Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Tomas Åkvik: “Neem je favoriete bands en albums, doe ze in de mixer en daar heb je Bloodbath

Toen het Zweedse Bloodbath in 1998 werd opgericht, kreeg men al direct de naam superband op zich gekleefd. Door de jaren heen, vertrokken er leden en kwamen er anderen bij. Sinds 2014 maakt Nick Holmes (Paradise Lost) deel uit als zanger en dit jaar werd Tomas Åkvik (LIK) officieel lid van de band. Niet dat hijzelf dat zo bijzonder vond, want hij draaide al langer mee bij Bloodbath. Het is dan ook met Tomas dat we een gesprek hadden over de band en het nieuwe album ‘Survival Of The Sickest’, waar het plezier van old school death metal afspat. Het wordt al snel duidelijk dat Tomas geen spraakwaterval is. Maar wat hij doet, doet hij wel met plezier.
Koen de Waele Ι 2 september 2022 

Hallo Tomas, alles goed met je?
Ja. En met jou?

Wel, sinds ik nog eens zo een goed old school death metal album als ‘Survival Of The Sickest’, gaat het uitstekend met mij.
Dat is leuk.

Om maar met de deur in huis te vallen. Jij bent Tomas Åkvik, de nieuwe gitaarspeler. Je maakt deel uit van de death metalband LIK. Toch speelde je ervoor ook al vijf jaar als livemuzikant in Bloodbath. Hoe werd je nu voltijds lid?
Hm, ze vroegen het me twee keer. De eerste keer weigerde ik want ik had het te druk. De tweede keer vroegen ze me nog eens en dan zei ik maar van ja. Ik kende de meeste leden al van destijds bij Katatonia dus zo speciaal was het niet.

Het is niet zo dat je eerst een soort ingangsritueel moet ondergaan?
Neen hoor, helemaal niets. Ze vroegen: wil je spelen? En ik zei: ja. Ik heb sinds 2016 geregeld de plaats van Per Eriksson moeten vervangen. Ik wist wat er van mij verwacht werd.

Toen ik je opzocht voor dit Skypegesprek, stond er naast je naam de zin ‘sugar skit ur en slang’. Wat is dat voor iets?
Haha, zuig stront uit een slang. Ik ben niet echt een sociale media mens en ik plaats er niet veel op. Nu vragen mensen mij soms wat die uitspraak betekend. Het is iets dat we tegen elkaar zeiden als kinderen. Ik liet het er gewoon opstaan. Misschien dat ik die leuze toch eens moet aanpassen.

Was het een leuke tijd tijdens de opnames van het album?
Fantastisch. Jammer dat we door Covid niet naar zo een deftige studio konden gaan. Maar het was wel leuk.

De eerste twee nummers klinken wel heel hard.
Ja, cool.

Het eerste deel van ‘Dead Parade’ is dan terug een pak trager en deed me hard denken aan Morbid Angel. Zelfs Nick zijn zang heeft veel weg van die van David Vincent. Was dat wat een ode aan die oude death metal legende?
Anders Nyström (gitaar) schreef dat nummer en Nick deed de teksten. Natuurlijk is het een eerbetoon aan Morbid Angel. Het tweede deel van dat nummer is dan terug beïnvloed door Death. Die band zit er ook altijd in. We luisteren naar onze riffs en zeggen dan op welke death metal band ze lijken.

Nick heeft goed werk geleverd met zijn teksten en het leuke eraan is dat ze heel verstaanbaar klinken. Denk je soms niet dat hij wat ziek in zijn hoofd is door altijd over bloed, gore en horror te schrijven?
Hij zingt erg verstaanbaar. Haha, en neen hoor. Het is gewoon death metal. Het moet plezierig blijven en over horror gaan. Dat is mijn mening. Death metal moet gaan over dood, oorlog en al die zaken. Iets over een regenachtige dag maken zou saai zijn.

Het eindgeluid klinkt geweldig en er was heel wat oog voor kleine details. Zoals de wind in de fade-out op ‘Environcide’ of die muziek box op het einde van ‘Tales Of Melting Flesh’. Is dat de bijdrage van de producer of wordt dat op voorhand bedacht?
Over het einde van ‘Environcide’ dachten we al na sinds het schrijven van dat nummer. Die muziek box of melodie box was Anders zijn idee. Hij had zo een duivelse pop in zijn gedachten met die muziek. Voor ‘Zombie Inferno’ wilden we er een stuk praten in steken en Nick las iets voor uit ‘Book Of Revelation’. Er gebeurde nog wel wat extra tijdens de opnames. Maar het merendeel was al op voorhand gepland.

Op voorganger ‘The Arrow Of Satan Is Drawn’ stonden nog heel wat black metal invloeden. Nu zijn die verdwenen. Hoe is dat gegroeid?
Anders en Jonas (Renkse – basgitaar – Katatonia) vroegen me erbij en zeiden op voorhand dat het een album moest zijn met death en thrash invloeden zoals de Florida scene. Het kon mijn interesse wekken om toch toe te treden tot de band. Het was een totaal anders geluid dan op het voorgaande album. Toen we er nog maar over praatten, was ik al begonnen met schrijven. Ik had al wat riffs klaar voor het nummer ‘Environcide’, stuurde ze door naar Anders en hij was meteen laaiend enthousiast.

