Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Bloodywood – Rakshak
Eigen beheer
Release datum: 18 februari 2022
“Bloodywood schijnt begonnen te zijn als een band die (metal-)parodieën bedacht op soundtrackhits uit Bollywood films. Dat niveau zijn ze met de release van ‘Rakshak’ wel ontstegen”
8/10
Erik Boter I 15 juni 2022

Het gebeurt me niet dagelijks dat ik een promo van een band uit India onder de neus geschoven krijg. Mijn nieuwsgierigheid was dan ook groot toen ik ‘Rakshak’, het tweede album van de band Bloodywood, zijn eerste rondje liet maken.

Metal blijkt ook te zijn doorgedrongen in de Oosterse wereld van New Delhi, waar Bloodywood vandaan komt. Hun muziek is beïnvloed door folk, werd me op voorhand verteld. Welnu, die folk invloeden heb ik maar sporadisch kunnen ontwaren. Bloodywood is een band die zich vooral heeft laten inspireren door nu metal grootheden als Slipknot en Linkin Park op hun eerste albums.

Opener ‘Gaddaar’ laat vooral door het gebruik van swingende percussie instrumenten de Slipknot connectie horen. Het nummer is hard maar ook zeer dansbaar. De zang is schreeuwerig maar past als de spreekwoordelijke handschoen. Wat scratchgeluiden maken de track verder af. Ik hoor ook wat Korn terug.

‘Aaj’ is van hetzelfde laken en pak, al wordt in deze track afwisseling geboden door het gebruik van oude Oosterse instrumenten op de achtergrond. ‘Zanjeero Se’ is wat rustiger en zweveriger van aard en drijft op mooie zang- en koorpartijen.

‘Machi Bhasad’ doet me in de verte denken aan Sepultura in hun ‘Roots’ tijd. De trommels in het begin van de track zullen daar mede debet aan zijn. In ‘Jee Veerey’ hoor ik wel degelijk een folk invloed door de toevoeging van geluiden uit een fluitje. Ik denk dat de bio hieraan refereert. Het blijft echter in zijn geheel een heavy track. Dat geldt overigens ook voor ‘Endurant’ dat tijdens de eerste noten ondersteund wordt door fluitgeluiden maar daarna toch omslaat in een bruut lied.

Bloodywood schijnt begonnen te zijn als een band die (metal-)parodieën bedacht op soundtrackhits uit Bollywood films. Dat niveau zijn ze met de release van ‘Rakshak’ wel ontstegen. Dit in eigen beheer uitgebrachte album (bonuspunten dus) is een volwassen album geworden dat misschien niet altijd geheel origineel is maar wel een verrassend hoge kwaliteit kent, zowel in nummers als in productie. Een aanrader als je eens wat anders wilt!