgoochelde mij erg want vijftig procent van wat we live brachten was oud materiaal terwijl we zo goed nieuw werk liggen hadden. Ik was niet tevreden met die situatie maar op het einde was het helemaal Tom zijn beslissing om de speellijst samen te stellen. De teleurstelling werd bij mij steeds groter. Ik vroeg geregeld: Tom, waarom doen we dat, we hebben zoveel nieuw materiaal. Op een dag besliste hij dan om alleen verder te doen. Ik ben niet kwaad op hem maar wel teleurgesteld. Ik sprak hem een paar dagen terug nog en ik begrijp hem wel. Maar nu hebben we zelf onze band en Tom doet zijn eigen ding.

Jullie (en ikzelf ook) naderen de vijftig jaar of zijn dat al gepasseerd. Wat is jullie doel met Bonded: spelen met een voorliefde voor thrashmetal of wil je nog iets bewijzen aan de wereld?
Ingo: Ik ben ook al zesenveertig jaar hoor. De jongste is onze gitarist Chris, hij is pas eind de twintig.

De belangrijkste reden dat hij in de band zit, is omdat hij heel wat vrouwen aantrekt.

Bernd: Ik ben te oud en groupies zijn niet meer in mij geïnteresseerd.

Ik wil niets meer bewijzen, we hebben een leuke tijd samen en dat is het belangrijkste. Ik heb nooit kunnen leven van het geld dat ik verdiende als muzikant, zelfs niet toen ik nog bij Sodom speelde. Ik werk veertig uur per week in een bedrijf en de rest van mijn tijd besteed ik aan muziek omdat ik er van houd. Samen hebben we heel veel plezier en het gaat vooral daarom, reizen en fans zien. Ik heb in het verleden zoveel contacten gelegd en die ken ik nog steeds. Als ik andere muzikanten terug zie, is het alsof ik familie terug zie. Dat verwacht ik vooral van de band: plezier, andere vrienden terugzien en shows spelen. Dat maakt me gelukkig.

Al sinds jullie debuut, nam Century Media jullie aan boord. Dat is toch een van de grotere labels en dat wil ook zeggen dat Bonded kwaliteit is.
Bernd: Je hebt met Century Media een goede partner die je volop steunt. Al sedert 1991 zat ik bij hun. Ze zitten ook in Dortmund en komen dus uit mijn thuisstad. Ook drummer Makka zat met zijn oude band Despair al sedert de jaren negentig bij hun. We kennen hun al zolang en ze zitten letterlijk om de hoek. Century Media is de beste oplossing voor ons.

Zonder kwaliteit zouden ze ons ook geen contract aangeboden hebben. We zien wel wat de toekomst brengt. Geld heerst over de wereld. Of we bij hun gaan blijven, hangt een beetje af van hoe ons nieuw album het zal doen.

Bedankt voor het gesprek en voor jullie tijd.
Ingo: Nog eens sorry dat ik er pas later bij kon komen.

Bernd: Je moest beschaamd zijn (lacht)

Maar hopelijk zien we elkaar dus vlug ergens vanop een of ander podium.