Jonas en Anders zijn er al sinds de start bij. Had je als nieuweling veel te zeggen over de nummers?
Ja hoor. Ik schreef heel wat muziek, beiden weten wat ze aan mij hebben.

Als mensen over Bloodbath spreken, hoor je dikwijls de term superband. Hoe zie je dat zelf?
Ik weet het niet echt. We zijn een groep vrienden die samen death metal maken omdat we ervan houden. Ik denk niet in termen van een superband. We houden gewoon van die stijl. En als we dan toch death metal willen schrijven, zorgen we ervoor dat het goede death metal is. Neem je favoriete bands en albums, doe ze in de mixer en daar heb je Bloodbath.

Jij bent met LIK een honderd procent pure death metalband. Katatonia is meer doom en Paradise Lost is zowat van beiden. Is Bloodbath een beetje de band om stoom af te laten?
Ik hou van muziek met intensiteit. Voor mij is het zoals ik wil dat het klinkt. Ik hou van heel wat verschillende stijlen van muziek. Maar als het death metal moet zijn, moet het zoals als Bloodbath zijn. Over de andere leden, kan ik niet veel zeggen. Ik speel niet om stoom af te laten want dat doe ik al bij LIK (lacht). Nick is dan terug honderd procent Paradise Lost. Misschien dat het voor hen eens een andere manier is om zich uit te drukken. LIK en Bloodbath verschillen qua stijl ook grondig. Bloodbath bevat die ritmische riffs zoals de Bay Area scene. Een beetje Morbid Angel en Autopsy. Hardere riffs. Dan is er nog eens die brutaliteit van Nick zijn zingen. LIK is ook old school maar dan helemaal Zweeds. Het zijn twee andere stijlen van gitaar spelen.

Dit jaar tekenden jullie ook bij Napalm Records. Die hebben de laatste tijd ongelofelijk sterke namen binnengehaald. Wat maakt hun zo aantrekkelijk?
Ze hadden een goed aanbod en dat konden we niet weigeren. Voor de rest kan ik daar niet veel over zeggen. Jonas en Anders behandelen dat. Ik heb concentreer me op andere zaken.

‘Survival Of The Sickest’ is bijna een perfecte beschrijving van hoe de wereld er tegenwoordig uitziet. Het milieu is naar de kloten en wereldleiders blijven maar met hun spierballen rollen.
Haha, ik denk dat de titel meer verwijst naar pure horror. Jonas kwam ermee aan en het is een eerbetoon aan een band als Autopsy. Maar als ik eraan denk, kan je gerust spreken in termen dat de wereld vergaat. Het is zoals je het interpreteert. Het past in elk geval met de huidige wereldsituatie.

De meeste leden zijn Zweeds. Enkel Nick is Brits. Geeft dat geen moeilijkheden om samen te komen?
Repeteren doen we enkel met de muzikanten. Nick komt dan naar een show en ervoor repeteren we een beetje in de kleedkamer. We zijn allen non stop bezig met muziek en het is niet zo moeilijk voor ons om zo te werken.

Er zijn ook wat gastbijdragen te horen zoals Barney Greenway (Napalm Death), Luc Lemay (Gorguts) en Marc Grewe (Morgoth). Hoe kwamen die erbij?
Nick kent Barney goed en vroeg het hem gewoon. Anders is al jaren bevriend met Luc en Marc. Eerst werd er nog iemand anders gevraagd: die zanger van Obituary (lees John Tardy) maar die weigerde omdat hij echt geen tijd had.

Katatonia speelde onlangs op Alcatraz Metal Fest. Paradise Lost en LIK gaan op tour in de herfst. Is er eigenlijk nog tijd in jullie drukke schema’s om met Bloodbath iets te doen?
Hm, niet direct. We zouden iets doen zoals een minitour maar bekijken dat nog. De VS hebben we nog nooit gezien. Deze keer hebben we zelfs geen reactie gekregen toen we onze visums aanvroegen. De eerste keer dat we het zinnens waren, kreeg ik mijn visum pas de dag nadat ons eerste optreden daar gepland stond. Dan zijn we ook niet vertrokken want zonder visum word je aan de grens direct teruggestuurd. De tweede keer gooide corona roet in het eten. En nu kregen we zelfs geen antwoord. De VS lijken dus niet mogelijk te zijn. Misschien dat we in december dit jaar nog iets zullen plannen. Maar er ligt nog niets vast.

Hoe kunnen we volgens jou Bloodbath eigenlijk zien? De band startte 25 jaar geleden als een hobby maar is momenteel één van de betere death metal bands.
Lacht. Dat is wel goed. Maar het blijft in de eerste plaats net als toen het begon voor het plezier. Hoewel het nu een pak serieuzer is geworden. Het ging ook wel heel erg snel toen we ineens een serieuze band werden. Ikzelf was er nog niet bij maar als ik de verhalen hoor van de anderen, wordt er wel eens gelachen.

Dat was dan ook de laatste vraag. Bedankt voor je tijd. Als je nog eens laatste boodschap hebt voor onze lezers, ga je gang.
Ik hoop dat ik alles goed kunnen beantwoorden heb.

Pfff, eigenlijk weet ik niet echt wat te zeggen. Luister naar het album en speel het maar luid af. En bedankt om naar mij te luisteren.